Reportaje

LIDERUL PARTIDULUI „CASA NOASTRĂ-MOLDOVA” CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂŢILE ZĂDĂRNICESC PARTICIPAREA FORMAŢIUNII LA ALEGERI…

18 mai, 2015
LIDERUL PARTIDULUI „CASA NOASTRĂ-MOLDOVA” CONSIDERĂ CĂ AUTORITĂŢILE ZĂDĂRNICESC PARTICIPAREA FORMAŢIUNII LA ALEGERI…

Preşedintele partidului „Casa Noastră-Moldova” (CNM), fostul deputat al Parlamentului, Grigore Petrenco, consideră că autorităţile în orice mod zădărnicesc participarea formaţiunii la alegerile locale.

În cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, luni, el a comunicat că un exemplu de folosire a resursei administrative pentru atingerea acestui scop a devenit interdicţia impusă recent de Primărie asupra textelor CNM pentru panouri.

„Textele noastre de pe panouri sunau în modul următor: „Va fi mai bine fără Chirtoacă!”, „Va fi mai bine fără Plahotniuc!”, „Va fi mai bine fără Filat!” în două limbi. Însă Primăria Chişinău a emis o dispoziţie semnată de viceprimarul Nistor Grozavu care interzice asemenea texte. Citez răspunsul funcţionarului „Asemenea text nu poate fi aprobat de Primărie”. Nu este clar ce legătură are administraţia oraşului cu procedura dată. Cine a abilitat-o să-şi asume funcţii de cenzor?”, se întreabă Petrenco.

El s-a adresat primarului în exerciţiu al capitalei, Dorin Chirtoacă, cu îndemnul să nu-i fie frică de critică şi să demonstreze prin fapte că este fidel democraţiei şi spiritului de competitivitate.

„Alegerile trebuie să fie egale pentru toţi, nu doar pentru cei ce sunt la putere”, consideră preşedintele partidului.

El consideră că Chişinău la moment cedează în faţa tuturor capitalelor din fosta URSS la majoritatea parametrilor.

„Uitaţi-vă la Minsk, Kiev, Astana, Taşkent. Toate sunt mai la este de „pseudo-liberal-democrat” pro-europeanul Chişinău. Nemaivorbind că capitala Moldovei cedează al capitolul imagine şi capitalelor statelor baltice – Riga, Tallin şi Vilnius. Cred că Dorin Chirtoacă trebuie să conştientizeze aceasta şi să plece. Înţeleg că decizia de interzicere a textelor pentru panouri a luat-o nu el, ci funcţionarii din echipa lui Plahotniuc. Până se va contesta textul nostru la consiliul electoral de circumscripţie, „Casa Noastră-Moldova” merge la alegeri cu sloganul „Va fi mai bine fără hoţi!”, a spus Petrenco.

…IAR DEPUTATUL BUNDESTAGULUI, ANDREJ HUNKO, L-A VIZITAT PE PAVEL GRIGORCIUC, AFLAT ÎN AREST LA DOMICILIU

Deputatul Bundestagului german, membrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Andrej Hunko, l-a vizitat pe jurnalistul Pavel Grigorciuc, aflat la Chişinău în arest la domiciliu. Despre aceasta a comunicat în ajun, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, preşedintele partidului „Casa Noastră-Moldova” (CNM), fostul deputat al Parlamentului, Grigore Petrenco.

El a amintit că deputatul german este autorul Declaraţiei APCE, adresată în ianuarie 2015 autorităţilor Moldovei cu solicitarea de a-i elibera din arest pe Pavel Grigorciuc şi activistul PCRM, Mihail Amerberg.

„Documentul a fost semnat atunci de peste 20 de deputaţi APCE din 15 ţări, inclusiv preşedinţii ai patru grupuri de lucru (fracţiuni) APCE. dar declaraţia a fost practic ignorată de autorităţile pseudo-europene ale Moldovei. Grigorciuc şi Amerberg abia primăvara au fost transferaţi arest la domiciliu. Însă pe 15 mai, judecătoarea din sectorul Centru, Svetlana Vîşcu, în pofida hotărârii consiliului electoral că Grigorciuc şi Amerberg sunt pe listele CNM la alegerile pentru Consiliul Municipal Chişinău, le-a prelungit arestul la domiciliu”, a menţionat Petrenco.

El consideră că astfel partidul a fost limitată de actuala putere în propaganda sa electorală, precum şi cetăţenii Grigorciuc şi Amerberg în dreptul lor de a alege şi a fi aleşi.

Petrenco este convins că cazul „Grigorciuc-Amerberg” va fi inclus în următorul raport de monitorizare al APCE, iar privind dreptul lor constituţional de a participa la alegeri Hunko va întreprinde o serie de măsuri, pentru a comunica funcţionarilor europeni despre existenţa în Moldova a practicii de represiuni politici.

„Ne-am adresat şi conducerii organizaţiilor internaţionale şi ambasadelor acreditate în RM cu solicitarea de a se implica în situaţie. Au aflat despre situaţia dată şi observatorii ODIHR OSCE. Şi aceasta, cu siguranţă, va avea efect”, a spus Grigore Petrenco.

 

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 18.05.2015 06:21:32 Efimia Rusu
    Acest Petrenko a luat un sut in fund de la Voronin cand a fost dat afara din PCRM si acum vrea sa o faca pe liderul politic independent ))))
  2. 18.05.2015 06:52:44 victor
    iata asa inainte de alegeri apar tot felul de pseudopartide cu pseudolideri, care spre exemplu ca petrenco sunt din extrema politica,
  3. 18.05.2015 07:28:39 Mihai
    Si chiar daca zadarnicesc atunci bine fac, deoarece asa-zisa formatiune pe care o conduce petrenco este una extremista si primeste bani nebuni din Moscova pentru a aplica in R.Moldova modelul ucrainean de dezbinare a statului.
  4. 18.05.2015 08:25:20 Damian
    Petrenco ca de obicei se da in spectacol si o face pe jertva, insa defapt singur este un extremist si un separatist care a progatit gruparea criminala Antifa impreuna cu Tkaciuk si alti criminali.
  5. 18.05.2015 09:29:09 Tolea
    Eu as veni cu un asa sfat, sa nu-l mai bagam in seama pe extremistul asta. Trecutul lui nici pe departe nu poate fi numit "politic" . Cu atita pete pe spinare asta nu mai are sanse sa capete increderea politica a poporului
  6. 19.05.2015 10:17:55 Ana
    Grigore, bravo, aveti 100% dreptate ce spuneti!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.