Reportaje

EXPERT-GRUP A IDENTIFICAT NUMEROASE NEREGULI LA DESFĂŞURAREA CONCURSULUI ŞI CONSTRUCŢIA DRUMULUI SPRE SATUL HUMULEŞTI

12 mai, 2016
EXPERT-GRUP A IDENTIFICAT NUMEROASE NEREGULI LA DESFĂŞURAREA CONCURSULUI ŞI CONSTRUCŢIA DRUMULUI SPRE SATUL HUMULEŞTI Centrul analitic independent Expert-grup a depistat numeroase nereguli şi încălcări în desfăşurarea concursului şi construcţia drumului spre satul Humuleşti. Despre aceasta a comunicat joi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, expertul economic Iurie Morcotîlo.

 

Potrivit spuselor sale, experţii au stabilit că procesul de selectare a drumurilor ce urmează a fi reparate în Chişinău nu este transparent, în pus nu este argumentată prioritatea drumurilor care trebuie reparate primele.

 

„Nu-i clar de ce autorităţile, în condiţii de insuficienţă de resurse, au decis construcţia drumului spre satul Humuleşti, unde locuiesc circa 200 de oameni, atunci când în capitală sunt o mulţime de drumuri care necesită reabilitate, pe care zilnic circulă zeci de mii de oameni”, a spus Morcotîlo.

 

El a menţionat că, de asemenea, concursul generează numeroase suspiciuni deoarece nu a fost publicat planul de achiziţii, iar suma contractului a fost stabilită în mărime de 6,7 mil. de lei – de trei ori mai mică decât cea indicată în planul achiziţiilor publice – 23,9 mil. de lei. Din trei candidaţi - Lincons, Edilitate şi Utiltrans Construct – două au fost descalificate, iar cea rămasă - Utiltrans Construct, a câştigat concursul deşi a propus cel mai mare preţ şi nu a prezentat documentele necesare.

 

„Un alt moment interesant – suma ofertei comerciale într-un mod surprinzător a coincis cu cea planificată pentru achiziţia publică. Din punct de vedere statistic asemenea coincidenţă este puţin probabilă. În special au apărut întrebări când am aflat că unul din fondatorii companiei anterior a fost implicat în afaceri dubioase”, a spus expertul.

 

Potrivit spuselor sale, mai târziu costul lucrărilor a crescut până la 29,3 mil. lei, iar termenul de executare – de la 9 luni la 2,5 ani. Lucrările sunt preconizate spre finalizare la sfârşitul anului 2016.

 

Expertul Andrei Ababii a menţionat că lucrările de construcţie a drumului au loc cu devieri tehnologice.

 

Expert-grup a creat un site pe care toţi şoferii pot scris recenzii despre drumurile din Chişinău, despre problemele care apar, precum şi despre calitatea lucrărilor de reparaţie.

 

Monitorizarea s-a desfăşurat în cadrul proiectului finanţat de Policy Association for an Open Society (PASOS) din Cehia. În viitorul apropiat Centrul Expert-Grup va publica cu regularitate rezultatele monitorizării lucrărilor de construcţie şi reparate a drumurilor din Chişinău, inclusiv pe bulevardele Ştefan cel Mare, Negruzzi şi strada Alecu Russo.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 13.05.2016 01:14:09 Lidia
    Nu esste mare descoperire...asta stiu toti cetatanii RM.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.