Reportaje

CONGRESUL COMUNITĂŢILOR RUSEŞTI DIN 28 APRILIE ÎNCEPE ÎMPĂRŢIREA PANGLICILOR SFÂNTUL GHEORGHE

27 aprilie, 2015
CONGRESUL COMUNITĂŢILOR RUSEŞTI DIN 28 APRILIE ÎNCEPE ÎMPĂRŢIREA PANGLICILOR SFÂNTUL GHEORGHE În majoritatea oraşelor din Moldova pe 28 aprilie va avea loc acţiunea de împărţire de către voluntarii organizaţiilor neguvernamentale pro-ruseşti a Panglicii Sf. Gheorghe cu prilejul a 70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a relatat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, preşedintele Congresului comunităţilor ruseşti din RM, Valeri Climenco.

 

El a amintit că de la sfârşitul secolului XVII panglica este parte a distincţiei militare supreme în armata rusească – ordinul Sfântului Gheorghe, iar în timpul celui de-al II Război Mondial înfrumuseţa ordinul Gloriei.

 

„Din 2005 acţiunea „Panglica Sf. Gheorghe” are loc şi în Moldova. În 2015 va fi sprijinită în 70 de ţări ale lumii. La Chişinău voluntarii vor împărţi panglici tuturor doritorilor la Arcul de Triumf din capitală”, a spus activistul.

 

Organizatorii acţiunii – Consiliul Coordonator al organizaţiilor conaţionalilor ruşi din Moldova, Transnistria şi Găgăuzia, precum şi Congresul comunităţilor ruseşti.

 

„Până pe 9 mai sunt planificate 38 evenimente. Printre care Târgul mărunţişurilor, precum şi concursul pentru nivelul de cunoaştere a istoriei Rusiei. De exemplu, la Cahul tinerii au plantat 70 de tufişuri de trandafiri, amenajând un scuar simbolic pentru recrearea orăşenilor”, a relatat Climenco.

 

Potrivit spuselor sale, în primele zile ale lunii mai la Biblioteca naţională Lomonosov va avea loc prezentarea muzeului virtual „Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (CDRM)”.

 

„Acum digitalizăm materiale, fotografii şi exponate din o serie de muzee despre istoria celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul Moldovei. Aceste relicve de nepreţuit se află în diferite muzee, şcoli şi biblioteci din întreaga republică. O dată cu apariţia portalului orice utilizator al Internetului poate afla despre cum au luptat moldovenii în timpul CDRM, vizitând resursa”, a spus preşedintele Congresului comunităţilor ruseşti.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 02.05.2015 07:46:41 Elena
    e ce Climenco face asta?
  2. 02.05.2015 07:53:46 Timofei
    Bravo dl Climenco, bravo faceti!
  3. 04.05.2015 01:37:21 Dina
    De ce presa nu vine la dl Climenco ca el este prorus?
  4. 05.05.2015 07:11:10 Mohai
    De ce el nu a plecat in Rusia?
  5. 07.05.2015 03:45:49 Richeard
    Bil bi rad pobede Climenco v Kisineve!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.