Reportaje

UN SAVANT MOLDOVEAN A CRITICAT ACTIVITATEA PREŞEDINTELUI AŞM PENTRU „CHELTUIELI FABULOASE ŞI PROFANAREA ŞTIINŢEI”

23 august, 2016
UN SAVANT MOLDOVEAN A CRITICAT ACTIVITATEA PREŞEDINTELUI AŞM PENTRU „CHELTUIELI FABULOASE ŞI PROFANAREA ŞTIINŢEI”

Directorul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, Ilie Donica, a criticat activitatea preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, „pentru cheltuieli fabuloase şi profanarea ştiinţei” şi cere demisia acestuia.

 

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că „în decursul ultimilor trei ani Gheorghe Duca de 42 de ori s-a aflat în călătorii peste hotare, cheltuind pentru acestea peste 300 mii lei”.

 

„Potrivit calculelor mele, preşedintele AŞM minimum 100 de zile se află în afara ţării, iar dacă luăm în considerare că acesta lucrează încă în două locuri – la Institutul de Chimie şi la Universitatea de Stat din Moldova, atunci apar întrebări în privinţa calităţii muncii sale”, a spus el.

 

Donica a comunicat că la institutul pe care îl conduce activează peste 280 de persoane şi ei toţi împreună cheltuiesc pentru călătorii de două ori mai puţin decât Duca.

 

Potrivit omului de ştiinţă, Duca nu prezintă niciun raport privind cheltuielile sale, cu toate că șeful direcției politici a AȘM, Igor Serotilă, a spus că „Duca raportează despre fiecare călătorie”.

 

Totodată, savantul a atras atenția şi asupra „activității științifice voluminoase suspecte a președintelui AȘM”.

 

„Potrivit informaţiilor de pe site-ului personal al președintelui, el este autor a 1500 de articole științifice și 70 de monografii, fapt ce trezeşte suspiciuni, deoarece mulți laureați ai premiilor naționale pe parcursul vieții scriu circa 300 de articole științifice și câteva monografii”, a spus Donica.

 

El consideră că o mare parte din lucrările președintelui AȘM „nu reprezintă nicio valoare pentru știință, multe articole sunt alcătuite dintr-o pagină, iar unele monografii au un volum de doar câteva zeci de pagini”. Cu toate acestea, savantul recunoaște că printre numeroasele publicații există și lucrări de calitate.

 

Ilie Donica l-a criticat în repetate rânduri pe președintele AȘM. El menţiona că Gheorghe Duca și soția acestuia primesc salarii nejustificat de mari: numai în anul 2014 din bugetul de stat au primit 900 mii lei.

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.08.2016 09:11:19 Svetlana
    Donica are 0 100% DREPTATE!!!
  2. 24.08.2016 08:00:46 Victor
    Dl Duca nu are autoritate la academia... ca fura multi bani!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.