Reportaje

FOSTUL PREMIER IURIE LEANCĂ S-A RETRAS DIN PLDM ŞI VA CREA PROPRIUL PARTID…

26 februarie, 2015
FOSTUL PREMIER IURIE LEANCĂ S-A RETRAS DIN PLDM ŞI VA CREA PROPRIUL PARTID…

Fostul Premier Iurie Leancă a demisionat din postul de prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM), a părăsit partidul şi fracţiunea parlamentară a acestuia. Anunţul a fost făcut de dl Leancă joi, în cadrul unui briefing la agenţia „INFOTAG”.

 

Fostul Premier a relatat că de astăzi părăseşte PLDM şi devine deputat independent. El a mai spus că va crea un proiect politic propriu.

 

Fostul Premier şi-a motivat decizia prin faptul că „PLDM a trădat electoratul când s-a aliat cu Partidul Comuniştilor (PCRM)”.

 

„Alegătorii au aşteptat altceva de la noi. Din momentul creării parteneriatului politic PLDM-PDM-PCRM vectorul proeuropean de dezvoltare a ţării a fost respins. A fost o înţelegere premeditată - de a crea o alianţă de interese, comodă, cu un Guvern care să execute toate comenzile primite”, a spus fostul Premier.

 

În opinia sa, cu existenţa dorinţei şi voinţei politice PLDM ar fi putut obţine crearea unei coaliţii proeuropene compuse din trei partide.

 

„Evident asemenea dorinţă a lipsit. Mi s-a spus că dacă vom insista asupra creării alianţei cu liberalii, PDM va declanşa alegeri anticipate. Este clar că nici un partid nu-şi dorea alegeri, şi coaliţia proeuropeană putea fi formată. Problema este că cineva nu-şi dorea asemenea coaliţie, continuarea reformelor, reformarea justiţiei, lupta cu corupţia, investigaţii în sectorul bancar”, a declarat Leancă.

 

Potrivit spuselor sale, „între conducerea PLDM, dintr-o parte, şi simplii membri ai partidului şi electoratul, din alta, există o prăpastie enormă”. Leancă a recunoscut că „în această situaţie a ajuns în faţa unei dileme: să rămână în partid şi să încerce să-l reformeze din interior sau să formeze un nou proiect politic”.

 

„Mi-am dorit să rămân în partid şi să continui din interior formarea acestuia, „curăţirea” lui de consecinţele înţelegerii cu comuniştii şi îndeplinirea cu stricteţe a promisiunilor electorale. Însă, am un singur vot în conducerea partidului, iar toate deciziile sunt luate în unanimitate, care deja devine dubioasă”, a spus Leancă.

 

Deputatul a declarat că nu mai poate rămâne în PLDM, pentru „a urmări pasiv cum partidul îşi pierde identitatea”, încalcă „disciplina de partid” şi ia decizia „să meargă înainte, nu înapoi” (una din lozincile electorale ale PLDM – „I”).

 

„Am decis să iniţiez un proiect politic nou. Ştiu că astăzi în politică concurenţa este dură, va fi dificil de a concura cu partidele ce dispun de resurse financiare şi mediatice. Un partid necesită mai multe resurse decât îmi imaginam. Dar nu voi tinde să surprind cu resurse şi cadouri electorale. Pentru mine este mai important să creez un partid proeuropean, conform standardelor europene, cu finanţare transparentă şi cu contribuţia cetăţenilor. Sprijinul oamenilor este mai important decât banii şi manipulaţiile din presă”, a subliniat Leancă.

 

Politicianul a promis că în curând îşi va prezenta echipa şi platforma viitorului partid.

 

… ŞI CONSIDERĂ CĂ ÎNŢELEGEREA PRIVIND CREAREA GUVERNULUI MINORITAR A FOST ATINSĂ DEMULT

 

Fostul Premier Iurie Leancă consideră că înţelegerea PLDM, PDM şi PCRM privind crearea Guvernului minoritar a fost atinsă demult. Astfel politicianul a declarat joi în cadrul unui briefing la agenţia „INFOTAG”, explicând cauzele de retragere din Partidul Liberal Democrat (PLDM).

 

„Înainte de alegeri au fost mai mulţi care mi-au recomandat să mă retrag din PLDM. Nu am făcut-o, am decis să nu trădez partidul într-un moment important. Mi s-a spus că există un scenariu, realizarea cărui am văzut-o în ultimele săptămâni. Dar nu aveam nicio dovadă, nu putea trăda colegii şi alegătorii. Nu îi voi trăda! Voi continua să îndeplinesc promisiunile electorale, inclusiv voi lupta pentru ca Moldova să devină o ţară proeuropeană, fără comunişti la putere”, a subliniat Leancă.

 

În opinia sa, PLDM, care s-a autodefinit ca partid anticomunist, a devenit „ostatecul PCRM”.

 

„Nu-mi pot imagina cum va activa guvernul minoritar, când toate deciziile PLDM şi PDM depind de PCRM. O vedem deja practic în fiecare zi, când sunt nevoiţi să corecteze deciziile în favoarea comuniştilor – un partid cameleon, care a fost proeuropeană, apoi antieuropean, acum iar proeuropean şi cine ştie ce mai urmează”, a spus fostul Premier.

 

Politicianul a respins afirmaţiile că a acceptat să conducă un guvern minoritar, care urma să fie format cu sprijinul comuniştilor.

 

„Nici nu s-a discutat, nu m-am bazat pe votul deputaţilor PCRM şi nu i-am rugat să voteze pentru aprobarea Guvernului. Am sperat până în ultimul moment că va fi totuşi formată o coaliţie cu liberalii sau că PL va vota pentru aprobarea Guvernului. Am fost pregătit să-mi asum obligaţiuni publice, inclusiv de a mi prezenta demisia dacă în timp de 2-3 luni PL nu ar fi cooptat la guvernare. Am înţeles că aceste speranţe au fost în van, deoarece acest joc a fost pus la cale demult”, a spus deputatul.

 

Fostul liberal democrat a refuzat să comenteze relaţiile sale cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, menţionând că nu îşi doreşte „să spele rufele în public”. El a exprimat speranţa că „PLDM şi liderul acestuia nu vor recurge la manipulări şi speculaţii” în privinţa deciziei sale de a părăsi partidul şi de a crea propriul proiect politic.

Comentarii [ 11 ] Adaugă

  1. 26.02.2015 07:02:56 Fachel
    Fara intrabari nu era interesant...
  2. 26.02.2015 07:07:21 Horia
    Mare pacat ca Leanca este mai popular de peste hotare ca in Moldova, de ce asa santimplat?
  3. 26.02.2015 07:08:19 Viorel
    Cantemir este cu dl Leanca!!!
  4. 26.02.2015 07:10:27 Simion
    Cantemir si Cahul voteaza pentru dl Leanca!
  5. 26.02.2015 07:13:11 Horia
    Poate el are sustinere la Bruxel?
  6. 27.02.2015 09:05:47 Elena
    La sfirsit sa avem politician care are cinstea si stima de popor...
  7. 27.02.2015 09:08:54 Ilie
    Astaptem dl Leanca solutie personale...
  8. 27.02.2015 12:56:38 Valeria
    Leanca si Carpov nu pot sa fac nimic real si puternic in politica moldoveneasca pina chid cu politica sa ocupa Filat si Plahotniuc...
  9. 27.02.2015 06:12:54 Ionut
    Bine daca sa primeste reevansu da ce sa fie in situatiea perderii...
  10. 28.02.2015 12:11:32 Ileana
    Leanca are o sustinere spectaculoasa intre oameni simplii...
  11. 03.03.2015 12:37:45 Ghita
    Leamca trebue sa declare ceva fiecare zi, lumea asteapta de dinsu actii...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.