Reportaje

FOȘTI DEPUTAȚI COMUNIȘTI CER IMPLICAREA STRUCTURILOR INTERNAȚIONALE ÎN INVESTIGAREA CAZULUI „PĂDUREA DOMNEASCĂ”

06 februarie, 2015
FOȘTI DEPUTAȚI COMUNIȘTI CER IMPLICAREA STRUCTURILOR INTERNAȚIONALE ÎN INVESTIGAREA CAZULUI „PĂDUREA DOMNEASCĂ” Membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea modului de administrare de către organele abilitate a incidentului din „Pădurea Domnească”, foștii deputați Alexandr Petcov și Grigore Petrenco, cer implicarea structurilor internaționale în investigarea tragediei de la vânătoarea din Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”.

 

Alexandr Petcov a menționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „Pădurea Domnească” este un caz la fel de grav, ca și celelalte în care s-au implicat structurile externe – dosarul 7 aprilie sau dosarul Băncii de Economii.

 

El a solicitat Premierului în exercițiu, Iurie Leancă, să se adreseze oficial structurilor internaționale, în special Comisiei Europene, pentru ca în Moldova să fie trimiși experți străini care să investigheze circumstanțele producerii tragediei din „Pădurea Domnească”.

 

„Considerăm că dosarul „Pădurea Domnească”, unul dintre cele mai de rezonanță din societate, nu poate fi lăsat pe mâna justiției lui Plahotniuc, care a dorit prin sentința judecătoriei Fălești să legalizeze această crimă. Solicităm implicarea de urgență a factorului extern. Fără o justiție în care poate avea încredere cetățeanul, în Moldova nu pot avea loc niciun fel de reforme”, a spus Petcov.

 

Potrivit lui, de nouă ani în cadrul Procuraturii Generale activează un expert internațional care consiliază procurorul general.

 

„Se vede că acest lucru nu este suficient pentru a avea o justiție echitabilă în Moldova”, a spus fostul deputat.

 

În opinia lui, judecătorii și procurorii care s-au aflat împreună la săvârșirea unei crime nu pot avea în continuare mantie de judecător sau epoleți de procurori.

 

„Nu întâmplător persoane gen Ion Pleșca sau Sergiu Răilean nu au fost trași la răspundere. De Pleșca, în funcția acestuia de președinte al Curții de Apel Chișinău, depinde procesul electoral. De Răilean la conducerea Întreprinderi Registru depinde controlul asupra registrului populației. Am trecut prin alegeri și am văzut implicarea anume a acestor persoane în falsificarea procesului electoral”, a spus Petcov.

 

În opinia lui, în dosarul „Pădurea Domnească” au fost încălcate șapte articole din Codul Penal și cel puțin două articole din Codul Contravențional.

 

„În același timp, în sentința pronunțată miercuri se spune că persoana acuzată este învinuită de omor din imprudență. Practic, braconajul, falsificarea probelor, intimidarea martorilor, amestecul în înfăptuirea justiției nu au fost examinate. Eu la judecată am strigat că „aceasta este judecata lui Plahotniuc” și m-am ales cu dosar penal pentru implicare în înfăptuirea justiției. Aceștia, însă, au influențat întregul proces de justiție și stau bine mersi în funcții. Persoane sunt băgate la pușcărie pentru o bănuială rezonabilă, iar criminalii gen Pleșca înfăptuiesc justiția în Republica Moldova. Ce fel de încredere poate avea cetățeanul în astfel de justiție?”, se întreabă Petcov.

 

Grigore Petrenco a menționat că prin decizia judecătoriei Fălești în cazul „Pădurea Domnească” s-a demonstrat clar că „dacă faci parte din grupul criminal numit Partidul Democrat, poți fi braconier, poți ascunde o crimă, poți să nu predai arma, să dai depoziții false”.

 

„Cu alte cuvinte, poți să faci tot ce dorești, pentru că oricum nu vei fi tras la răspundere”, a spus Petrenco.

 

El a accentuat faptul că comisia parlamentară de anchetă a stabilit că organele statului nu au acționat corespunzător în acest caz, au tăinuit probele, iar cei care au participat la vânătoarea domnească au dat depoziții false.

 

„Instanța de judecată a ignorat însă toate aceste fapte. Dacă în Republica Moldova ar fi acționat justiția, atunci până acum persoanele gen Grețu, Pleșca, Plahotniuc și alții trebuiau deja să stea la pușcărie”, consideră Petrenco.

 

Alexandr Petcov a menționat la finele conferinței că după decizia de miercuri a Judecătoriei Fălești în cazul „Pădurea Domnească” nu a fost pus punct în acest dosar.

 

„A fost pusă doar o virgulă, iar punctul va fi pus atunci când la închisoare va ajunge Vlad Plahotniuc”, a spus fostul deputat.

 

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, miercuri, 4 februarie, Judecătoria din Fălești a pronunțat verdictul în cazul dosarului „Pădurea Domnească”. Astfel, fostul vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău, Gheorghe Crețu, acuzat de omorul din imprudență al omului de afaceri Sorin Paciu la vânătoarea din 23 decembrie 2012, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de doi ani. De asemenea, el este obligat să achite o amendă de 6 mii de lei și prejudicii materiale familiei Paciu de circa 1 mil. de lei. Alți trei invinuiți pe acest dosar au fost achitați din lipsa elementelor de infracțiune în acțiunile acestora.

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 07.02.2015 11:57:06 Petraca
    Petcov vorbeste ca procuror general...Cine el acuma, fara Marc Tcaciuc ei acuma a ramas saracii!
  2. 07.02.2015 11:59:18 Liliana
    Prietenii povestesc ca ei spun adavarul...
  3. 07.02.2015 12:06:42 Elena
    Eu nu cred ca dl Plahotniuc este vinovat nu poate un singur om sa fie tras la raspundarea...
  4. 09.02.2015 09:35:14 Alex
    Nu cred ca dl Plahotniuc este vinovat in situatia in care sa afla Moldova...
  5. 09.02.2015 12:45:28 Ivan
    Y etih parnei chisca tonca protiv Plahotniuca...
  6. 09.02.2015 01:44:06 Marina
    Pozitia dl Petrenco tot timpu era corecta...
  7. 10.02.2015 07:50:53 Vica
    De ce faceti atit de mult publicitate pentru Pencov si Petrenco?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.