Reportaje

OFICIUL AVOCATULUI POPORULUI A ÎNREGISTRAT ÎN ANUL 2014 23 ADRESĂRI ÎN CARE SE INVOCĂ ACTE DE TORTURĂ ÎN MOLDOVA

23 iunie, 2015
OFICIUL AVOCATULUI POPORULUI A ÎNREGISTRAT ÎN ANUL 2014 23 ADRESĂRI ÎN CARE SE INVOCĂ ACTE DE TORTURĂ ÎN MOLDOVA

Oficiul avocatului poporului din Moldova a înregistrat în anul 2014 23 de adresări în care se invoca acțiuni de tortură și 106 plângeri privind condiții inumane de detenție.

 

Consultantul principal al Serviciul Investigaţii şi Monitorizare al oficiului, Gheorghe Bosîi a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, că cele mai multe petiții cu asemenea conținut au fost recepționate din penitenciarele nr.13 (Chișinău), nr.2 (Lipcani), nr.15 (Cricova) și nr.18 (Brănești).

 

„Condamnații se referă în special la suprapopularea instituțiilor penitenciare, iluminarea insuficientă a spațiilor de detenție și lipsa unor condiții minime necesare pentru igiena personală. Pe parcursul anului 2014 noi am efectuat mai mult de 150 de vizite în locurile de detenție și ne-am convins, că condițiile în unele instituții sunt inumane”, a spus el.

 

Conform spuselor aparătorului drepturilor, de câteva ori oficiul a recomandat autorităților responsabile sistarea activității penitenciarului nr.13 și transferarea deținuților în alte instituții.

 

„În nr.13 sunt 1200 de condamnați, capacitatea maximă fiind de 800. Într-o celulă de 33 mp stau 16 deținuți. Această instituție se consideră „campion” la dosarele cu cele mai multe condamnări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru condiții inumane și degradante. În 63 de cauze CEDO a condamnat Moldova pentru aceasta”, a spus Bosîi.

 

Oficiul avocatului poporului a efectuat o monitorizare a condițiilor de detenție a condamnaților dizabilități. În Moldova sunt 207 de deținuți, dintre care 12 - imobilizați la pat.

 

„Deținuților cu dezabilități, imobilizați la pat sau în cărucioare nu le sunt oferite infirmieri care să-i îngrijească, medicamente necesare, ochelari pentru slab văzători, glucometru pentru verificarea nivelului glicemiei la cei diagnosticaţi cu diabet zaharat. Pentru ameliorarea situației, oficiul avocatului poporului a adresat o serie de recomandări Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei”, a menționat el.

 

Cu prilejul Zilei internaționale de susținere a victimelor torturii – 26 iunie, ombudsmanii vor organiza o masă rotundă cu participarea șefilor de penitenciare din țară și reprezentanților Procuraturii Generale, pentru a discuta cazurile de tratare inumană a deținuții și construcția unui penitenciar nou.

 

INFOTAG precizează: Avocatul poporului din Moldova este Mihai Cotorobai, ales în primăvara anului 2015. Oficiul are funcţii de supraveghere a respectării drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului și a legalității, care implică și funcțiile de cercetare și control a administrației publice, mediere sau sugerare a unor noi măsuri legale, sancționare sau penalizare a autoritătilor, care provoacă prejudicii în activitatea instituției.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 23.06.2015 04:58:36 Elena
    Poporul stie ca are asa avocat?
  2. 23.06.2015 05:01:36 Grigore
    Bravo ca avem asa avocat!
  3. 24.06.2015 04:41:34 Ana
    Im place pozitia avocatului...
  4. 26.06.2015 04:20:12 Grigorita
    Avoacat totuul face bine si corect!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.