Reportaje

COLECTIVUL DE MUZICANȚI „ECHIPA CEARDAȘ” ÎL ACUZĂ PE ALEXANDRU LOZANCIUC DE ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR DE AUTOR

17 februarie, 2015
COLECTIVUL DE MUZICANȚI „ECHIPA CEARDAȘ” ÎL ACUZĂ PE ALEXANDRU LOZANCIUC DE ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR DE AUTOR Colectivul de muzicanți „Echipa Ceardaș” îl acuză pe compozitorul Alexandru Lozanciuc de încălcarea drepturilor de autor și îi cere despăgubiri de 500 mii de lei.

 

Conductorului colectivului, Nicolae Marian, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că în luna iunie a anului 2014 „Echipa Ceardaş” a iniţiat o colaborare cu Alexandru Lozanciuc, care i-a scris două piese „Tăticul meu” şi „Basarabeanca”.

 

„Ulterior, pe data de 10 iulie 2014 Alexandru Lozanciuc ne-a vândut cele două piese la preţul stabilit în contract, noi devenind astfel singurul şi unicului titular de drepturi asupra creațiilor. De asemenea, în baza contractului semnat, „Echipa Ceardaș” deține și toate drepturile privind posibilitatea interpretării acestora de către alte persoane”, a spus Marian.

 

Conducătorul colectivului afirmă că Alexandru Lozanciuc nu a respectat prevederile contractului și a cântat piesa „Basarabeanca” în scurt timp după ce a vândut-o, atunci când nu mai avea nici un drept la interpretarea acesteia.

 

„Mai mult, Alexandru Lozanciuc a cântat piesa până la lansarea ei propriu-zisă de către „Echipa Ceardaş”, care deținea toate drepturile asupra ei. Astfel, încălcând drepturile de autor Alexandru Lozanciuc a interpretat piesa în 2014 la o nuntă și în cadrul unui concert din Drochia, iar în ianuarie 2015 a lansat-o oficial în cadrul unei emisiuni TV, fiind prezentat în calitate de textier, compozitor și interpret al acestei piese”, a spus Marian.

 

Interpreta colectivului, Dina Druță, a menționat că s-a simțit jignită atunci când l-a văzut la televizor pe Alexandru Lozanciuc interpretând presa.

 

„Nu mi-a fost deloc plăcut, având în vedere că sunt singura interpretă care am dreptul să cânt piesa. Alexandru Lozanciuc nici măcar nu ne-a sunat să ne anunțe că are de gând să interpreteze „Basarabeanca”, a spus ea.

 

Potrivit lui Nicolae Marian, „Echipa Ceardaş” califică acţiunile lui Alexandru Lozanciuc drept lipsă de etică profesională şi onestitate colegială.

 

„Nimeni nu a avut dreptul să interpreteze această piesă, nici chiar Alexandru Lozanciuc, care este autorul ei. Toate drepturile asupra piesei ne-au fost transmise nouă în baza contractului. Noi considerăm că Alexandru Lozanciuc a manifestat rea credință chiar de la începutul colaborării noastre, având în vedere că a negociat foarte mult timp prevederile financiare ale contractului”, a menționat Nicolae Marian, evitând să spună care este suma negociată, întru-cât această clauză este una confidențială, precizând doar că suma este în valută străină.

 

El a menționat că legislația cu privire la drepturile de autor prevede achitarea unor compensații în valoare de la 500 de lei la 500 mii de lei în cazul încălcării drepturilor de autor.

 

„Noi solicităm soluționarea pe cale amiabilă a acestui conflict. Prin urmare, îi cerem lui Alexandru Lozanciuc să retragă de pe internet toate materialele referitoare la această piesă, să-și ceară scuze publice de la „Echipa Ceardaș” pentru încălcarea drepturilor de autor și să ne achite compensații în mărime de 500 mii de lei. Nu excludem că suma compensațiilor ar putea fi redusă în urma negocierilor”, a menționat conducătorul colectivului, precizând că jumătate din bani vor fi donați Centrului de Transplantologie.

 

Pentru soluționarea amiabilă a litigiului Alexandru Lozanciuc va avea la dispoziție cinci zile din momentul primirii somației. În caz contrar, „Echipa Ceardaș” își rezervă dreptul de a-l acționa în judecată pe Alexandru Lozanciuc cu formularea acelorași solicitări.

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 17.02.2015 04:19:46 Victor
    Marian are dreptate...
  2. 17.02.2015 04:21:04 Ana
    Este logic ce spane Marian, corect!
  3. 17.02.2015 06:55:52 Diana
    Cred ca mai multi interpreti au asa fel de probleme,dar nu toti au curajul sa faca public astfel de acuzatii,bravo pentru Echipa Ceardas ca a facut aceasta! Sa triumfe adevarul!
  4. 17.02.2015 08:49:34 Www
    Bravo Nicolai. Jale si pacat de artistii care nu se respecta
  5. 18.02.2015 07:27:27 Lilian VLAS
    CAPITOLUL IV Continutul dreptului de autor. Art. 12. Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata sau exploatata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.
  6. 18.02.2015 06:25:29 Fedot
    Ce scrie dl Vlas are sens si este logic!!!
  7. 18.02.2015 10:26:03 victor
    mare artisti mai sunt si colea cu dina,cintind toata viata cred ca nu ajung la nivelul lui lozanciuc

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.