Reportaje

VETERAN AL RĂZBOIULUI DE PE NISTRU SUSȚINE CĂ INSTANȚELE DE JUDECATĂ IAU APĂRAREA FUNCȚIONARILOR CORUPȚI

13 februarie, 2015
VETERAN AL RĂZBOIULUI DE PE NISTRU SUSȚINE CĂ INSTANȚELE DE JUDECATĂ IAU APĂRAREA FUNCȚIONARILOR CORUPȚI Instanțele de judecată din Republica Moldova iau apărarea funcționarilor corupți. Declarația aparține veteranului de război pentru independența și integritatea Republicii Moldova, Nicolae Besedovschi, care timp de 10 ani își caută dreptatea prin instanțele de judecată.

 

Nicolae Besedovschi a menționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că în anul 2005 Serviciul Vamal al Republicii Moldova prin acte de corupție a refuzat să-i devameze un microbus procurat din Olanda, cu anul de fabricație 1995.

 

„Serviciul Vamal a refuzat să vămuiască mijlocul de transport Volkswagen Transporter în aprilie 2005 pe motiv că mijlocul de transport a fost produs în 1994, iar introducerea mijloacelor de transport auto cu termen de exploatare de peste 10 ani pe teritoriul R. Moldova este interzisă”, a spus Besedovschi.

 

În același timp, el declară că potrivit codului Vin al autovehiculului, anul de producere al microbuzului este 1995, respectiv la acea vreme putea fi introdus în RM.

 

„M-am adresat structurilor statului pentru a-mi elibera informații oficiale cu privire la anul de producere. Biroul Central Interpol, Ministerul Afacerilor interne al R. Moldova, Întreprinderea de Stat „Registru”, Institutul Național de Standardizare și Metrologie, Registrul auto român, precum și distribuitorul unității de transport - Rumeon, au confirmat că anul de producere este 1995”, a spus el.

 

Potrivit lui Nicolae Besedovschi, situația în care s-a pomenit a fost determinată de faptul că atunci când a introdus mijlocul de transport în țară și a solicitat devamarea acestuia nu a oferit mita solicitată funcționarilor Serviciului Vamal.

 

„Potrivit legislației în vigoare, pentru introducerea microbuzului în țară trebuia să achit o taxă în sumă de 500 de euro. Funcționarii de acolo, însă, mi-au scris pe o foiță suma de 1800 de euro, pe care am refuzat categoric s-o achit”, a spus Besedovschi.

 

Veteranul susține că în anul 2005 Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie definitivă și irevocabilă în cazul procesului de judecată cu Serviciul Vamal în care se spune că anul de fabricație al mijlocului de transport este 1994.

 

„În anul 2013, aceeași instanță obligă Întreprinderea „Registru” să emită o decizie care să stabilească faptul că anul de fabricație este 1995. Având această decizie a CSJ, am depus o cerere la Curte pentru revizuirea deciziei din anul 2005 în cazul Serviciului Vamal. Curtea însă, într-un alt complet de judecată, a respins cererea. Este inadmisibil ca aceeași instanță de judecată să dea două decizii diferite pe același caz”, a spus Besedovschi.

 

El afirmă că funcționarii corupți de diferite ranguri din Republica Moldova îi încalcă dreptul la proprietate. „Am fost privat de bunul meu timp de 10 ani, timp în care am pierdut capacitatea de a-mi folosi proprietatea sau de a o vinde, lăsa prin testament sau a o ipoteca”, a spus veteranul de război, precizând că și în prezent vehiculul continuă să se afle pe teritoriul postului vamal Cahul.

 

În toți acești ani, Nicolae Besedovschi și-a apărat singur dreptatea în instanțele de judecată, întru-cât nu și-a putut permite să angajeze un avocat.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 13.02.2015 01:07:07 Victor
    Dl Nicolae, aveti 100% dreptate!
  2. 13.02.2015 04:27:12 Larisa
    Va sustin dl Nicolae vad ca aveti o 100% dreptate.
  3. 16.02.2015 01:00:53 Irisa
    La Strasbaurg numai acolo exista dreptate pentru moldoveni!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.