Reportaje

FERMIERII MOLDOVENI VOR BLOCA PE 15 APRILIE DRUMURILE NAŢIONALE

08 aprilie, 2015
FERMIERII MOLDOVENI VOR BLOCA PE 15 APRILIE DRUMURILE NAŢIONALE Fermierii moldoveni vor bloca pe 15 aprilie traficul rutier pe drumurile naţionale în semn de protest împotriva pasivităţii Guvernului.

 

Fostul ministru al Agriculturii, preşedintele Federaţiei Fermierilor din RM, Valeriu Cosarciuc, a motivat miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, această intenţie prin faptul că „după acţiunea de protest din 27 martie din partea autorităţilor nu a urmat nicio reacţie”.

 

El a amintit că în ramura, care în toate documentele Guvernului şi alianţei de guvernare, este definită ca „strategică”, sunt angajate până la 35% din populaţia aptă de muncă, şi constituie 40% din PIB.

 

„Însă care este atitudinea faţă de noi? Ramura este într-o stare dezastruoasă. Iar fermierilor li se alocă, conform bugetului pentru 2015, doar 610 mil. de lei pentru subvenţii – de două ori mai puţin decât este necesar. Pentru a menţine ramura în stare bună sunt necesare 2 mlrd. de lei. Guvernul afirmă că asemenea mijloace nu sunt. Totuşi, pentru stingerea celor 12 mlrd. de lei furaţi din bănci Guvernul ia credite de la BNM. De ce cu garanţii ale Guvernului nu pot fi creditate preferenţial lucrările agricole de primăvară şi procurate combustibili pentru fermieri?”, a întrebat Cosarciuc.

 

El consideră că nu putem vorbi despre competitivitatea fructelor şi legumelor moldoveneşti în condiţii de piaţă liberă atât timp cât statul are asemenea atitudine faţă de fermieri.

 

„În România la un hectar de teren arabil din fondurile europene se acordă 60 de euro anual. Există compensaţii pe asemenea poziţii ca seminţe, îngrăşăminte şi combustibili. La noi ţăranii sunt ignoraţi de toţi – de la Guvern până la băncile comerciale”, consideră Cosarciuc.

 

Preşedintele Uniunii agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a menţionat că după acţiunea de protest din martie autorităţile au întreprins de urgenţă trei paşi.

 

„Au adoptat bugetul de stat cu o cifră dubioasă de 610 mil. de lei pentru fondul de subvenţionare. Al doilea – majorarea şocantă de la 8% la 20% a TVA pentru producătorii de carne. Al treilea – din două părţi la intrarea în PMAN din Chişinău au instalat semnul „interzis pentru tractoare”. Vreau să anunţ Guvernul şi Parlamentul că producătorii agricoli vor veni la Chişinău cu toate tipurile de tehnică, dacă nu vor iniţia un dialog cu noi”, a avertizat Slusari.

 

Potrivit spuselor sale, acţiunile de protest din 15 aprilie vor avea loc în două etape.

 

„Dintâi vom bloca cu tehnică drumurile naţionale. Dacă nu va fi eficient, vom mărşălui până la Chişinău. Cum altfel, dacă ramura înregistrează pierderi, iar autorităţile se fac că plouă?”, a spus activistul.

 

El a explicat că acţiunile Federaţiei Fermierilor, UniAgroProtect, „AGROinform”, „Moldova-Fruct” nu au culoare politică şi pe primul plan se înaintează cerinţa de a respecta drepturile agricultorilor.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 09.04.2015 08:47:57 Irga
    Igra sdelana, deja tirziu sa fac ceva!
  2. 09.04.2015 08:50:58 Olga
    Nu se poate batam joc cu agrarienii - ei sunt puterea statului Moldav!
  3. 09.04.2015 12:57:03 Stas
    Nu stiu, de unde e atita mult de rabdare dl Slusari?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.