Reportaje

PLATFORMA CIVICĂ „DEMNITATE ŞI ADEVĂR” ÎNDEAMNĂ LA CONSOLIDARE…

08 mai, 2015
PLATFORMA CIVICĂ „DEMNITATE ŞI ADEVĂR” ÎNDEAMNĂ LA CONSOLIDARE… Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” (DA) îndeamnă la consolidarea societăţii în lupta împotriva guvernării corupte. Despre aceasta membrii grupului de iniţiativă au declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

Ei au mulţumit tuturor celor ce au participat la ampla acţiunea de protest din 3 mai. Potrivit estimărilor organizatorilor, la aceasta au participat circa 50 mii de oameni.

 

„Noi conştientizăm că după această acţiune pe umerii noştri cade o mare răspundere faţă de cetăţenii care ne sprijină şi au încredere în noi. Noi le-am dat o nouă speranţă, că împreună putem da jos această guvernare coruptă. Şi noi nu avem dreptul să înşelăm aceste speranţei. De aceea îndemnă la consolidare şi cooperare toţi cetăţenii ţării, indiferent de etnie şi ocupaţie. Este necesar de a înţelege că din cauza guvernării corupte suferă şi moldovenii, şi ruşii, şi ucrainenii, şi găgăuzii, şi bulgarii. Pentru noi este foarte important de a colabora cu toţi, pentru ca minorităţile naţionale să nu ne privească cu suspiciuni”, a subliniat unul din liderii platformei, politologul Igor Boţan.

 

Deputatul primului Parlament, Valentin Dolganiuc, s-a arătat indignat de faptul că „protejându-ş interesele meschine, actuala putere a discreditat ideea integrării europene”.

 

„Pin jafurile lor guvernanţii „au dat foc” Acordului de Asociere cu UE. Din păcate, pentru Moldova uşile în UE s-au închis pentru ani lungi. Noi trebuie să returnăm oamenilor ceastă speranţă, în caz contrar viaţa îşi pierde sensul”, a declarat Dolganiuc.

 

Întrebaţi când va avea loc o nouă acţiune de protest, membrul platformei, Andrei Năstase, a spus că „va avea loc la momentul potrivit, când vor fi condiţiile necesare”.

 

„Nu ne dorim să face „bule de săpun”. Pentru noi începe o etapă nouă, faţă de care trebuie să avem o atitudine responsabilă. Anume din acest motiv noi vom coopera cu toţi, inclusiv cu fermierii şi alţi cetăţeni activi, care doresc să schimbe pozitiv situaţia”, a spus el.

 

Răspunzând la întrebarea despre propunerea Prim-ministrului de a-i oferi lui Igor Boţan funcţia de consilier al său, Năstase a spus că „a apreciat simţul umorului al Premierului”.

 

„Nu ştiu dacă a fost ideea sa sau a consilierilor săi. Vreau să le spun că sunt „câine bătrân”, nu-i simplu să mă ademeneşti cu asemenea propuneri. Suntem gata să cooperăm cu Premierul. Sunt gata să-i dau sfaturi. Pentru aceasta există Manifestul platformei civice „DA”, adoptat în cadrul mitingului. Dacă este gata pentru cooperare – să îndeplinească tot ce este scris în document”, a spus Boţan. … ŞI INTENŢIONEAZĂ SĂ PREGĂTEASCĂ UN RAPORT ALTERNATIV PRIVIND SITUAŢIA DIN SECTORUL BANCAR Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” (DA) intenţionează să pregătească un raport propriu cu privire la situaţia din sectorul financiar-bancar. Despre aceasta membrii grupului de iniţiativă „DA” au declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă „INFOTAG”.

 

„Am studiat cu atenţie raportul agenţiei Kroll şi multe alte documente. Avem ce spune pe marginea acestui subiect. Intenţionăm să comentăm fiecare alineat: ce instituţie de stat se face vinovată de o încălcare sau alta şi cine trebuie tras la răspundere. De asemenea, entitatea ce a comandat acest document – Banca Naţională – s-a limitat la perioada iunie 2013-noiembrie 2014. Iar jafurile au început cu mult mai devreme. Perioada de mai devreme tot trebuie studiată”, a subliniat Boţan.

 

Comentând audienţele parlamentare din ajun, cu privire la situaţia din sectorul bancar, juristul Andrei Năstase, a spus că „în cadrul acestor audienţe funcţionarii şi şefii instituţiilor de stat au recunoscut că sunt implicaţi în această schemă”.

 

„Ei toţi au acţionat concertat, iar s-a condus totul dintr-un centru unic”, a spus Năstase.

 

„Acest centru se numea Consiliul liderilor Alianţei de guvernare. La finele audienţelor Parlamentul a ajuns la concluzia: furtul din bănci a fost o tranzacţie onestă”, a adăugat Igor Boţan.

 

Întrebat de corespondentul „INFOTAG” despre termenii prezentării raportului alternativ cu privire la situaţia din sectorul bancar, liderii platformei au amintit că sunt activişti publici, fiecare are şi un loc de muncă.

 

„Totuşi, sperăm să facem faţă aceste sarcini. Compania Kroll au avut nevoie de o lună pentru a pregăti raportul, sper că noi îl vom prezenta mai repede”, a spus Năstase.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 08.05.2015 04:32:39 Elena
    Ei sunt in minele dl PVG!!!
  2. 08.05.2015 04:37:49 Viorel
    Voi trebue sa pregatiti programa pentru prelua puterea!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.