Reportaje

APĂRĂTORUL DREPTURILOR NICOLAI COJUŞKO CERE AUTORITĂŢILOR DE LA KIEV ŞI STATELOR UE SĂ IA MĂSURI ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI DIN UCRAINA

11 iulie, 2016
APĂRĂTORUL DREPTURILOR NICOLAI COJUŞKO CERE AUTORITĂŢILOR DE LA KIEV ŞI STATELOR UE SĂ IA MĂSURI ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI DIN UCRAINA Preşedintele organizaţiei pentru drepturile omului „Ajutăm copiii” din Ucraina, Nicolai Cojuşko, s-a adresat organelor de drept şi autorităţilor Ucrainei, precum şi statelor din Uniunea Europeană cu rugămintea de a lua măsuri pentru combaterea corupţiei, care „a devenit o boală incurabilă pentru Ucraina”.

 

Luni, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, el a spus că „la sfârşitul anului 2013 în Ucraina a fost organizat maidanul demnităţii, în cadrul cărui cetăţenii au cerut schimbări, o viaţă mai bună”.

 

„La maidan cetăţenii au primit multe promisiuni, dar nimic nu a fost făcut”, a spus el.

 

Apărătorul drepturilor afirmă că „în prezent în Ucraina pensia este de 1,2 mii grivne, pentru serviciile comunale oamenii achită tot atât, iar salariul mediu este de 2-3 mii grivne. Totul s-a scumpit, pensiile nu au fost indexate, iar tarifele s-au majorat cu 30-80%”.

 

„În ţară se luptă cu corupţia, iar când pentru încălcări este arestat cineva din politicieni atunci lui imediat i se face rău, are nevoie de scaun cu rotile sau achită cauţiunea de câteva milioane şi ies la libertate. O dată cu venirea noii puteri se face lustraţie, dar, totuşi, oamenii din anturajul lui Ianukovici (fostul preşedinte al Ucrainei, care pe timpul maidanului a fugit din ţară – „I”) continuă să lucreze, dar deja la alte proiecte”, a spus Cojuşko.

 

Potrivit spuselor sale, „corupţia a învins maidanul demnităţii din Ucraina”.

 

„La alegerile intermediare în Rada Supremî a Ucrainei la putere aspiră regimul lui Ianukovici. În Dnepropetrovsk candidat la funcţia de deputat încearcă să devină Zaghid Krasnov, implicat în lichidarea combinatului de vinuri, precum şi într-o serie de omoruri la comandă. Acum el împarte oamenilor pomeni din ceea ce a furat fiind anterior deputat. Un alt caz: businessmanul Rinat Ahmetov controlează 70% din piaţa energetică”, a spus activistul.

 

Cojuşko a propus autorităţilor „să nu permită ieşirea din ţară a persoanelor corupte, iar dacă vinovăţia lor va fi demonstrată să fie condamnaţi la cel puţin 10 ani de închisoare”.

 

El s-a adresat şi autorităţilor Moldovei, României şi altor state ale Uniunii Europene cu rugămintea „de a lua măsuri pentru combaterea corupţiei din Ucraina”.

 

Comentând situaţia din estul Ucrainei, Cojuşko a spus că „conflictul militar din Donbas trebuie soluţionat în cadrul Memorandumului de la Budapesta şi doar pe teritoriul Ucrainei, deoarece acordurile de la Minsk nu s-a justificat”.

 

Cojuşko este de părere că „Ucraina are un viitor luminos, dar doar atunci când corupţia va fi lichidată”. Totodată, el nu exclude „revolte reci şi flămânde ale populaţiei, care nu este în stare să se asigure cu alimente şi căldură”.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 11.07.2016 05:11:21 david
    El are dreptate, saracia TOTALA!!!
  2. 11.07.2016 05:14:24 Filimon
    Saracu om, a venit si plinge la noi in Moldova unde situatia nu este mult mai bine...
  3. 11.07.2016 05:15:33 Svetlana
    Este clar ca degraba sa fie al terilea maidan...
  4. 12.07.2016 01:30:02 Grisanea
    Ucraine scoro pridet capet!
  5. 13.07.2016 08:44:27 Faina
    Saraca Ucraina - saraca!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.