Reportaje

ASOCIAȚIA SURZILOR DIN RM A LANSAT PROIECTUL „ABILITATE VS DIZABILITATE – DE LA ÎNȚELEGERE SPRE ELIMINAREA DISCRIMINĂRII PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI”

11 mai, 2016
ASOCIAȚIA SURZILOR DIN RM A LANSAT PROIECTUL „ABILITATE VS DIZABILITATE – DE LA ÎNȚELEGERE SPRE ELIMINAREA DISCRIMINĂRII PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI” Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM) în parteneriat cu Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET) a lansat proiectul „Abilitate versus Dizabilitate – de la înțelegere spre eliminarea discriminării și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”.

 

Directorul executiv Alianța INFONET, Victor Koroli, a menționat în cadrul unei conferințe de presă la agenţia „INFOTAG” că scopul proiectului este diminuarea fenomenului discriminării persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere, sporirea gradului de incluziune socială, facilitarea dialogului și promovarea în societate a necesităților lor speciale.

 

„Ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și adoptarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi au creat cadrul normativ necesar pentru a face pași concreți de incluziune și nediscriminare și pentru a progresa semnificativ în ceea ce priveşte participarea la viața socială, politică și culturală a persoanelor cu dizabilități”, a spus el.

 

Potrivit spuselor sale, „studiile realizate recent denotă că în Republica Moldova mai există multe restanțe și probleme la acest capitol: „Dreptul la viața publică și politică nu le este respectat deloc (44,5%) sau le este respectat parțial (36,2%)”, iar „persoanele cu dizabilități mintale și fizice (68% și, respectiv, 66%) sunt cel mai frecvent discriminate în diferite domenii ale vieții”.

 

Koroli a menționat că „partenerii acestui proiect și-au propus să realizeze următoarele obiective: elaborarea și editarea lucrării „Omul din lumea tăcerii. Ghid pentru înțelegerea lumii persoanelor cu dizabilități de auz” cu un tiraj de 500 exemplare; promovarea bunelor modele și practici de participare nediscriminatorie la viața culturală a persoanelor cu deficiențe de vedere prin realizarea descrierii audio pentru filmul artistic „Arrivederci” și organizarea proiecțiilor publice de film în Bălți, Basarabeasca și Chișinău, cu participarea a cel puțin 160 de persoane cu dizabilități de vedere; elaborarea filmului documentar „Omul din lumea sunetelor. Ghid pentru înțelegerea lumii persoanelor cu dizabilități de vedere” cu o durată de 15 minute și difuzarea acestuia în mass-media; promovarea conceptului de „necesități speciale”, a modelelor pozitive de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități auditive și dizabilități de vedere și diseminarea bunelor practici, care vor fi cumulate în cadrul proiectului”.

 

„Durata proiectului este de 8 luni, din 1 aprilie până în 30 noiembrie 2016, cu un buget de 24,6 mii de dolari, fiind sponsorizat de către Programul Egalitate și Participare al Fundaţiei Soros-Moldova”, a spus el.

 

Directorul Programului Egalitate și Participare al Fundaţiei Soros-Moldova, Ana Corețchi, a menționat că instituția pe care o reprezintă „a anunțat un program de granturi axat pe procesul de prevenire și combatere a discriminării în diferite domenii, scopul fiind facilitarea angajării în câmpul muncii, asigurarea accesului la servicii și bunuri publice, combaterea discriminării pe criterii de dizabilitate. În cadrul acestei competiții au fost înregistrate 38 de proiecte dintre care au fost selectate 6 cele mai bune proiecte. Astăzi noi lansăm primul proiect din acest grant. Sunt sigură că acest proiect va aduce în spațiul public mai multă informație despre problemele acestor persoane, care sunt legate de incluziunea lor în societate”.

 

Reprezentantul Centrului Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor din RM, Viorel Zaporojan, a explicat metoda de sonorizare a filmelor pentru persoanele cu dizabilități de vedere. „Va fi realizat un scenariu cu descrieri audio de orientare și explicare a celor ce se realizează pe ecran. Aceste comentarii vin să completeze percepția și înțelegerea persoanelor cu dizabilități de vedere despre evenimentele care se desfășoară în film”, a precizat el.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 11.05.2016 06:06:23 Indigo
    Este bine venita idea, bravo!
  2. 11.05.2016 06:08:58 Nicolae
    Nu trebue sa fie inMoldova noastra nici o descriminare!
  3. 12.05.2016 08:52:34 Pablo
    Dl Coroli, noi va multumim din tot sufletul!!!
  4. 12.05.2016 08:54:39 Maria
    INFONET face bine pentri oamenilor cu greutatile, mersi de tot!
  5. 12.05.2016 01:22:00 Lizaveta
    Dl Coroli, va multumim, facetio bine pentru oamenii bilnav si saraci.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.