Reportaje

ADEPT A LANSAT PAGINA WEB DEDICATĂ ALEGERII GUVERNATORULUI GĂGĂUZIEI

03 martie, 2015
ADEPT A LANSAT PAGINA WEB DEDICATĂ ALEGERII GUVERNATORULUI GĂGĂUZIEI

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a lansat pagina web dedicată alegerii Guvernatorului Autonomiei Găgăuze din 22 martie 2015 – www.alegeri.md

 

Coordonatoarea de programe din cadrul ADEPT, Polina Panainte, a menționat marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG”, că pagina web conține lista concurenților electorali, ofertele electorale ale acestora, date despre performanța candidaților la scrutinele anterioare, declarațiile de venit și interese ale concurenților, declarațiile și comunicatele de presă ale concurenților electorali.

 

„Pe lângă informația de bază despre candidați pe site este elaborat și un curier electoral unde pot fi găsite informații relevante din cadrul campaniei electorale. El este structurat pe zile, iar cele mai noi informații pot fi găsite aici”, a spus Polina Panainte.

 

De asemenea, pe site poate fi găsit și cadrul legal care reglementează alegerile din regiune, inclusiv toate deciziile emise de Comisia Electorală Centrală din Autonomie.

 

„Pagina www.alegeri.md a devenit un site de referință pentru toți cei care sunt interesați de procesul electoral în Moldova. La alegerile din 2014 am avut un număr mare de vizitatori ai site-ului – peste un milion de vizualizări. Considerăm că și în continuare acesta va deveni un instrument important atât pentru presă, cât și pentru cei implicați în alegeri”, a spus ea.

 

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, a menționat că spre deosebire de alegerile precedente ale bașcanului, la alegerile din 22 martie s-a înregistrat un număr mult mai mare de concurenți electorali.

 

„La alegerile din 1995 au fost patru candidați, în 1999 - șase, în 2002 – cinci, în 2006 – patru, în 2010 trei candidați, iar în 2015 s-au înregistrat 12 candidați, dintre care unul s-a retras. Prin urmare, numărul de candidați este de două ori mai mare decât media anterioară. Există o explicație în acest sens. Anterior, au fost operate modificări în legislația electorală din Găgăuzia, fiind redus numărul necesar de semnături pentru înregistrarea candidaților de la 5-6 mii până la 1,5 mii. Chiar candidații au comentat acest lucru spunând că acest lucru a fost făcut special pentru ca să se înregistreze cât mai mulți candidați, pentru a fi dispersat votul alegătorului”, a spus Boțan.

 

El și-a exprimat satisfacția că deocamdată campania electorală pentru alegerea bașcanului decurge fără scandaluri politice, iar în linii generale campania este una decentă.

 

„Promisiunile electorale se încadrează în această competiție electorală, însă ceea ce se promite și se realizează ulterior sunt realități complet diferite”, a comentat Igor Boțan.

 

Informația de pe pagina web este disponibilă în limbile română, rusă și engleză.

 

Pagina a fost creată în cadrul proiectului „Creșterea gradului de conștientizare a alegătorilor prin informare despre alegerile Guvernatorului Găgăuziei”, finanțat de Misiunea OSCE în Moldova. Prin realizarea acestei pagini ADEPT își propune să contribuie la desfășurarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova, prin informarea amplă și obiectivă a cetățenilor despre procesul electoral.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 03.03.2015 12:36:13 Olesea
    Tot ce face dl Botan are sens practic si pozitiv, bravo!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.