Reportaje

LA CHIŞINĂU VA FI DESFĂŞURATĂ EDIŢIA A V-A A FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL AL ŞCOLILOR DE TEATRU CLASSFEST

24 aprilie, 2015
LA CHIŞINĂU VA FI DESFĂŞURATĂ EDIŢIA A V-A A FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL AL ŞCOLILOR DE TEATRU CLASSFEST La Chişinău, în perioada 28 aprilie-3 mai va avea loc ediţia a V-a a festivalului internaţional al şcolilor de teatru ClassFest.

 

Directorul artistic al festivalului, decanul Facultăţii de Teatru, Film şi Dansuri, Svetlana Ţăranu, a spus vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „festivalul este la a cincea ediţie, având ca participanţi reprezentanţi ai 13 academii din ţările Europei de Est şi Vest”.

 

Rectorul universităţii, Victoria Melnic, a menţionat că „festivalul se desfăşoară cu deviza „Comunicare, gest şi mişcare”. Potrivit spuselor sale „acest eveniment cultural-educaţional nu este un concurs”.

 

„Festivalul este un eveniment cultural, menit să promoveze valorile artei contemporane, să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural şi schimbul de experienţă între şcolile de teatru, să încurajeze tinerii artişti”, a spus Melnic.

 

Ea a menţionat că „în cadrul festivalului vor fi prezentate spectacole bazate pe expresia corporală, de teatru-dans şi pantomimă, ateliere de dans şi de mişcare corporală, expoziţii, recitaluri”.

 

Pe parcursul celor şase zile festivaliere, spectatorii vor avea ocazia să vadă spectacole diverse ca gen. ca formulă estetică şi stilistică, prezentate de studenţii următoarelor şcoli: Universitatea de Teatru şi Cinematografie „Şota Rustaveli” din Tbilisi, Georgia, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Republica Moldova, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, România, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, România, Universitatea de Stal de Teatru, Film şi TV „Karpenko-Karii” din Kiev, Ucraina, Academia de Arte Dramatice din Bratislava, Slovacia, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „1. L. Caragiale” din Bucureşti, România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, România, Institutul de Artă Teatrală „B. Şciukin” din Moscova, Rusia, Şcoala Naţională de Film, TV şi Teatru din Lodz, Polonia.

 

„Pentru prima oară, la „ClassFest” vor participa instituţiile de învăţământ artistic din Germania, Austria şi Franţa”, a spus rectorul universităţii.

 

Directorul Institutul Cultural Român „M. Eminescu” în Moldova, Valeriu Matei consideră că „festivalul devine o tradiţie şi ar fi bine să continue la infinit”.

 

Directorul Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură, Valentin Rîbiţchi, a propus reprezentanţilor altor structuri, care participă la organizarea festivalului, „să pună în scenă spectacole comune, pentru a uni actorii şi oamenii talentaţi din diferite ţări şi de a dezvolta cooperarea”.

 

Festivalul va avea loc la Teatrul naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul „Eugen Ionesco”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

 

Intrarea liberă.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 24.04.2015 07:57:00 maria
    Asta este bine pentru Moldova!
  2. 24.04.2015 07:57:35 Diomid
    Asta sa dezvolta Moldova...
  3. 24.04.2015 08:01:03 Nadejda
    Bravo ca sunt asa oamenii la noi in Moldova!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.