Reportaje

LIDERUL DE PARTID A ÎNDEMNAT OBSERVATORII INTERNAŢIONAL SĂ FACILITEZE PARTICIPAREA LA ALEGERI A DEŢINUŢILOR AMERBERG ŞI GRIGORCIUC

22 mai, 2015
LIDERUL DE PARTID A ÎNDEMNAT OBSERVATORII INTERNAŢIONAL SĂ FACILITEZE PARTICIPAREA LA ALEGERI A DEŢINUŢILOR AMERBERG ŞI GRIGORCIUC Preşedintele Partidului „Casa Noastră - Moldova” (CNM), Grigore Petrenco, a îndemnat observatorii internaţionali să faciliteze participarea la alegerile locale a lui Mihail Amerberg şi Pavel Grigorciuc, care „contrar legii sunt în arest la domiciliu, în pofida faptului că sunt înregistraţi oficiale în calitate de candidaţi pentru funcţiile de consilieri”.

 

El a spus vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că din termenul de o lună campaniei electorale o săptămână deja a fost pierdută.

 

„Şi în privinţa lui Amerberg şi a lui Grigorciuc ilegat pe 15 mai a fost prelungit arestul la domiciliu cu 90 de zile prin decizia judecătorului sectorului Centru, Svetlana Vîşcu. Cererea noastră de casaţie se ignoră. Judecătorul afirmă că materialele dosarului le-a expediat Curţii de Apel (CA), dar persoanele din cancelaria judecătoriei parcă au luat apă-n gură”, s-a indignat Petrenco.

 

El consideră că observatorii internaţionali la alegeri, în special numerosul grup de experţi din partea ODIHR OSCE nu trebuie să urmărească situaţia din cabinete confortabile, ci să iasă în stradă.

 

„Aş dori să trag o paralelă. Noi ştim despre dosarul deschis pe numele lui Ilan Shor. Cât de indulgenţi sunt judecătorii faţă de acest personaj. Însă cazul banilor furaţi din bănci nici nu se compară cu acuzaţiile stupide şi exagerate care le sunt aduse lui Amerberg şi Grigorciuc. Shor a fost înregistrat ca candidat la funcţia de primar al Orheiului, iar avocaţii săi promit că curând el va fi la libertate. Se creează impresia că aşa şi va fi, având în vedere „imparţialitatea şi independenţa” justiţiei moldoveneşti”, cu ironie a menţionat Petrenco.

 

Avocatul Roman Aronov, consideră că judecătoarea Vîşcu şi magistraţii CA încalcă Codul Electoral în privinţa clienţilor săi.

 

„În Cod este scris clar că concurentul electoral nu poate fi arestat dacă nu există permisiunea CEC. La momentul înregistrării lui Mihail Amerberg şi Pavel Grigorciuc în calitate de participanţi ai cursei electorale asemenea decizie nu a fost. Şi, totuşi, drepturile lor sunt încălcate grav”, a spus juristul.

 

„INFOTAG” precizează: Comunistul Amerberg şi fostul membru al PCRM, Grigorciuc au fost reţinuţi în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie „pentru suspiciuni de organizare şi conducere a unei grupări criminale cu scopul de a organiza dezordini în masă”.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.05.2015 01:11:09 Назар
    Если Шору разрешили, должны разрешить и этим тоже...
  2. 23.05.2015 01:16:32 Ilies
    Petrenco are dreptate...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.