Reportaje

LANSAREA EDIȚIEI A XXV-A A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „ZILELE MUZICII NOI”

18 mai, 2016
LANSAREA EDIȚIEI A XXV-A A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „ZILELE MUZICII NOI” Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM) a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția „INFOTAG”, lansarea celei de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional „Zilele Muzicii Noi”.

 

Directorul fondator al festivalului, Ghenadie Ciobanu, a menționat că evenimentul se va desfășura în perioada 4-12 iunie la Chişinău, la care va răsuna muzică diversă, din multe curente muzicale.

 

„Nu discriminăm nici o direcție estetică a muzicii și organizăm festivalul pentru a extinde orizonturile publicului nostru în direcția artei muzicale contemporane. Scopul acestui festival este de familiariza publicul cu valorile muzicii contemporane. Este unica manifestare de acest gen în Moldova dedicată muzicii contemporane”, a spus el.

 

La concertele ediţiei actuale vor participa compozitori, formaţii artistice şi interpreţi din Polonia, România, Spania, Estonia, Rusia, Canada, Italia, Israel. Concertele simfonice vor fi acompaniate de două orchestre: Orchestra Companiei Teleradio-Moldova sub bagheta maestrului Gheorghe Mustea şi Orchestra Filarmonicii Naţionale, condusă de maestrul Mihai Agafiţa.

 

Manifestările vor avea loc la Sala cu orgă, la Centrul de Cultură şi Artă Ginta Latină, la Filarmonica Naţională, la Muzeul de Artă plastică, la Muzeul Zemstvei.

 

Festivalul va fi inaugurat la Sala cu Orga cu un concert de muzică contemporană poloneză susţinut de Orchestra de camera din oraşul Elblag, Polonia, dirijată de maestrul Pavel Kotla.

 

Evenimentele din agenda festivalului sunt grupate în trei categorii: zile dedicate muzicii contemporane a unei ţări - Ziua muzicii poloneze, Ziua muzicii britanice, Ziua muzicii estoniene, Ziua muzicii ruseşti; concerte omagiale dedicate compozitorilor cu renume internaţional - academicianului Cornel Ţăranu (România) şi profesorului Javier Darias (Spania); dialoguri muzicale şi concerte în care muzica compozitorilor de la noi intră în dialog cu creațiile compozitorilor din alte ţări - dialogul muzical moldo-spaniol, concerte din creaţii ale compozitorilor din Republica Moldova, Italia, Canada, România, Rusia, Germania, Israel.

 

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone, Ambasadei Marii Britanii, Ambasadei Estoniei, Institutului Cultural Român Mihai Eminescu, Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Centrului de Cultură şi Artă GINTA LATINĂ, Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Companiei Teleradio-Moldova, Filarmonicii Naţionale, Sălii cu Orgă, Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 19.05.2016 10:37:32 David
    Ei vorbesc fara optimizmul si vointa...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.