Reportaje

PLATFORMA „DA” A MULȚUMIT PARTICIPANȚILOR LA PROTESTE ȘI DEMAREAZĂ CONSULTĂRI CU PARTIDE

12 iunie, 2015
PLATFORMA „DA” A MULȚUMIT PARTICIPANȚILOR LA PROTESTE ȘI DEMAREAZĂ CONSULTĂRI CU PARTIDE Platforma civică „Demnitate și Adevăr” (PCDA) a mulțumit vineri participanților la proteste și a anunțat demararea consultărilor cu partidele politice.

 

Președintele platformei „DA”, Andrei Năstase, a menționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, curajului şi responsabilităţii civice manifestate de protestatari și își exprimă încrederea că neclintita coeziune civică demonstrată în cadrul protestelor va motiva în continuare cetăţenii să fie parte a mişcării protestatare şi să contribuie activ la lărgirea rândurilor acesteia.

 

„PCDA constată că cele trei acţiuni de protest din lunile aprilie, mai şi iunie a.c. conturează un fenomen de contestare crescândă din partea cetăţenilor a unei guvernări profund corupte, care a capturat instituţiile statului. Cel mai important succes al protestatarilor este că acest fenomen emergent a devenit unul de referinţă pentru întreaga opinie publică din ţară şi de peste hotare, precum şi pentru mediile decizionale internaţionale din care fac parte partenerii de dezvoltare ai RM”, a spus el.

 

În mesajul platformei se menţionează că pierderea credibilităţii guvernanţilor corupţi din Moldova, din partea propriilor cetăţeni, a partenerilor de dezvoltare şi a instituţiilor finanţatoare internaţionale ca urmare a subjugării instituţiilor publice, a sistemului justiţiei, dar mai ales a jafului secolului, împinge Republica Moldova spre haos şi conflicte social-politice fără precedent.

 

„PCDA anunţă opinia publică despre demararea consultărilor cu partidele politice privind constatarea convergenţei atitudinilor faţă de situaţia din ţară, identificarea soluţiilor şi acţiunile ce pot fi întreprinse pe dimensiunea civică de către PCDA şi pe dimensiunea politică de către partide. Formarea cu participarea partenerilor de consultări a comitetului de organizare a Adunării Naţionale din 27 august 2015, pentru concretizarea sarcinilor imediate şi de durată pentru scoaterea statului din captivitatea oligarhilor, întocmirea unui plan de acţiuni în vederea atingerilor obiectivelor trasate, identificarea exactă a revendicărilor faţă de guvernarea total compromisă”, a menţionat Năstase.

 

…ŞI SALUTĂ DEMISIA LUI CHIRIL GABURICI DIN FUNCŢIA DE PREMIER

 

Platforma civică „Demnitate și Adevăr” (PCDA) salută demisia lui Chiril Gaburici din funcţia de Prim-ministru al Moldovei. Despre aceasta liderii platformei au declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

„Ţinem să menţionăm că Gaburici a procedat demn. El a decis să plece, pentru a nu fi în continuare complice al crimelor comise de actuala guvernare. El a fost implicat în această mocirlă şi a decis să plece. O încercare lăudabilă. A rămas să prezinte detaliile adevăratului motiv al demisiei sale şi ce s-a întâmplat în sistemul bancar”, a spus unul dintre liderii „DA”, Igor Boţan.

 

El a subliniat că demisia Guvernului şi ceea ce a precedat-o, vorbeşte despre faptul că „în Moldova nu funcţionează nicio lege”.

 

„Ne-am convins că deciziile din ţară sunt luate nu de Guvern, Parlament sau Preşedinte. Deciziile sunt luate de liderii celor două partide, care ilegal au creat un nou centru de concentrare a puterii. Guvernul propune lichidarea celor trei bănci problematice, iar liderii alianţei decid să le naţionalizeze, pentru a încerca să fure un nou miliard de la cetăţenii ţării”, a declarat Boţan.

 

Întrebaţi de corespondentul „INFOTAG” despre rezultatele acţiunii de protest, desfăşurată duminică, unul din liderii platformei, Andrei Năstase, a spus că „acţiunea a avut loc cu succes, în pofida comportamentului Partidului Liberal”.

 

„S-a creat impresia că liberalii au primit ordin să ne zădărnicească acţiunea. Nu avem nimic împotriva liberalilor. Acolo unde ideile noastre coincid suntem gata să luptăm împreună. Cerinţele noastre sunt extrem de clare: noi cerem returnarea miliardului furat, continuarea cursului european al ţării, garantarea libertăţii cetăţenilor şi dezvoltare democratică”, a subliniat Năstase.

 

La rândul său, fostul magistrat al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, a menţionat că „tensiunile din societate au ajuns la culme”.

 

„Dacă aici colegii mei au afirmat că Moldova este la marginea prăpastiei, atunci eu mă tem că noi deja am căzut în această prăpastie. Este destul de adâncă şi căderea va dura mult. Dar, totuşi, este necesar de a lua măsuri, nu vreau să fiu un profet rău, dar mă tem că situaţia va ieşi de sub control. Oamenii au ajuns în pragul disperării, se poate întâmpla orice”, a spus Pavlovschi.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 12.06.2015 06:37:54 Tudor
    Cine sunt ei?
  2. 12.06.2015 06:42:51 Gheorghe
    Daca in spatele stau Victor si Viorel Topa, atunci tot este clar!
  3. 12.06.2015 06:48:43 Clop
    Si ei vor la puterea?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.