Reportaje

REPREZENTANŢII MICULUI BUSINESS REFUZĂ DIALOGUL CU GUVERNULUI PÂNĂ NU LE VOR FI ÎNDEPLINITE CERINŢELE

26 iulie, 2016
REPREZENTANŢII MICULUI BUSINESS REFUZĂ DIALOGUL CU GUVERNULUI PÂNĂ NU LE VOR FI ÎNDEPLINITE CERINŢELE

Reprezentanţii micului business refuză dialogul cu Guvernul până nu le vor fi îndeplinite cerinţele şi toamna intenţionează să organizeze ample acţiuni de protest.

 

Preşedintele Asociaţiei Micului Business din Moldova, Eugen Roşcovanu, a spus marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia „INFOTAG”, că „deţinătorii de patentă intenţionează să boicoteze întrunirile cu Guvernul şi vor cere în continuare anularea deciziei de încetare din 2017 a activităţii în baza patentei de întreprinzător”.

 

Potrivit spuselor sale, „după anularea patentei, proprietarii micului business vor fi nevoişi să înregistreze întreprinderi individuale, să ducă o evidenţă contabilă, să instaleze aparate de casă, iar aceasta presupune cheltuieli mari”.

 

„Mulţi vor trece în economia subterană. În prezent, din 17 mii de întreprinderi individuale lucrează doar 6-7%. De facto, Guvernul obligă proprietarii de patentă să treacă în economia subterană, pe care declară că vrea să o reducă la zero, dar în realitate nu face nimic pentru a o lichida”, consideră Roşcovanu.

 

El a spus că „marţi Ministerul Economiei din nou a invitat reprezentanţii micului business la negocieri, însă dialogul este imposibil fără îndeplinirea cerinţelor proprietarilor de patentă”.

 

Consilierul raional independent din Ştefan-Vodă, Olga Ceapchi, consideră că „autorităţile din Moldova încearcă să nimicească businessul mic şi mijlociu, ca populaţia aptă de muncă să plece din ţară şi să rămână doar pensionarii”.

 

Consilierul l-a îndemnat pe ministrul Economiei, Octavian Calmîc, să „facă un tur prin ţară şi să vadă cum stau lucrurile, care este starea pe câmpuri, câte instituţii de învăţământ se închid”.

 

„Propunerea de a lucra cu aparat de casă este noroi aruncat în faţa proprietarilor de patentă, minţire de oameni”, a subliniat ea.

 

Consilierul raional din Rezina, Alexandru Vişnevschi, a spus că „existenţa economiei subterane vorbeşte despre faptul că Ministerul Economiei a creat toate condiţiile pentru aceasta”. În opinia sa, „decizia de a anula patenta este rezultatul jocului partidelor politice”.

 

„De ce ministerul nu soluţionează problemele de înlăturare a economiei subterane, de neachitare a impozitelor, ci a decis să anuleze patentele? Noi nu suntem împotrivă să achităm impozite suplimentare, dar autorităţile nu vor asta, le este mai simplu să anuleze patenta”, s-a indignat consilierul.

 

Deţinătoarea de patentă din Căuşeni, Elena Belicencov, a propus autorităţilor „să se schimbe cu locurile pentru o lună cu cei care lucrează la piaţă”.

 

„Să simtă ce înseamnă că lucrezi la piaţă pe caniculă şi frig. Vom vedea dacă vor rezista”, a spus ea.

 

Deţinătorii de patentă consideră că informaţia Guvernului că anterior erau 40 mii proprietari de patentă, iar acum sunt 12 mii nu este veridică. În opinia lor, restul s-au retras în economia subterană, dar continuă să lucreze.

 

Proprietarii de patentă au menţionat că miercuri nu vor organiza o acţiune de protest, dar vor relua protestele toamna.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 06.08.2016 04:01:08 Elena
    Cum asa, voi nu vreti sa platiti macar 3 procente?
  2. 07.08.2016 01:11:41 Ivan
    Ei spun minciuni ei au chita 500-700 de lei pe zi...
  3. 08.08.2016 09:54:05 Milca
    Oamenii sunt din secolul XX, dar noi traim in secolul XXI...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.