Reportaje

AMBASADELE FRANŢEI ŞI GERMANIEI VOR AJUTA MOLDOVA ÎN RESTABILIREA CINEMATOGRAFULUI NAŢIONAL

15 mai, 2015
AMBASADELE FRANŢEI ŞI GERMANIEI VOR AJUTA MOLDOVA ÎN RESTABILIREA CINEMATOGRAFULUI NAŢIONAL Ambasada Franţei şi Germaniei vor ajuta Moldova în reînvierea cinematografului naţional prin desfăşurarea în comun cu Minsiterul Culturii al RM şi Academiei de Ştiinţe, Teatru şi Arte Plastice a proiectului „Retur la Moldova-Film”.

 

Ambasadorul Franţei în Moldova, Pascal Vagogne, a spus vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „după întrevederea cu ministrul Culturii, Monica Babuc, am aflat despre priorităţile sale pentru perioada următoare, printre care – restabilirea şi dezvoltarea cinematografului moldovenesc”.

 

Potrivit spuselor sale, Ambasadorul, de asemenea, „a vizitat studioul de film Moldova-Film şi a fost puţin şocat de ce a văzut, deoarece acolo până în prezent „s-a păstrat trecutul cinematografului”.

 

„După aceasta s-a decis de a participa la restabilirea şi dezvoltarea cinematografului moldovenesc”, a spus diplomatul.

 

El a menţionat că „iniţiativa de realizare a proiectului „Retur la Moldova-Film” aparţine Ministerului Culturii, fiind realizat cu sprijinul financiar al Fondului francez-german”.

 

Ambasadorul consideră că proiectul oferă posibilitatea de a relatat peste hotare despre cinematograful moldovenesc şi de a atrage atenţia partenerilor străini la Moldova.

 

Regizorul Mihai Ţarină a spus în cadrul unei conferinţe de presă că „este un proiect ambiţios, care va oferi studenţilor posibilitatea de a studia cinematograful”.

 

Potrivit spuselor sale, „în cadrul proiectului va fi realizat un film de scurt metraj în baza scenariului scris de studenţi”.

 

„De asemenea, va fi desfăşurat un concurs de selectare a studenţilor – scenarişti, casting pentru selectarea actorilor şi vor începe pregătirile pentru filmarea peliculei”, a spus regizorul.

 

El a menţionat că „împreună cu studenţii vor lucra şi profesionişti, pelicula se va filma pe utilajul adus de peste hotare, iar prezentarea filmului va avea loc la Moldova, după care va fi prezentat în alte ţări europene”.

 

Directorul executiv al proiectului, Judith Naudet, a spus că „deocamdată nu se ştie suma exactă a proiectului, deoarece Fondul germano-francez va aloca 12 mii de euro, Ambasadele câte 5 mii de euro, de asemenea va fi aportul Ministerului Culturii din Moldova, iar studioul Moldova-Film va ajuta tehnic”.

 

Potrivit spuselor sale, „proiectul va dura o lună: două săptămâni pentru selectarea concurenţilor, tinerilor scenarişti, o săptămână pentru pregătirile pentru filmări şi selectarea actorilor tineri şi o săptămână vor dura filmările, după care o săptămână-două va dura montarea, iar prezentarea va avea loc în octombrie”.

 

Ea a menţionat că „filmul artistic de scurt metraj va fi despre Moldova, circa 15 minute, iar tema exactă şi detaliile filmărilor vor fi divulgate în cadrul următoarei conferinţe de presă”.

 

Cinematografistul Vlad Druc, a spus că „proiectul „Retur la Moldova-Film” va permite de a relata şi modifica situaţia din cinematograf”.

 

El consideră că „Moldova are experienţă mică de participare la asemenea proiecte, deoarece anterior am avut activitate comună cu polonezii, dar, totuşi, aceasta nu este suficient şi sunt necesare mai multe proiecte în cinematograf”.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 15.05.2015 08:32:06 Alex
    Bine ca Franta ne ajuta!
  2. 15.05.2015 08:33:59 Efim
    Tot depilde de bani care obtine proect...
  3. 18.05.2015 11:20:30 David
    Cu Franta sa facem filme noi?
  4. 18.05.2015 01:04:10 Violeta
    Da Doamne!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.