Reportaje
DOI BUCĂTARI-ŞEFI VOR PREGĂTI UN DINEU FRANCEZ ÎN MOLDOVA
17
martie,
2015
Doi bucătari şefi din Moldova, Alexei Poleakov de la Jeraffe şi Victor Mitin de la Robin Pub, vor pregăti doua dineuri gastronomice de bucatarie franceza – o premiera în Moldova.
Ambasadorul Franţei în Moldova, Pascal Vagogne, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că iniţiativa de desfăşurare a dineului francez „Gout de France” pe cinci continente aparţine ministrului Afacerilor Externe al Franţei. Şeful diplomaţiei franceze a decis astfel să popularizeze bucătăria franceză, care este cunoscută în multe ţări ale lumii şi înscrisă în 2010 de UNESCO pe lista patrimoniului cultural nematerial al omenirii.
„Conform regulilor concursului, elaborate de comisia din Franţa, participanţii urmează să propună un meniu inedit de gastronomie franceză, după ce urmează să îl pregătească pentru oaspeţii restaurantului”, a spus Vagogne.
Potrivit spuselor sale, la concurs participă 1,3 mii de bucătari, inclusiv doi din Moldova.
„În total bucătarii moldoveni au propus cinci meniuri, fiind selectate două cele mai bune şi interesante”, a spus Ambasadorul, arătându-se convins că evenimentul „va permite atât bucătarilor, cât şi oaspeţilor restaurantului, să cunoască mai bine bucătăria franceză”.
Potrivit spuselor sale, „deocamdată se preconizează doar dineul, însă pe viitor intenţionăm să invităm bucătari francezi, care vor susţine un master-class pentru participanţii concursului”.
Bucătarul Alexei Poleakov a menţionat că „motiv pentru participare al concurs a servit dorinţa de a afla ceva nou”.
„Participarea la concurs este un fel de victorie”, a spus el, adăugând că „doar cu patru luni în urmă a început să gătească bucate franceze”.
Bucătarul Victor Mitin consideră că „participarea la asemenea eveniment este un impuls pentru bucătari şi alte restaurante”.
El a menţionat că „în Moldova sunt mulţi bucătari buni, dar nivelul restaurantelor este slab”.
„Şi business de restaurant ca atare nu există, avem doar întreprinderi separate de alimentaţie publică. La Chişinău a existat un restaurant francez, dar la deschiderea acestuia era necesar de a lua în calcul mentalitatea pieţei autohtone şi regulile de joc, era necesar de a introduce treptat modificări, deoarece oamenii nu se pot obişnui rapid la ceva nou. Din bucătăria franceză în restaurantele moldoveneşti sunt multe bucate, dar nu toţi sunt conştienţi de acest fapt”, a spus Mitin.
Bucătarul a menţionat că „la dineu 90% din cei prezenţi vor fi oaspeţi invitaţi de Ambasada Franţei, restul – orice doritor”.
Comentarii [ 5 ] Adaugă
-
Gustos si frumos sa fie...
-
Cred ca sa fie interesant si gustos...
-
Este un pas interesant, bravo dl AMBASADOR!
-
Ei in Franta foarte bine stiu cum sa maninc si ce sa maninc!!!
-
Interesant chit ne costa asa masa in restaurant?
Adaugă comentariu