Reportaje

MODUL DE REPARTIZARE A SUBVENȚIILOR ÎN AGRICULTURĂ FAVORIZEAZĂ AGENȚII ECONOMICI MARI – EXPERT-GRUP

20 februarie, 2015
MODUL DE REPARTIZARE A SUBVENȚIILOR ÎN AGRICULTURĂ FAVORIZEAZĂ AGENȚII ECONOMICI MARI – EXPERT-GRUP Modul de repartizare a subvențiilor în agricultură este unul discriminator și favorizează agenții economici mari. La această concluzie au ajuns experții Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”, care au monitorizat executarea rapoartelor Curții de Conturi după auditul efectuat la Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli în 2013.

 

Autoarea studiului ”Despre cum se pierd banii”, Tatiana Savva, a menționat vineri în cadrul unei conferințe de presă la ”INFOTAG” că în anul 2013, la fel ca și în 2012, s-a constata că mai puțin de 20% din beneficiarii de subvenții au primit 80% din totalul fondurilor de subvenționare.

 

”Procesul de acordare a subvențiilor este unul inechitabil în condițiile în care mecanismul de subvenționare prevede că la atingerea cotei de 70% din totalul Fondului de subvenționare autorizarea plăților se oprește. Recepționarea cererilor de subvenționare însă nu se oprește, iar la finele anului suma rămasă de 30% se împarte între ceilalți solicitanți”, a spus autoarea studiului.

 

Potrivit ei, în aceste condiții, agricultorii nu sunt foarte siguri că vor fi tratați în mod echitabil în raport cu alți jucători de pe piață.

 

”Lipsa procedurilor clare de repartizare a fondurilor și nerespectarea Regulamentului de subvenționare constituie factori de corupție, trafic de influență și abuz în serviciu. Mai mult, nerespectarea condițiilor Regulamentului, competența limitată a funcționarilor, dar și a beneficiarilor au generat, potrivit Curții de Conturi, cheltuieli neregulamentare de cel puțin 50 mil. de lei. Curtea de Conturi a mai constatat că modul de calculare a subvențiilor pune la îndoială acordarea a cel puțin 150 mil. de lei în 2013”, a spus expertul.

 

Tatiana Savva a menționat că doar 0,3% din proprietarii de terenuri agricole beneficiază de subvenții în agricultură, iar în prezent nu a fost identificată o soluție viabilă problemei informării beneficiarilor la nivel local.

 

Directorul de programe ”Expert-Grup”, Dumitru Budianschi, a menționat că există de fapt două grupuri de beneficiari – una care depune cereri până la 31 octombrie și alta care depune cereri după această dată.

 

”Cei care vin până la 31 octombrie primesc între 70-84% din fondul de subvenționare, iar restul primesc 10%, ceea ce este total inechitabil. E o problemă care demult putea fi rezolvată. Este important ca suma stabilită la începutul anului să fie clar repartizată între toți cei care vor depune cereri de subvenționare. O soluție ar fi ca cei care depun cereri să primească inițial 50% din suma solicitată, după care la finele anului să se facă anumite recalculări, iar bani rămași să fie repartizați repetat beneficiarilor”, a spus Budianschi.

 

În opinia lui, actuala stare de lucruri creează o situație când în fiecare an este nevoie de tot mai multe subvenții.

 

”Acum Fondul de subvenționare este de peste 500 mil. de lei anual., la anul va fi 600 mil., dar este dorința ca acesta să fie și de un miliard de lei. Această poftă de a primi mai multe subvenții poate fi justificată doar atunci când noi înțelegem exact unde vrem să ajungem în politica agricolă. Dezvoltarea businessului în agricultură nu este echivalentă întotdeauna cu dezvoltarea agriculturii în sensul în care are nevoie societatea. Dacă vom dezvolta un business în care va lucra 1% din populația RM nu cred suntem gata să-i trimitem pe ceilalți peste hotare”, a spus expertul.

 

El consideră că banii pentru subvenționare, care sunt banii contribuabililor, trebuie să genereze noi locuri de muncă în agricultură și să aducă performanță și sustenabilitate în agricultură.

 

”De aceea este important să exista politici clare în agricultură, iar subvenționarea să fie strict legată de aceste politici”, consideră Dumitru Budianschi.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 21.02.2015 10:58:07 Ilie
    Ei habar nu au despre ce vorbesc!!!
  2. 27.02.2015 09:02:28 Ana
    Asta sa numeste SPALAREA grantului...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.