Reportaje

DOI ANTREPRENORI DIN GĂGĂUZIA AFIRMĂ CĂ BUNURILE LOR AU FOST PRELUATE ILEGAL DE FOSTUL PARTENER

18 februarie, 2015
DOI ANTREPRENORI DIN GĂGĂUZIA AFIRMĂ CĂ BUNURILE LOR AU FOST PRELUATE ILEGAL DE FOSTUL PARTENER Antreprenorii din Găgăuzia, Nicolai Mardari şi Valeri Chirioglo, afirmă că bunurile lor au fost preluate ilegal de fostul partener de afaceri – Constantin Sibov.

 

Mardari a relatat miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că la mijlocul anilor 90 ei în trei au fondat o afacere comună, legată de vânzarea vinurilor peste hotare.

 

„Au fost fondate treptat două companii „Cristal-Optima” şi „Cristal-Dion”, cu împărţirea acţiunilor între persoanele fizice şi juridice. După un an de activitate intensă a fost obţinut un venit de $1,297 mil. dintre care cota lui Mardari a constituit $449 mii”, a spus el.

 

Prin decizia adunării acţionarilor Sibov a fost desemnat auditor şi persoană ce monitorizează fluxurile financiare ale companiilor.

 

„În 1997 el ne-a prezentat planul de cheltuieli, faţă de care toţi aveau întrebări. Acolo figura suma de $100 mii –pentru cheltuieli neprevăzute, $111 mii – pentru accize, $313 mii – „alte cheltuieli”, a explicat Mardari.

 

Când partenerii au început să dea întrebări, de unde au apărut asemenea sume, solicitând explicaţii, Sibov a rupt relaţiile şi a început politica de înlăturare a fondatorilor din rândurile conducătorilor companiilor.

 

„În mâinile sale a ajuns toată contabilitatea companiilor. Mai mult, el s-a înţeles cu nişte funcţionari de la Curtea Înregistrării din Găgăuzia (CÎG), care l-au ajutat în falsificarea documentelor păstrate în instituţie. Deja mai târziu am aflat că nu suntem nici fondatori, nici acţionari ai companiilor”, a relatat Mardari.

 

Ca un exemplu al maşinaţiilor lui Sibov, el a indicat cererea găsită la CÎG cu semnătura sa de cedare companiei „Буджак-Ана”a cotei ce-i aparţinea, pe care n-a semnat-o.

 

„Nu am semnat-o. Dar pentru a fi siguri am desfăşurat şi achitat expertiza grafologică. Grafologul a spus că semnătura a fost pusă nu de Nicolai Mardari dar de „o terţă persoană”. În cabinetele CÎG am găsit şi alte documente – protocoale ale adunărilor acţionarilor companiilor. Adunările nu au fost desfăşurate, dar influenţau componenţa proprietarilor companiei de succes, care a ajuns în proprietatea lui Sibov. Acestea, de asemenea, sunt false”, a explicat Mardari.

 

Mardari şi Chirioglo sunt convinşi că activitatea lui Sibov de minţire a partenerilor de afaceri ar fi fost demult stopată, dacă cel din urmă nu ar fi corupt funcţionarii instanţelor de stat din autonomie, inclusiv judecătorii, şi dacă nu ar fi avut un protector la Chişinău.

 

„În ultimii ani activele „Cristal-Dion” au fost transferate în componenţa combinatului de vinificaţie „Tomai-Vinex”, membrii Consiliului de administraţie al acestuia fiind feciorii fostului deputat al Parlamentului din PCRM, Vasile Iovu. Şi el, şi şeful său de partid – Vladimir Voronin, cu siguranţă sunt implicaţi în această istorie”, sunt convinşi comercianţii.

 

Potrivit lor, în 2013 la Comrat procuratura locală a intentat un dosar penal pe cazul absorbţiei „Cristal-Dion” şi bunurilor dispărute în legătură cu acest fapt.

 

„De la mijlocul anilor 90, asemenea dosare – civile şi penale împotriva lui Sibov şi „camarazii” săi, sunt o mulţime. Niciunul nu s-a încheiat cu returnarea bunurilor pierdute. Din acest considerent noi credem că doar o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului va ajuta la rezolvarea problemei”, consideră antreprenorii din Găgăuzia, Nicolai Mardari şi Valeri Chirioglo.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 18.02.2015 03:16:50 Aurel
    Ce murdarie, ce murdarie!!!
  2. 18.02.2015 06:24:43 Aurel
    Cine este vinovat?
  3. 18.02.2015 07:53:06 Marc
    Vasile Iovu el aste un oligarh mare!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.