Reportaje

NIVELUL PIRATERIEI LA TELEVIZIUNE ÎN MOLDOVA TIMP DE CINCI S-A REDUS ÎN JUMĂTATE

04 mai, 2016
NIVELUL PIRATERIEI LA TELEVIZIUNE ÎN MOLDOVA TIMP DE CINCI S-A REDUS ÎN JUMĂTATE Nivelul pirateriei la posturile moldoveneşti de televiziune în ultimii cinci ani s-a redus de la 85% la 40-45%. Astfel arată datele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe APOLLO.

 

Preşedintele asociaţiei, Vasile Năstase, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „începând cu anul 2010 asociaţia urmăreşte situaţia de la televiziune, difuzarea filmelor străine”.

 

Potrivit spuselor sale, „în cadrul proiectului finanţat de Ambasada SUA în Moldova, în perioada mai 2015-mai 2016, au fost monitorizate 11 posturi de televiziune, fiind stabilit că nivelul pirateriei s-a redus cu alte 5%, la posturile de televiziune sunt difuzate mai puţine filme piratate”.

 

El a menţionat că „preponderent continuă difuzarea filmelor din America Latină sau din Rusia. De repetate ori ne-am adresat structurilor din Rusia privitor la piraterie, dar nu am primit un răspuns. Politica lor vorbeşte despre multe. Lor nu le pasă ce filme sunt difuzate în Moldova, important că se difuzează. Acesta este interesul lor de stat”.

 

„Nu întotdeauna avem posibilitatea să studiem contractele posturilor TV pentru difuzarea filmului, motivul fiind refuzul proprietarilor de a prezentat contractul, deoarece, potrivit lor, documentul conţine informaţii comerciale”, a spus Năstase.

 

Potrivit spuselor sale, „în Moldova există necesitatea de a adopta un nou Cod al Audiovizualului, deoarece multe prevederi ale actualului sunt depăşite”.

 

„La posturile moldoveneşti de televiziune trebuie să se difuzeze 40-50% de produs autohton, însă deocamdată 65-70% o constituite difuzarea filmelor din Ucraina şi Rusia. De asemenea, este necesar de a reduce cifra membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi procedura de numire a preşedintelui, care trebuie să fie ales de popor, şi nu de Preşedinte, iar apoi să i se supună. Prin concurs trebuie selectată şi compania care va evalua activitatea posturilor TV”, consideră preşedintele asociaţiei.

 

Năstase a menţionat că „pentru soluţionarea problemei din domeniul mass-media este necesar de a soluţiona problema monopolului, de a adopta noul Cod al Audiovizualului, precum şi de a opera modificări la activitatea CCA şi AGEPI. Doar atunci posturile TV din Moldova vor lucra conform legii”.

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 04.05.2016 05:02:08 Filea
    Asa si este cum spune dl Nastase, el este si bun specialist? si bun expert> si on curat si cinstit...
  2. 05.05.2016 04:16:54 Mihai
    Invers - Vasile este gorlopan, chind Andrei este avocat si destept!!!
  3. 06.05.2016 08:44:17 Paulina
    Nu cred ca posturile TV in RM pot sa lucrez potrivit legii...
  4. 06.05.2016 02:34:30 Anton
    Bine ca exista asa fel de NGO in Moldova.
  5. 07.05.2016 12:28:18 Maria
    Fratii NASTASE sunt adavarati patriotii Moldovei si poporul moldav!
  6. 07.05.2016 12:29:54 Speranta
    Sper ca farte lui Vasile - Andrei sa fie ales presedintele Moldovei.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.