Reportaje

ECOLOGII ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE LOCALE SĂ NU CONTRIBUIE LA NIMICIREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

22 aprilie, 2016
ECOLOGII ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE LOCALE SĂ NU CONTRIBUIE LA NIMICIREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

Asociaţia obştească „Mişcarea Ecologistă Urbană” îndeamnă Primăria Chişinău să nu contribuie la nimicirea mediului înconjurător şi intenţionează să transmită autorităţilor locale „Cartea Neagră a Mediului”, în care anual este publicată informaţia despre situaţia din oraşe şi suburbii.

Preşedintele asociaţiei, Corneliu Mîrza, a spus vineri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „pentru prima dată cartea a fost editată în anul 2014 şi este actualizată anual”.

Potrivit spuselor sale, „cu prilejul Zilei Internaţionale a Pământului, pe 22 aprilie, în carte a fost publicată lista factorilor care contribuie la poluarea mediului”.

El a menţionat că „pe primul loc se află problema depozitării neadecvate a deşeurilor solide municipale. Timp de cinci ani sunt transportate în teritoriul neamenajat al fostei mine Purcel, unde s-au acumulat circa 2 mil. tone de deşeuri solide” şi a propus autorităţilor locale „să reia negocierile de reluare a activităţii gunoiştii din Ţînţăreni, modernizând-o, pentru a nu polua mediul ambiant şi de a nu prejudicia sănătatea localnicilor”.

„Încă o problemă grabă pentru mediul urban este degradarea continuă a spaţiilor verzi, în locul căror sunt create parcări şi sunt deschise şantiere de construcţie. De asemenea, printre factorii nocivi sunt emisiile de gaze, înrăutăţirea situaţiei pe râul Bîc, pe malul cărui au fost amenajate spălătorii auto şi staţii de alimentaţie, iar curăţarea parţială a râului nu a dus la îmbunătăţirea situaţiei. Doar la Chişinău sunt 130 staţii de alimentaţie, iar autorităţile capitalei intenţionează să construiască alte 100”, a spus ecologul.

Mîrza consideră că „administraţia locală trebuie să elaboreze strategii de protejare a mediului, precum şi planuri de îmbunătăţire a situaţiei, de restabilire a spaţiilor verzi”.

Reprezentantul asociaţiei, Dumitru Arion, a menţionat că „în lupta pentru mediul ambiant ecologii şi autorităţile locale pierd”.

Potrivit spuselor sale, „anume autorităţile locale sunt vinovate de înrăutăţirea situaţiei, deoarece ei acordă autorizaţii pentru construcţie, ei au început curăţarea râului Bîc fără a elabora un plan de desfăşurare a lucrărilor şi fără a primi permisiunea ecologilor”, De asemenea, lipseşte strategia de protejare a mediului, nu sunt stabilite graniţele parcurilor, aleilor, ceea ce permite constructorilor să desfăşoare lucrări pe teritoriul spaţiilor verzi.

„Noii cooperăm cu consilierii, care luptă cu şantierele ilegale, dar nici ei nu întotdeauna pot face ceva, deoarece ei, ca şi ecologii, în CMC nu sunt auziţi”, a spus Arion.

El consideră că „acţiunile Primăriei de eliminare a gunoiştilor clandestine nu dau rezultate, deoarece peste câteva luni în aceleaşi locuri apar gunoişti noi”.

Arion a îndemnat chişinăuienii „să contribuie la înverzirea oraşului, precum şi să fotografieze copacii de la ei din curte pentru ca pe viitor aceştia să fie incluşi în registrul special”.

Ecologii au menţionat că vor transmite „Cartea Neagră de Mediu” autorităţilor locale, precum şi deputaţilor şi tuturor instituţiilor care pot contribui la îmbunătăţirea situaţiei şi protejarea mediului ambiant.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 25.04.2016 08:26:24 Inessa
    Ecologistii au 100% dreptate...
  2. 25.04.2016 01:39:20 Filimon
    Dorin este gata pentru convorbiri...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.