Reportaje

REZULTATELE SONDAJULUI: IRINA VLAH POATE CÂŞTIGA ÎN PRIMUL TUR AL ALEGERILOR BAŞCANULUI…

09 martie, 2015
REZULTATELE SONDAJULUI: IRINA VLAH POATE CÂŞTIGA ÎN PRIMUL TUR AL ALEGERILOR BAŞCANULUI… Candidatul pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, Irina Vlah, poate câştiga alegerile başcanului din 22 martie din primul tur. Astfel arată datele prezentate luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, ale sondajului sociologic al companiei Intellect Group, realizat la comanda ziarului „Панорама”.

 

Doctorul în ştiinţe sociologice, Valentin Ţurcan, a spus că rezultatele demonstrează o ascendenţă substanţială a Irinei Vlah în ratingul politicienilor locali, care i-a depăşit pe başcanul în exerciţiu, Mihail Formuzal, şi fostul primar al Comratului, Nicolai Dudoglo.

 

„Conform datelor preliminare Vlah va acumula 57,1% din voturile alegătorilor. Cel mai apropiat oponent este Dudoglo – 23,3%. Apoi urmează vicebaşcanul Valeri Ianioglo – 8,5% şi fostul Guvernator al autonomiei, Dmitri Croitor – 5,2%”, a menţionat el.

 

Potrivit expertului, rezultat înalt al Irinei Vlah se datorează faptului că este sprijinită de Partidul Socialiştilor (PSRM), care se bucură de un rating înalt în autonomie.

 

„În cazul alegerilor parlamentare, 41,2% din respondenţi sunt dispuşi să sprijine PSRM. Pe locul doi s-a clasat Partidul Comuniştilor – 8%, pe al treilea – Partidul Democrat, care este sprijinit de 6,3% din respondenţi. Aceşti indici se datorează faptului că PSRM promovează deschis vectorul pro-rus şi pledează pentru cooperare strânsă cu FR, iar ideea în cauză este sprijinită de peste 90% din populaţia autonomiei”, a spus Ţurcan.

 

„INFOTAG” precizează: Sondajul a fost realizat în perioada 26 februarie-2 martie pe un eşantion de 988 respondenţi din toate cele 27 de localităţi din autonomie. Marja de eroare este de +- 3,1%.

 

…IAR MAJORITATEA CONSIDERĂ LIPSA LOCURILOR DE MUNCĂ ŞI PREŢURILE MARI PRINCIPALE PROBLEME ALE AUTONOMIEI

 

Populaţia Găgăuziei consideră că principalele probleme ale autonomiei sunt lipsa locurilor de muncă şi preţurile mari la mărfuri şi serviciile comunale. Aceasta reiese din datele sondajului sociologic al companiei Intellect Group, realizat la comanda ziarului „Панорама” prezentate luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

Doctorul în ştiinţe sociologice, Valentin Ţurcan, a spus că populaţia autonomiei pledează pentru relaţii de prietenie cu Rusia, Găgăuzia fără sărăcie, pentru bunăstarea oamenilor, creştere economică şi prosperitate.

 

„Problemele de caracter material rămân prioritare. Lipsa locurilor de muncă îngrijorează 31,2% din respondenţi, preţurile mari – 30,3%, problemele infrastructurii – 22,5%, salariile mici – 22,4%, pensiile mici – 16,3%, problemele legate de asigurarea socială – 12,9%”, a menţionat el.

 

Potrivit spuselor expertului, majoritatea populaţiei este mulţumită de actualul statut al autonomiei în componenţa Moldovei.

 

„Actualul statut este sprijinit de 54% din respondenţi. Statutul autonomiei, similar celui regiunii transnistrene – 12% din respondenţi. Intrarea Găgăuziei în componenţa altui stat este salutată de 11%, iar 14% o văd în calitate de stat independent. Astfel, o pătrime din populaţie este nemulţumită de relaţiile cu Chişinăul oficial”, consideră Ţurcan.

 

Expertul a menţionat că pese o jumătate din respondenţi (50,6%) sunt pentru extinderea competenţelor financiar-economice pentru protejarea intereselor Găgăuziei. Ideea propriei cote în Parlamentului Moldovei este sprijinită de 26,9% din găgăuzi, iar independenţa în definirea standardelor din domeniul educaţiei – 26,8%.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 09.03.2015 05:35:05 Pavel
    Poate asa si este!
  2. 09.03.2015 05:37:40 Dumitru
    Dodon si socialistii au nevoe de victoria la 22 martie in Gagauzia...
  3. 10.03.2015 03:51:08 Iraclie
    Clar ca ei vor pe Vlah si este logic de ce!
  4. 10.03.2015 06:08:12 Ivan
    Cred ca data aceasta bascan sa fie Nicolae Dudoglo!!!
  5. 12.03.2015 08:52:14 Valerie
    Nu ridati aici dl Ciubasenci stie ce face si ce scrie...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.