Reportaje

AUTORITĂŢILE RM TREBUIE SĂ CREEZE CONDIŢII FAVORABILE PENTRU ATRAGEREA ŞI ACTIVITATEA INVESTITORILOR – AMBASADORUL BELGIEI

10 iunie, 2015
AUTORITĂŢILE RM TREBUIE SĂ CREEZE CONDIŢII FAVORABILE PENTRU ATRAGEREA ŞI ACTIVITATEA INVESTITORILOR – AMBASADORUL BELGIEI Autorităţile Moldovei trebuie să creeze condiţii speciale pentru atragerea şi activitatea investitorilor în Moldova, consideră ambasadorul Belgiei în Moldova cu reşedinţa la Bucureşti, Philippe Beke.

 

Excelenţa Sa a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „la Ungheni, de exemplu, nivelul şomajului este de 3%, ceea ce este mulţi şi puţini investitori vor risca să deschidă acolo o afacere”.

 

„Îmbunătăţirea climatului investiţional depinde de cei ce sunt responsabili de politica ţării în acest sens Moldova ar putea urma exemplul României, unde a fost creată o platformă specială unde angajatorii pot discuta direct cu Guvernul diferite proiecte şi probleme”, a spus diplomatul.

 

Potrivit spuselor sale, „pentru îmbunătăţirea climatului trebuiesc urmate recomandările Comisiei Europene, trebuie să existe stabilitate politică, infrastructură dezvoltată (drumuri bune, gazoduct şi apeduct), iar autorităţile trebuie să dispună de posibilităţi administrative”.

 

Ambasadorul a menţionat că „Moldova are multe oportunităţi atât pentru export, atât şi pentru atragerea investiţiilor şi un exemplu sunt 44 de companii belgiene, care activează în Moldova şi produc mărfuri destinate atât pieţei interne, cât şi pentru export”.

 

„Pe lângă iniţierea afacerilor şi atragerea investiţiilor în Moldova, Belgia, în cadrul cooperării bilaterale, a realizat numeroase proiecte în domeniul sănătăţii, culturii, aprovizionării cu apă”, a spus diplomatul.

 

Consulul Belgiei în Moldova, Luc Engelen, a menţionat că „în cei 18 ani în care se află în republică a reuşit să deschidă o afacere, iar investitorii belgieni au creat în total 2,5 mii locuri de muncă în ţară”.

 

Potrivit spuselor sale, „companiile belgiene din Moldova au grijă ca activitatea şi producţia lor să corespundă standardelor europene”.

 

Consulul consideră că „una din problemele principale în atragerea investiţiilor şi dezvoltarea economiei Moldovei este migraţia, iar pentru a depăşi acest fenomen trebuie create condiţii care vor atrage atât muncitorii, cât şi investitorii”.

 

„Avantajul Moldovei este faptul că ea se află între Est şi Vest, i se acordă mai multe posibilităţi şi acest avantaje trebuie valorificate”, a spus consulul.

 

…ŞI CĂ VINOVAŢII ÎN POVESTEA BĂNCILOR MOLDOVENEŞTI TREBUIE PEDEPSIŢI

 

Ambasadorul Belgiei în Moldova cu reşedinţa la Bucureşti, Philippe Beke, consideră că persoanele vinovate în povestea celor trei bănci moldoveneşti trebuie să fie pedepsite.

 

El a spus miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, cp „investigaţia agenţiei americane Kroll trebuie continuată, pentru a identifica toţi vinovaţii de furtul banilor şi pentru a-i pedepsi”.

 

Potrivit spuselor sale, „vinovaţii nu trebuie să rămână la putere”.

 

De asemenea, diplomatul consideră că „autorităţile Moldovei trebuie să continue realizarea Acordului de Asociere RM-UE şi reformele din domeniul justiţiei”.

 

„Anumite succese Moldova deja a obţinut, în particular, regimul liberalizat de vize cu UE. Urmează cel mai dificil, dar şi aceasta se poate rezolva”, este convins Excelenţa Sa, care îşi încheie misiunea diplomatică în Moldova.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 10.06.2015 03:44:24 ana
    Ei au 100% dreptate!!!
  2. 10.06.2015 03:46:14 Efim
    Tot ce ei spun este corect si drept!!!
  3. 10.06.2015 07:16:58 Inga
    Corect da deja prea tirziu!!!
  4. 11.06.2015 11:10:49 Mark
    Sunt de acord la 1000%!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.