Reportaje

FIECARE A PATRA PERSOANĂ NU ȘTIE PENTRU CARE PARTID SĂ-ȘI DEA VOTUL LA ALEGERILE LOCALE

26 ianuarie, 2015
FIECARE A PATRA PERSOANĂ NU ȘTIE PENTRU CARE PARTID SĂ-ȘI DEA VOTUL LA ALEGERILE LOCALE Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri locale, atunci fiecare a patra persoană nu știe pentru care partid să-și dea votul.

 

Astfel arată datele studiului sociologic „Vox Populi – ianuarie 2015. Anul 2014 în opinia populației Republicii Moldova”, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Sondajul a fost efectuat în perioada 8-20 ianuarie pe un eșantion de 1171 respondenți din 79 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

 

Luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, președintele Asociației, Victor Mocanu, a menționat că acesta este un indicator foarte înalt al incertitudinii în rândul cetățenilor și vorbește despre situația politică instabilă din țară.

 

Sondajul a arătat că în cazul alegerii consilierilor locali pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova ar vota 16,3% dintre respondenți, pentru Partidul Socialișilor - 15,1%, pentru Partidul Democrat – 10,8%, pentru Partidul Comuniștilor – 9,5%, pentru Partidul Liberal – 7,3%, pentru Partidul Patria – 5,6%.

 

Sociologii au realizat un sondaj separat pentru Chișinău în rândul a 410 respondenți. În capitală lider la acest capitol este Partidul Socialiștilor pentru ai cărui consilieri municipali sunt dispuși să voteze 18,4% din respondenți. Acesta este urmat de PLDM – 16,3%, PL – 15,6%, PCRM – 8,9%, PDM – 8,2%, Patria – 4,8%.

 

ASOCIAȚIA SOCIOLOGILOR: IURIE LEANCĂ AR ACUMULA CELE MAI MULTE VOTURI ÎN CAZUL ALEGERII DIRECTE A PREȘEDINTELUI

 

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, cele mai multe voturi le-ar acumula Premierul în exercițiu Iurie Leancă – 14,3%.

 

Astfel arată datele studiului sociologic „Vox Populi – ianuarie 2015. Anul 2014 în opinia populației Republicii Moldova”, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Sondajul a fost efectuat în perioada 8-20 ianuarie pe un eșantion de 1171 respondenți din 79 de localități. Marja de eroare este de +/-3%.

 

Luni, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, președintele Asociației, Victor Mocanu, a menționat că la mai puțin de un procent actualul Premier este urmat de liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, pentru care ar vota 13,4% dintre respondenți.

 

Aceștia sunt succedați de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care ar acumula 12,2%, liderul PLDM, Vlad Filat, – 11,3%, liderul PCRM, Vladimir Voronin, – 10,1% primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, – 9,9%, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, – 6,2%, deputatul democrat, Igor Corman, – 5,5%. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ar acumula doar 2,4% din sufragii.

 

„Sondajul a arătat că 46,8% dintre respondenți nu au încredere în nimeni pentru funcția de Președinte al țării. Acesta este un indicator foarte prost, care ar trebui să-i pună în gardă pe politicieni”, consideră Mocanu.

 

În ceea ce privește încrederea în partidele politice, sondajul a relevat că niciuna din formațiunile politice din țară nu se bucură de încrederea majorității populației. De cea mai mare încredere totuși se bucură PLDM (42%), urmat de Partidul Socialiștilor (36%), Partidul Democrat (34,5%), PCRM (30%), Partidul Liberal (25%) și Partidul Patria (21%).

 

Dintre liderii politici, de cea mai mare încredere în rândul populației se bucură Iurie Leancă - 14,9%, după care urmează Vlad Filat – 11,8%, Marian Lupu – 10,6%, Igor Dodon – 10,2%, Vladimir Voronin – 9,4%, Dorin Chirtoacă – 9,0%, Mihai Ghimpu – 8,2%, Renato Usatîi – 6,6%, Igor Corman – 4,5%, Zinaida Greceanîi – 2,6% şi Sergiu Mocanu cu 1,8%.

 

Victor Mocanu a menționat că rezultatele acestui sondaj relevă faptul că dacă până acum PCRM și liderii acestuia aveau cea mai mare pondere politică în societate, atunci în prezent situația este diferită, iar opțiunile alegătorilor de stânga s-au schimbat.

 

„Pe eșichierul de dreapta continuă să domine PLDM și liderii acestuia, Vlad Filat și Iurie Leancă, însă pe eșichierul de stânga lider a devenit PSRM și liderii acestuia - Igor Dodon și Zinaida Greceanîi”, a spus președintele Asociației.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 27.01.2015 09:06:42 Irga
    Ei special sa spun despre Usatii?
  2. 27.01.2015 09:09:02 Liviu
    Eu cred in asa cifre...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.