Reportaje

AGRICULTORII MIZEAZĂ PE SUSȚINEREA NOULUI GUVERN ÎN SOLUȚIONAREA PROBLEMELOR RAMURII

26 februarie, 2015
AGRICULTORII MIZEAZĂ PE SUSȚINEREA NOULUI GUVERN ÎN SOLUȚIONAREA PROBLEMELOR RAMURII

Asociațiile de fermieri din Republica Moldova mizează pe susținerea noului Guvern, în frunte cu Chiril Gaburici, în soluționarea problemelor ramurii.

 

Președintele „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a menționat joi, în cadrul unei conferințe de presă la „INFOTAG” că situația în agricultură este foarte dificilă, aceasta agravându-se în ultimele două luni din cauza fluctuațiilor de pe piața valutară.

 

„Prețurile la semințe, piese de schimb, materie primă s-au majorat cu 30-50%, fapt care pune într-o situație extrem de dificilă agricultorii. Mai mult, după ultima intervenție a Băncii Naționale care a majorat rata de bază de la 8,5% la 13,5%, creditele au devenit mai scumpe”, a spus Slusari.

 

Pentru a salva ramura de la faliment, agricultorii înaintează un șir de propuneri Guvernului și solicită o întrevedere urgentă cu noul premier.

 

Ei cer majorarea Fondului de subvenționare până la 1,2 mlrd. de lei, dintre care 500 mil. de lei din surse interne, 400 mil. de lei din fondurile Programului ENPARD și 300 mil. de lei accize încasate de la motorina folosită în scopuri agricole. De asemenea, agricultorii solicită acordarea compensațiilor pentru toți cei care au livrat mere la fabricile de procesare, liberalizarea pieței produselor petroliere, transparență în gestionarea creditului polonez în valoare de 100 mil. de euro.

 

„Acestea sunt doar câteva dintre măsurile de urgență pe care le solicităm Guvernului. Acum avem nevoie de comunicare cu Guvernul mai mult ca niciodată. Timpul declarațiilor a trecut, este nevoie de acțiuni. Dacă nu va acționa Guvernul, atunci vor acționa agricultori. Cerințele pe care le înaintăm noi nu sunt irealizabile. Totul poate fi realizat dacă există voință politică”, a spus Slusari.

 

Directorul executiv al Federației Naționale a Agricultorilor AGROinform, Iurie Hurmuzachi, a menționat că agricultorii au mai multe cerințe, precizând că a fost foarte greu de a-i convinge să se oprească doar la acestea.

 

„Cerințele noastre nu sunt populiste, ele sunt dictate de realitățile actuale. Acum suntem într-o situație foarte vulnerabilă – pe de o parte trebuie să convingem agricultorii să solicităm realizarea treptată a cerințelor, iar pe de altă parte trebuie să convingem Guvernul că cerințele noastre sunt perfect realizabile”, a spus Hurmuzachi.

 

Directorul executiv al Asociației „Moldova-Fruct”, Iurie Fala, a menționat că anul 2014 pentru producătorii de fructe a fost unul din cei mai grei ani după declararea independenței.

 

„În acest an ramura este complet decapitalizată. În 2014 am avut prețuri foarte mici la merele livrate la procesare - pentru 230 mii de tone livrate fabricilor au fost încasate circa 103 mil. de lei, pe când în 2013 pentru 93 de mii de tone am obținut 148 de mil. de lei. Am avut o diminuare drastică a exporturilor de mere cu 47%. De asemenea, circa 80 de mii de tone de mere au rămas înghețate, cauzând pierderi de circa 140 mil. de lei. În această situație se află astăzi ramura pomicolă care oferă locuri de muncă pentru 50 mii de lucrători”, a spus Fala.

 

În opinia lui, o diminuare a Fondului de subvenționare ar descuraja și mai mult agricultorii să investească în agricultură. „Agricultorii au nevoie de susținerea statului pentru a deveni competitivi, pentru a dezvolta infrastructura de post recoltare și pentru a-și diversifica piețele de desfacere a producției agricole”, a spus Fala, potrivit căruia producătorii de mere ar mai avea pentru export însă circa 50 mii de tone de mere.

 

Președintele Federației Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a declarat că situația în agricultură este una precară, iar fără intervenția statului, ramura riscă faliment.

 

„Noi așteptăm ca Guvernul nu doar să declare că agricultura este o prioritate, dar pas cu pas să implementeze obligațiunile asumate în Strategia 2020”, a spus el.

 

În cazul în care agricultorii nu vor fi auziți de autorități, fermierii nu exclud că vor organiza proteste ample, deoarece „situația fierbe în țară, iar agricultorii nu mai pot tolera indiferența autorităților”.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 26.02.2015 03:46:29 Boris
    Tot ce a zis Slesari este si logic si corect, bravo Alexandr!
  2. 26.02.2015 03:48:53 Viorel
    Agrarienii au draptate macar 1,5 milliarde trebue sa fie subventiile in anul 2015!
  3. 26.02.2015 07:04:58 Trofimas
    Toti acuma cer banii de la guvern si BNM...
  4. 26.02.2015 07:12:29 Efim
    Cred ca statu are deunde si 1,5 milliarde de lei pentru subventiile pentru agricultura?
  5. 27.02.2015 09:06:35 Mihai
    De ce dl Slusari nu sta in guvern vreau sa vaf cum el sa da bani la agrarieni?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.