Reportaje

INSTITUTUL LEX SCRIPTA ÎNDEAMNĂ PARLAMENTUL SĂ REVADĂ UNELE LEGI

20 aprilie, 2016
INSTITUTUL LEX SCRIPTA ÎNDEAMNĂ PARLAMENTUL SĂ REVADĂ UNELE LEGI Institutul de creaţie legislativă Lex Scripta a îndemnat autorităţile să revadă legile privind abrogarea imunităţii parlamentare, numirea procurorului general şi privind descentralizarea.

 

Preşedintele Lex Scripta, Mihai Corj, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că legea privind descentralizarea, adoptată la 4 martie, nu corespunde în totalitate normelor şi Constituţiei Moldovei.

 

El a propus autorităţilor „să revadă legea şi să o perfecţioneze”.

 

„Analizând iniţiativa legislativă privind modificarea Constituţiei pentru a o ajusta la prevederile noii Legi cu privire la Procuratură, am concluzionat că iniţiativa, în general, este bună, dar, totuşi, există anumite neconcordanţe cu Constituţia”, a spus Corj, menţionând că „în iniţiativă se spune că procurorul general va fi numit în funcţie de Preşedintele ţării pentru un mandat de şapte ani, precum şi că în caz de comitere a abaterilor va fi rechemat de Preşedintele din funcţia ocupată, dar nu se spune cine va exercita interimatul funcţiei dacă procurorul general va fi demis”.

 

Potrivit spuselor sale, „din punct de vedere juridic, asemenea amendamente nu sunt corecte şi necesită revizuire şi definitivare”.

 

Comentând aprobarea de către CCM a iniţiativei legislative privind ridicarea imunităţii deputaţilor, dl Corj a spus că şi aceasta conţine greşeli tehnice, „iar CCM le-a ignorat şi a aprobat documentul”.

 

Juristul a menţionat că „institutul nu este împotriva modificărilor, dar acestea trebuie să fie elaborate conform legii şi să nu o contravină”.

 

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, consideră că „iniţiativele adoptate recent de Parlament şi aprobate de Curtea Constituţională trebuie revăzute şi îmbunătăţite, doar în acest caz ele vor fi eficiente”.

 

Comentând decizia de a retrage imunitatea deputaţilor, el a spus că „la 11 aprilie deputaţii au propus CCM iniţiativa pentru examinare şi aprobare şi deja la 18 aprilie concluzia a fost pronunţată”.

 

„Conform legii, asemenea iniţiative ar trebui examinate o perioadă mai mare, nu în decurs de câteva zile”, a spus Puşcaş. Participanţii la conferinţă au menţionat că „amendamentele şi recomandările elaborate de institut vor fi transmise autorităţilor şi judecătorilor CCM pentru examinare”.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 20.04.2016 06:53:18 Filea
    Eu cred in cea ce propune si spune dl Puscas Victor, el este mare jurist in Moldova.
  2. 20.04.2016 06:59:17 Mihai
    Nu cred ca parlamentul sa face asta...
  3. 21.04.2016 08:35:48 Horia
    Este corect si logic ce ei spun si propun!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.