Reportaje

UN NUMĂR RECORD DE CETĂŢENI AI MOLDOVEI CONSIDERĂ CĂ ŢARA MERGE ÎNTR-O DIRECŢIE GREŞITĂ…

17 februarie, 2015
UN NUMĂR RECORD DE CETĂŢENI AI MOLDOVEI CONSIDERĂ CĂ ŢARA MERGE ÎNTR-O DIRECŢIE GREŞITĂ… Aproape 70% din cetăţenii Moldovei consideră că ţara merge într-o direcţie greşită şi doar 17% că „situaţia evoluează în direcţia corectă”. Astfel arată rezultatele sondajului sociologic Omnibus, publicat de compania CВS-AXA, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie-5 februarie. La acesta au participat 1497 oameni din 101 localităţi din 12 raioane ale republicii. Marja de eroare +/-2,6%.

 

Directorul CBS-AXA, Ion Jigău, a menţionat că numărul cetăţenilor nemulţumiţi de situaţia din ţară este puţin mai mare decât în aprilie 2013, când a apărut criza politică acută.

 

De situaţia economică din ţară sunt mulţumiţi doar 4,1%, alţi 11,6% o apreciază drept neutră. Totodată, 34,7% - sunt puţin mulţumiţi, 48,2% - complet nemulţumiţi. De asemenea, ca şi în cazul orientării de dezvoltare a ţării, 4% sunt mulţumiţi de situaţia economică – cel mai mic indice din aprilie 2013.

 

De nivelul de viaţă sunt mulţumiţi mai puţin de 20% din respondenţi, iar circa 25% nu se consideră nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi. Conform sondajului, 28,7% nu sunt prea mulţumiţi de nivelul de trai, iar 25,6% sunt complet nemulţumiţi.

 

…FORMAREA GUVERNULUI MINORITAR ESTE SPRIJINITĂ DE MAI PUŢIN DE 20% DIN CETĂŢENI…

 

Formarea Guvernului minoritar de către PLDM şi PDM cu sprijinul Partidului Comuniştilor, într-o măsură sau alta este sprijinită de mai puţin de 22% din cetăţeni, iar alte 20% sunt indiferenţi faţă de acest subiect. Totodată, 57% nu sprijină sau sprijină într-o măsură foarte mică asemenea variantă de formarea Guvernului. Astfel arată rezultatele sondajului sociologic Omnibus, realizat de compania CВS-AXA şi prezentat marţi în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

Conform sondajului, preferinţele alegătorilor nu s-au schimbat considerabil după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Dacă alegerile ar fi avut loc duminica viitoare atunci 14,5% ar fi votat pentru Partidul Socialiştilor (PSRM), 13,7% - pentru Partidul Comuniştilor (PCRM), 12,8% - pentru Partidul Liberal Democrat (PLDM), 10,4% - pentru Partidul Liberal (PL), 8,8% - pentru Partidul Democrat (PDM), 7% - pentru Partidul Renato Usatîi (PRU). Totodată, la alegeri ar participa 61,6% din respondenţi, alţi 28% probabil ar merge la alegeri.

 

În PSRM, într-o măsură sau alta, au încredere 28% din respondenţi, PCRM şi PLDM – câte 25%, PDM – 21%, PL şi PRU – câte 20%.

 

Printre liderii politici la nivelul de încredere al populaţiei lider este preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, în care au încredere 8,1%. Este urmat de preşedintele PSRM, Igor Dodon – 7,2%, fostul Premier Iurie Leancă – 6,4%, preşedintele PDM, Marian Lupu – 5,1%, preşedintele PLDM, Vlad Filat – 4,3%, Renato Usatîi – 4,1%, liderul PL, Mihai Ghimpu – 4%, adjunctul său, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă – 2,5%.

 

Conform sondajului, de evoluţii din viaţa politică a ţării se interesează puţin peste 27% din cetăţeni, circa 25% sunt puţin interesaţi, iar 18,4% - nu se interesează. Fiind întrebaţi despre cea mai bună metodă de alegere a Preşedintelui Moldovei, 87,7% au spus că pledează pentru alegeri naţionale după modificarea Constituţiei. Doar 4,2% consideră că sistemul de alegere al Preşedintelui trebuie să rămână neschimbat, iar 2,3% sunt de acord cu opinia liberalilor, care pledează pentru operarea modificărilor la Constituţie, pentru ca Preşedintele să fie ales prin simpla majoritate de 51 voturi din 101 ale deputaţilor.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie-5 februarie. La acesta au participat 1497 oameni din 101 localităţi din 12 raioane ale republicii. Marja de eroare +/-2,6%.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 17.02.2015 04:20:30 Irisa
    Eu nu vid partenerii dl Leanca unde sunt ele chind im Moldova este in pericol?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.