Reportaje

PLATFORMA „DEMNITATE ŞI ADEVĂR” (DA) A ÎNDEMNAT CETĂŢENII SĂ PARTICIPE LA O AMPLĂ ACŢIUNE DE PROTEST

22 aprilie, 2015
PLATFORMA „DEMNITATE ŞI ADEVĂR” (DA) A ÎNDEMNAT CETĂŢENII SĂ PARTICIPE LA O AMPLĂ ACŢIUNE DE PROTEST Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” (DA) a îndemnat cetăţenii să participe pe 3 mai la o amplă acţiune de protest.

 

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, unul din liderii platformei, jurnalista Angela Aramă, a menţionat că „autorităţile ignoră cerinţele societăţii civile, nicio cerinţă din cele care au fost enunţate la acţiunea de protest din 5 aprilie nu a fost îndeplinită”.

 

„Nu avem altă ieşire decât să continuăm protestele. Intenţionăm pe 3 mai să continuăm să ne apărăm drepturile”,a menţionat Aramă.

 

Ea a prezentate principalele cerinţe, care sunt indicate în Declaraţia platformei „Demnitate şi Adevăr”:

 

- returnarea necondiţionată a 1 mlrd. de euro ce a fost furat din bănci de actualii guvernanţi;

 

- demisia conducerii Procuraturii Generale, a Comisiei de Integritate, Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel, Consiliului Concurenţei, Serviciului Vamal, precum şi iniţierea procesului de reformare reală a acestor instituţii;

 

- renunţarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertăţii presei, independenţa jurnaliştilor, precum şi strategiilor mafiote de închidere a posturilor incomode de televiziune.

 

Deputatul primului Parlament, Valentin Dolganiuc, a menţionat că „actuala guvernare, împreună cu opoziţia, continuă să jefuiască poporul, ignorând cerinţele sale legale”.

 

„Ei au adoptat bugetul în secret. Aşa zisa opoziţie nu a găsit 26 de semnături ale deputaţilor pentru a încerca să exprime moţiune de cenzură şi să demită acest Guvern. Noi nu putem să mai răbdăm asemenea stare a lucrurilor – este necesar de a-i da pe toţi jos, de a demite Parlamentul, Guvernul şi pe toţi cei ce le sunt servili”, a declarat Dolganiuc.

 

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, a subliniat că „este necesar de a iniţia ample acţiuni de protest, pentru a stopa abaterile antidemocratice ale actualilor guvernanţi”.

 

„De exemplu, ei au adoptat legea privind finanţarea partidelor, conform cărei din anul viitor partidele care sunt reprezentate în Parlament vor fi finanţate din buget. În statele democratice există asemenea normă, dar ei în aşa mod doresc să obţină finanţare pentru sine. Şi asta în ţara unde, conform rezultatelor sondajului, partidele sunt pe ultimul loc după nivelul de încredere din partea populaţiei”, s-a indignat Boţan.

 

Unul din organizatorii acţiunii de protest, activistul Andrei Năstase, a îndemnat cetăţenii la solidaritate, menţionând că „acţiunea de protest este o iniţiativă de jos”.

 

„Nu dispunem de finanţare pentru această acţiune, nu reprezentăm nici un partid. Mulţi ne spun că ar dori să participe, dar nu există transport organizat, etc. Oamenii trebuie să înţeleagă că ei singuri trebuie să organizeze participarea la acţiunea de protest – indiferent de opinii, orientare politică, apartenenţă etnică sau linguală. Protestul este unicul instrument pe care îl avem, nu avem alte pârghii de influenţare a acestei guvernări”, a declarat Năstase.

 

El a menţionat că acţiunea de protest din 3 mai va avea loc în scuarul Catedralei, deoarece Piaţa Marii Adunări Naţionale este ocupată de alte partide.

 

„Nea-m adresat oficial Primăriei în acest sens. Ni s-a răspuns că PMAN este ocupată în această zi şi toate următoarele. Ei pur şi simplu au ocupat piaţa, fără a desfăşura ceva acolo. Noi sperăm că vom fi destul de mulţi pentru a ieşi din limitele scuarului şi de a obţine îndeplinirea cerinţelor noastre”, a spus Năstase.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 22.04.2015 05:38:49 Kirill
    Eu cred numai Arama... ea este cinsita si are harizma buna!
  2. 22.04.2015 05:39:45 Stas
    Eu cred ca Dolganiuc este cel care are si experienta si profesionalizm...
  3. 22.04.2015 07:16:22 Nimfa
    Si Botan este destul de bun pentru asa functie...
  4. 22.04.2015 07:17:47 Grigore
    Cred ca liderii sunt fratii Nastase?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.