Reportaje

MOLDOVA FOLOSEŞTE INEFICIENT RESURSELE PENTRU APĂRARE…

28 aprilie, 2016
MOLDOVA FOLOSEŞTE INEFICIENT RESURSELE PENTRU APĂRARE… Moldova foloseşte ineficient resursele bugetare pentru apărarea ţării. Astfel arată datele analizei cheltuielilor bugetare pentru apărarea naţională, întocmit de centrul analitic independent Expert-Grup în cadrul proiectului Monitorizarea Transparenţei Bugetare, cu sprijinul financiar al Programului Bună Guvernare din cadrul Fundaţiei Soros-Moldova.

 

Expertul centrului, Iurie Morcotîlo, a spus joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „în anul 2002 a fost adoptată Concepţia reformei militare, tot atunci au crescut şi alocările bugetare pentru apărare, atingând nivelul maxim de 0,61% din PIB în anul 2008. În anii 2009-2010 finanţarea s-a redus semnificativ, iar în 2014 a depăşit nivelul maxim înregistrat în anul 2008”.

 

Potrivit spuselor sale, „finanţarea apărării în Republica Moldova este cu mult mai joasă decât la toate ţările din Europa Centrală şi de Est, precum şi din CSI”.

 

El a menţionat că „bugetul Ministerului Apărării este de 400 de mil. de lei, dintre care mai mult de 50% sunt cheltuite pentru personal (achitarea salariilor), atunci când pentru finanţarea forţelor aeriene este alocat anual circa 30 mil. de lei (14%), pentru cheltuielile capitale ale armatei 2-3%. Totodată, batalionul de bardă primeşte finanţare aproape echivalentă cu cea destinată brigăzilor 1 şi 2 de infanterie motorizată”.

 

„Cheltuielile de apărare nu corespund indicilor preconizaţi”, afirmă expertul.

 

Morcotîlo a îndemnat Ministerul Apărării „să revadă bugetul şi să repartizeze mai bine finanţarea, precum şi ca bugetul să fie transparent şi toată informaţia să fie publicată pe site”.

 

...IAR ARMATA MOLDOVEI NU ESTE ÎN STARE SĂ ASIGURE APĂRAREA STATULUI ÎN CAZ DE ACŢIUNI MILITARE

 

Armata Moldovei nu este capabilă să asigure apărarea statului şi populaţiei. La asemenea concluzie a ajuns expertul militar Iurie Pîntea, care a prezentat joi analiza cheltuielilor bugetare pentru apărarea naţională, întocmit de centrul analitic independent Expert-Grup în cadrul proiectului Monitorizarea Transparenţei Bugetare.

 

El a spus joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia „INFOTAG”, că „în Moldova nu există o opinie comună pentru ce există armata, despre aceasta vorbesc şi datele din lista de state cu o armată pregătită şi finanţarea apărării, în care Moldova este pe ultimul loc”.

 

Potrivit spuselor sale, „participarea militarilor moldoveni la exerciţii internaţionale este achitată de investitori străini, iar statul doar le achită salariul”.

 

El a menţionat că „armata este capabilă să asigure apărarea a doar 10% din spaţiul aerian şi controlează doar 70% din teritoriu. De asemenea, s-au redus indicii şi la alte sectoare ale apărării. Nu avem o strategie modernă şi actualizată a securităţii naţionale. Ministerul Apărării are mai multe rapoarte din cabinete decât de la poligoane şi exerciţii”.

 

El a amintit că în anul 2010 a fost adoptată strategia securităţii naţionale. Documentul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care, spre diferenţă de Ministerul Apărării şi comandantul suprem – Preşedintele, nu are competenţele necesare şi legătură cu apărarea.

 

„Timp de patru ani în funcţia de Preşedinte Nicolae Timofti nu a luat nici o decizie în domeniul politicii şi securităţii naţionale. În prezent nu sunt documente despre riscurile pentru Moldova, nu avem un plan de acţiuni, nu avem informaţii despre cât de dezvoltată este armata, despre bugetul Ministerului Apărării. Avem doar datele pentru anul 1994, cu care şi lucrăm”, a subliniat Pîntea.

 

El consideră că „pentru politicienii moldoveni armata niciodată nu a contat, iar ministrul Apărării doar a promovat interesele partidului pe care în reprezintă”.

 

„În armată cea mai mare atenţie se acordă Preşedintelui, care este comandantul suprem şi ia deciziile importante. Dar Nicolae Timofti este dependent politici şi unicul lucrul pe care l-a făcut a fost să prezinte raportul despre ce a făcut şi nu a făcut ministrul”, a spus expertul.

 

Potrivit spuselor sale, „societatea nu crede că armata este în stare să apere, deoarece nu primeşte informaţii despre activitatea desfăşurată, exerciţiile organizate”.

 

„Şi autorităţile tac, iar Preşedintele nu a participat la alegerea ministrului Apărării. Forţele politice din Moldova nu susţin armata în procesul său de modernizare. Ultimele reforme au avut loc în anii 2002-2003, când Preşedinte a fost liderul PCRM, Vladimir Voronin, dar nici atunci reformele nu au fost finalizate. În Moldova nici astăzi nu avem o strategie militară. Acest document este în proces de elaborare din anul 2012, deşi trebuia definitivat în decurs de câteva luni. În ultimii 10-15 ani nu s-a procurat tehnică militară nouă, doar am primit în dar câteva automobile militare americane vechi”, a subliniat Pîntea.

 

Expertul consideră că Ministerul Apărării şi autorităţile ar trebuie să se ocupe de dezvoltarea armatei şi revizuirea bugetului, pentru ca forţele militare să se dezvolte şi să fie apte de luptă.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 28.04.2016 06:46:08 Chirill
    Bine, de ce la guvern nimeni nu stie despre asa ceva?
  2. 28.04.2016 06:50:42 Ricardo
    Este destul de interesant.
  3. 29.04.2016 03:12:11 David
    De aceia ca expertii de la centru sunt grantofagi!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.