Reportaje

CLIMATUL DE AFACERI DIN MOLDOVA ÎN TRIMESTRUL II S-A ÎNRĂUTĂŢIT – STUDIU

17 iunie, 2015
CLIMATUL DE AFACERI DIN MOLDOVA ÎN TRIMESTRUL II S-A ÎNRĂUTĂŢIT – STUDIU

Climatul de afaceri din Moldova şi situaţia economică în trimestrul II al 2015, s-a înrăutăţit. Astfel arată datele barometrului economic din Moldova, prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”.

 

Preşedintele Curţii de Comerţ şi Industriei Franţa Moldova (CCI France Moldavie), Emmanuel Skoulios, a spus că „sondajul a fost realizat de la mijlocul lunii mai până la începutul lunii mai între circa 100 de companii din republică”.

 

Potrivit spuselor sale, alegerile locale, criza din sectorul bancar, ritmul lent de realizare al reformelor, demisia Guvernului au condiţionat faptul că s-a înregistrat o scădere sensibilă în cel de-al doilea trimestru, caracterizată printr-o stare de îngrijorare şi de aşteptare.

 

Directorul Asociației de Colaborare Economică Germania-Moldova (MDW), Joachim Bischof, a spus că „cifrele de afaceri şi veniturile întreprinderilor chestionate înregistrate au fost cu mult sub aşteptările lor”.

 

El a menţionat că „întreprinderile s-au arătat mai prudente în privinţa creării unor noi locuri de muncă, chiar dacă acestea au depăşit puţin investiţiile preconizate în primul trimestru”.

 

„În pofida acestei tendinţe negative, 11% din întreprinderile chestionate se aşteaptă că în următorul trimestru perspectivele lor de dezvoltare vor rămâne stabile. Totodată, respondenţii speră la o evoluţie uşor pozitivă a afacerilor lor”, a spus Bischof.

 

Directorul MDW consideră că „rezultatele întreprinderilor chestionate reflectă stabilitatea activităţii lor comerciale în trimestrul II, dar aceste rezultate sunt sub aşteptările întreprinderilor. Pentru trimestrul III antreprenorii se aşteaptă la o creştere nesemnificativă”.

 

Potrivit spuselor sale, „veniturile întreprinderilor s-au redus considerabil, deşi la sfârşitul trimestrului precedent, întreprinderile chestionate se aşteptau la o creştere a venitului, fie şi nesemnificativă. Asemenea tendinţă negativă se aşteaptă şi în următorul trimestru”.

 

El a menţionat că „investițiile întreprinderilor chestionate au înregistrat o ușoară creștere pe parcursul ultimului trimestru fiind puțin mai mari în comparație cu previziunile efectuate anterior. Pe parcursul următorului trimestru este prevăzută o creștere nesemnificativă a investițiilor lor”.

 

„Întreprinderile chestionate prevăd menținerea efectivelor de personal la același nivel, cu posibile reduceri minore de personal”, a spus Bischof.

 

Participanţii conferinţei de presă consideră că „cele mai multe schimbări le înregistrează companiile importatoare sau cele ce vând marfa importată, dar, respondenţii afirmă că în următorul trimestru se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei”.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 17.06.2015 01:01:11 Natali
    Vina catastrofa totala!!!
  2. 17.06.2015 02:26:04 Radu
    Cred ca situatia asa si este...
  3. 19.06.2015 12:25:04 Ana
    Pacat ca Moldova nu are economia puternica!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.