Reportaje

SONDAJ: IRINA VLAH CÂŞTIGĂ ALEGERILE ÎN TURUL I - SONDAJ

16 martie, 2015
SONDAJ: IRINA VLAH CÂŞTIGĂ ALEGERILE ÎN TURUL I - SONDAJ Candidatul neafiliat pentru funcţia de Guvernator al Găgăuziei, Irina Vlah, sprijinită de Partidul Socialiştilor, va câştiga cu un rezultat de 52,4% în primul tur al alegerilor, cu o diferenţă de 40% faţă de cel mai apropiat adversar. Astfel arată datele sondajului sociologic, pregătit la comanda săptămânalului „Коммерсант-Инфо”, de Centrul independent informaţional-analitic „Dialog”.

 

Doctorul în sociologie, Svetlana Şeveleva, a relatat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, locul doi, dacă alegerile ar avea loc duminica următoare, ar fi ocupat de primarul Comratului, Nicolai Dudoglo, iar al treilea – vicebaşcanul autonomiei, Valeri Ianioglo (10,4%).

 

Irina Vlah deţine ferm primul loc şi în ratingul încrederii populaţiei, în care „au deplină încredere” 27% din respondenţi. În Dudoglo încredere au 22,8%, Dmitri Croitor – 20%, Ianioglo – 18%.

 

Vorbind despre motivele datorită căror aleg un candidat sau altul, locuitorii autonomiei au indicat printre priorităţi: identificarea pieţelor de desfacere pentru produsele autonomiei (56,3%) şi capacitatea de a promova interesele regiunii în Parlamentul Moldovei (45,4%).

 

Peste o jumătate din respondenţi (56%) au o atitudine pozitivă faţă de faptul că pentru prima dată başcan al Găgăuziei poate deveni o femeie, excluzând discriminaţia.

 

Printre sarcinile principale ale noului başcan respondenţii consideră crearea locurilor de muncă, identificarea pieţelor de desfacere pentru producţia agricolă, îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia.

 

În ratingul partidelor politice în Găgăuzia lider este pentru care sunt gata să voteze 49,4% din respondenţi. În Partidul Comuniştilor au încredere 7,5%, PDM – 6%, PLDM - 1%. Pentru Partidul Liberal a optat nici un respondent. Totodată, 21,1% din respondenţi sunt indecişi în privinţa partidelor din RM.

 

Întrebaţi despre vectorul de dezvoltare a politicii externe a RM majoritatea covârşitore a respondenţilor ar fi votat pentru aderarea la Uniunea Vamală (88,4%), totodată, locuitorii autonomiei sunt categoric împotriva cooperării cu NATO.

 

Sondajul a fost realizat în 27 de localităţi din autonomie în perioada 25 februarie-10 martie 2015 pe un eşantion de 1207 respondenţi (51,4% fiind femei). Marja de eroare +-3%.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 16.03.2015 07:58:47 Vitalie
    Sondajul acesta nu corespunde adevarului..eu nu cred pentru ca este limpede ca apa ca a fost fabricat de socialisti. Apropo, de sopcialisti. Partidul lui dodon se cam destrama...pe blogul sau, dodon scrie da de inteles ca in cazul BEM este implicata si Zinaida Grecianii...se pare ca ceva nu este in regula pe interior daca dinsul recurge la asemenea atacuri...
  2. 17.03.2015 09:01:32 Vlada
    Eto nazivaetsea cuplenii opros...
  3. 17.03.2015 09:03:55 Irga
    Si Robert vre bani de la Vlah... chit spoate?
  4. 18.03.2015 08:56:50 Ambrosie
    Nu va cred...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.