Reportaje

SITUAŢIA DIN MEDIUL DE AFACERI DIN MOLDOVA S-A ÎMBUNĂTĂŢIT ŞI PERSPECTIVELE SUNT POZITIVE – BAROMETRU DE AFACERI

16 iunie, 2016
SITUAŢIA DIN MEDIUL DE AFACERI DIN MOLDOVA S-A ÎMBUNĂTĂŢIT ŞI PERSPECTIVELE SUNT POZITIVE – BAROMETRU DE AFACERI Situaţia din mediul de afaceri al Republicii Moldova în trimestrul II, comparativ cu trimestrul I, s-a îmbunătăţit. Astfel arată datele barometrului de afaceri efectuat de Camera de Comerţ şi Industrie France Moldavie, Asociaţia obştească de cooperare economică moldo-germană şi compania Magenta Consulting.

 

Preşedintele CCI France Moldavie, Emmanuel Skoulios, a spus joi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG” că „liniştea instaurată în mediul politici şi economic o dată cu venirea noului Guvern a influenţa pozitiv mediul de afaceri din Moldova”.

 

Printre paşii pozitivi ai Guvernului el a indicat moratoriul la controlul de stat, dinamizarea dialogului între guvernare şi business, desemnarea unui nou Guvernator al Băncii Naţionale.

 

„Aceasta este deosebit de important pentru companiile străine, comparativ cu întreprinderile locale, precum şi pentru sectorul agricol. Companiile cu activitate orientată spre pieţele externe rămân a fi foarte precaute, chiar dacă tendinţele atestate sunt foarte pozitive comparativ cu precedentul trimestru”, a spus Skoulios.

 

Administratorul asociaţiei obşteşti pentru cooperare economică moldo-germană, Gerhard Ohrband, a spus că „scopul barometrului este de a prezenta schimbările din activitatea întreprinderilor, nu de a le evalua cauzele”.

 

Reprezentantul Magenta Consulting, Andrei Ciobanu, a spus că „aşteptările businessmenilor pentru următorul trimestru sunt pozitive”.

 

Potrivit spuselor sale, „în trimestrul trecut activitatea întreprinderilor a fost mai mică decât rezultatele scontate de directori, dar pentru viitorul trimestru au prognoze mai optimiste”.

 

„Sectorul banca şi de asigurări demonstrează optimism mai accentuat comparativ cu trimestrul precedent, acesta fiind un semnal încurajator pentru economia ţării. Referitor la investiţii, prognozele directorilor de întreprinderi pentru următorul trimestru sunt pozitive, Întreprinderile în toate domeniile de prevăd investiţii considerabile, doar întreprinderile din sectorul producerii rămân neutre la capitolul prognoze”, a spus expertul.

 

Comentând situaţia de pe piaţa muncii, Ciobanu a spus că „în trimestrul precedent la întreprinderile care au fost mai precaute s-a redus cifra angajaţilor. Doar companiile din industria alimentară, agricultură şi sistemul bancar au înregistrat un număr mai mare de angajări decât au presupus. Prognozele pentru următorul trimestru la multe întreprinderi sunt pozitive”.

 

Potrivit reprezentantului Magenta Consulting, „în trimestrul trecut venitul întreprinderilor s-a redus, în pofida prognozelor pozitive anterioare şi a aşteptărilor. Întreprinderile cu capital străin au fost afectate într-o măsură mai mică decât cele locale. Aşteptările pentru următorul trimestru sunt pozitive pentru toate sectoarele, cu excepţia celui bancar – ei rămân neutri”.

 

El consideră că „prognozele pozitive ale businessmenilor pentru următorul trimestru arată că ei parţial sunt liniştiţi pentru activitatea întreprinderilor”.

 

„Reluarea asistenţei financiare internaţionale pentru Moldova din partea FMI, reluarea programelor de cooperare cu UE, progresul în lupta cu corupţia şi realizarea reformei judiciare sunt vitale pentru restabilirea încrederii mediului de afaceri faţă de autorităţile RM. Deşi instabilitatea politică şi socială s-a terminat, mediul de afaceri continuă să fie vigilent în relaţiile cu autorităţile”, a menţionat Ciobanu.

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 16.06.2016 04:32:19 Stas
    Daca spuneti asa, poate asa si este, dar eu personal nu cred.
  2. 16.06.2016 05:14:45 Daniel
    cred că aceste este abia un început, la sigur un început bun, mai ales că astfel de momente au fost promise de actuala Guvernare, astfel mi se acordă o speranță mare că RM merge pe o cale corectă, și de această dată nu am greșit cu premierul și celorlalți funcționari noi investiți ...
  3. 16.06.2016 05:45:40 Petru
    Atit Plahotniuc cit si in general democratii au promis ca vor crea un mediu de afaceri mult mai placut pentru antreprenori, vad ca incet incel lucrurile se schimba, deci nu au mintit. Sa-i vedem atunci mai departe.
  4. 17.06.2016 08:07:59 Ionel
    Asa si este, aveti dreptate la 100 de procente.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.