Reportaje

ALEXANDRU SLUSARI: RENUNŢÂND LA PROTESTE AGRICULTORII OFERĂ GUVERNULUI ULTIMA ŞANSĂ

25 mai, 2015
ALEXANDRU SLUSARI: RENUNŢÂND LA PROTESTE AGRICULTORII OFERĂ GUVERNULUI ULTIMA ŞANSĂ Renunţând la protestele planificate poe 27 mai agricultorii oferă Guvernului Chiril Gaburici o ultimă şansă pentru rezolvarea situaţiei de criză din ramură. Despre aceasta a declarat preşedintele Uniunii agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

 

El a relatat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în carul cărei s-a convenit asupra iniţierii negocierilor cu reprezentanţii asociaţiilor de agricultori.

 

„Am fost informaţi despre disponibilitatea Parlamentului şi Guvernului de a sprijini agricultura, promiţând că setul de măsuri în acest sens va fi elaborat până la 1 iulie şi votat până pe 15 iulie. Printre acestea – anularea impozitului pe venit, crearea mecanismelor de acordare a creditelor ieftine, modificarea metodelor de acordare a mijloacelor din fondul de subvenţii în agricultură, precum şi a metodelor de calculare a preţurilor la carburanţi, revizuirea listei de produse agricole în privinţa căror se aplică TVA redus, crearea consiliului de observatori pentru monitorizarea cheltuielilor pentru nevoile fermierilor. Comisia parlamentară urma să se convoace, presupun, cel târziu miercuri. Noi sperăm că după toate procedurile de formare a regulilor, Parlamentul până la sfârşitul sesiunii de vară curente va lua o decizie finală privind pachetul de cerinţe ale fermierilor”, a spus Slusari.

 

El a caracterizat situaţia din ramura principală a republicii ca fiind „pre-catastrofală”.

 

În replică la acuzaţiile de părtinire politică şi angajare a liderilor asociaţiilor agricole, Slusari a spus că din cei patru preşedinţi ai asociaţiilor cheie trei sunt neafiliaţi.

 

„Noi nu am organizat proteste de dragul protestelor. Noi dorim ca autorităţile să înţeleagă că ramura principală a ţării este pe moarte. Încă puţin şi va fi deja târziu. Sperăm că după discuţiile cu Candu se va începe rezolvarea problemei. Deocamdată a fost făcut doar primul pas, dar noi suntem bucuroşi dialogului pe care atât timp l-am solicitat”, a spus Slusari, promiţând că dacă „politicienii din nou se vor limita doar la vorbe, următoarele proteste ale agricultorilor vor purta caracter mai dur şi mai radical”.

 

„INFOTAG” precizează: Parlamentul a creat joi o comisiei specială pentru elaborarea şi implementarea măsurilor de sprijinire în agricultură. Din comisiei fac parte 10 deputaţi din toate fracţiunile parlamentare. În aprilie şi martie agricultorii au ieşit la acţiuni de proteste în majoritatea raioanelor din republică, blocând, inclusiv, unele drumuri naţionale.

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 25.05.2015 04:04:10 Andrei
    Nu cred ca agrarienii acuma stie ce ei trebue sa face?
  2. 25.05.2015 04:05:52 Sivco
    Slusari mi se pare are dreptate...
  3. 25.05.2015 04:06:40 Valentina
    Mane poimane Slusari intre la PDM?
  4. 25.05.2015 07:14:20 Irina
    Nu cred ca parlament poate sa ajuta cu ceva...
  5. 26.05.2015 01:23:30 Ana
    Eu demult spun ca Alexandru Slusari trebue sa fie ministru agriculturii in Moldova...
  6. 26.05.2015 01:31:50 liviu
    este adevarat ca dl cosarciuc a fos cel mai bun ministru...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.