Reportaje

SOCIETATEA MOLDOVEI CONSIDERĂ GREŞITĂ POLITICA RM, DAR CREDE ÎN SCHIMBĂRI POZITIVE

22 aprilie, 2015
SOCIETATEA MOLDOVEI CONSIDERĂ GREŞITĂ POLITICA RM, DAR CREDE ÎN SCHIMBĂRI POZITIVE Societatea Moldovei consideră greşită politica ţării, dar crede în schimbări pozitive. Acestea sunt concluziile sondajului sociologic „Alegerile locale şi reformele administrative în viziunea populaţiei şi a experţilor”, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova.

 

Vicepreşedintele Asociaţiei, Andrei Dumbrăveanu, a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că 66% din respondenţi consideră că evenimentele din ţară evoluează într-o direcţie greşită, 17% - dimpotrivă, şi tot atâţia sunt indecişi.

 

Potrivit spuselor sale, „58% din respondenţi apreciază negativ modificările din lupta cu corupţia, din ultimii doi ani, 53% au apreciat negativ rezultatele reglementării transnistrene, 47% - în domeniul politicii interne, 43% - a situaţiei economice din ţară”.

 

„De asemenea, conform sondajului, 39% din respondenţi consideră că situaţia din educaţie s-a îmbunătăţit, 34% - în domeniul culturii, 29% - în ştiinţă, 23% - în politica externă”, a spus Dumbrăveanu.

 

El a menţionat că „circa 51% din respondenţi consideră că traiul din localitatea lor s-a înrăutăţit comparativ cu situaţia de cinci ani în urmă, 15% consideră că s-a îmbunătăţit, iar 31% nu au observat schimbări”.

 

Expertul a adăugat că „conform sondajului 55% din respondenţi consideră că situaţia economică din ţară în ultimii cinci ani s-a înrăutăţit, 12% consideră că s-a îmbunătăţit, iar 29% că a rămas la fel. Presupuneri că majoritatea respondenţilor nu consideră că există schimbări pozitive, în cadrul sondajului s-au confirmat”.

 

Potrivit spuselor sale, 59% din respondenţi sunt nemulţumiţi de viaţa lor şi doar 13% sunt mulţumiţi. 22% nu au resurse financiare suficiente măcar pentru minimul necesar, 37% fac faţă situaţiei şi doar 9% îşi pot permite să procure obiecte de lux.

 

34% din respondenţi sunt convinşi că viaţa va deveni mai bună. Societatea consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, dar, totuşi, speră că în viitor sunt posibile schimbări pozitive.

 

Sondajul sociologic a fost desfăşurat în perioada 1-12 aprilie, pe un eşantion de peste 1,1 mii de respondenţi din 79 de localităţi. Marja de eroare - +-3%.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 22.04.2015 05:35:50 Elena
    Corect, asa si este!
  2. 22.04.2015 07:13:42 Nora
    Nu cred ca populatie asa are ghinduri...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.