Reportaje

UN AVOCAT CONSIDERĂ CĂ EXTRĂDAREA LUI PLATON A FOST POSIBILĂ DATORITĂ EFORTURILOR STRUCTURILOR DE FORŢĂ DIN UCRAINA ŞI MOLDOVA

08 septembrie, 2016
UN AVOCAT CONSIDERĂ CĂ EXTRĂDAREA LUI PLATON A FOST POSIBILĂ DATORITĂ EFORTURILOR STRUCTURILOR DE FORŢĂ DIN UCRAINA ŞI MOLDOVA Extrădarea rapidă a lui Veaceslav Platon din Kiev la Chişinău a fost posibilă datorită coordonării maxime a acţiunilor structurilor de forţă din Ucraina şi Moldova, cu participarea la această operaţiune a primelor persoane din cele două ţări. O declaraţie în acest sens a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, cunoscutul avocat rus Ilia Novikov, care participă în apărarea omului de afaceri împreună cu colegii din Ucraina şi Moldova.

 

El a enumerat un şir de „încălcări grave la extrădarea clientului său, admise de părţile implicate în acest proces”.

 

„Cu o zi înainte de reţinerea lui Platon la Kiev, la Chişinău apar depoziţiile omului de afaceri Ilan Shor. Acestea au devenit temei pentru procurorii ucraineni. Shor, care până atunci era ţinut sub lacăt, este eliberat. Şi în aceeaşi seară apare hotărârea Judecătoriei Biucani privind extrădarea lui Platon. El este arestat şi plasat în izolatorul Serviciului de Securitate al Ucrainei. Operaţiunea de arestare a fost realizată de 20 de colaboratori ai forţelor speciale. După ce peste câteva zile a apărut hotărârea procurorului general adjunct al Ucrainei, Evghenii Enin, privind extrădarea lui Platon în RM, omului de afaceri nu i se acordă dreptul de a contesta această decizie în judecată. El este urcat în avion şi dus în plină noapte”, a spus avocatul.

 

El a explicat de ce persoanele care stau în spatele extrădării lui Platon nu au aşteptat desfăşurarea acţiunilor prin intermediul Interpolului.

 

„Procedura de extrădare prin Interpol nu ţine câteva zile, ci deseori săptămâni şi luni întregi. Ce înseamnă căutare prin Interpol? Asta înseamnă introducerea în baza de date a organizaţiei datele despre om. De obicei, el este reţinut de grăniceri la trecerea frontierei. În cazul lui Platon însă s-a acţionat foarte rapid”, consideră Novikov.

 

El a atras atenţia la „graba extremă a extrădării, cu încălcarea gravă a legii, precum şi la substratul politic al dosarului”.

 

„În Moldova în ultimul timp se desfăşoară scandalul cu furtul miliardului din bănci. Se pare că se încearcă băgarea lui Platon în acest dosar”, a spus avocatul, care a menţionat că extrădarea în Moldova s-a desfăşurat fără controlul judiciar, care se aplică obligatoriu în astfel de cazuri.

 

Potrivit lui, încălcările admise vor fi temei pentru a se adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Novikov consideră că este o încălcare a legii şi faptul că lui Platon i s-a refuzat recunoaşterea cetăţeniei Ucrainei.

 

„În Ucraina acum sunt puternice nemulţumirile faţă de autorităţi, care nu pot ajunge la extrădarea cetăţenilor Ucrainei ce se află în mâinile structurilor Rusiei. Istoria cu Platon, de asemenea, are o rezonanţă publică. Reiese că, conform înţelegerilor persoanelor cu influenţă, poate fi extrădat orice cetăţean al Ucrainei”, a menţionat avocatul.

 

El a promis să se ocupe minuţios de acest dosar, menţionând două scopuri principale: păstrarea vieţii lui Platon şi eliberarea cât mai grabnică a acestuia.

 

Avocata Ana Ursachi a spus că Platon a fost adus la Chişinău noapte, cu un avion particular, cu încălcarea procedurilor stabilite.

 

„Potrivit lui Platon, el a fost transportat într-un avion de lux, cu 12 locuri. Astfel de avioane în Moldova au doar doi oameni: Vlad Plahotniuc şi Ilan Shor”, a spus Ursachi.

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 08.09.2016 06:18:07 Ana
    Ce suma de bani plateste Platon, daca dl Novicov vine in la Chisina...
  2. 08.09.2016 06:21:42 Ana
    Ana este puternica, chind vorbeste si in romina si in rusa.
  3. 08.09.2016 06:40:29 Victor
    Dl Platon este singur jurist si el are sanse la Stasburg sa primeste hotarire ca el este nevinovat! Ursachi si Novicov stiu cum asta trebue sa fie bine pragatite.
  4. 10.09.2016 04:06:28 David
    Ana Ursachi sta la aceias nivel si dl Novicov, bravo ei!
  5. 13.09.2016 03:08:03 Fedor
    De ce Ana Ursachi nu sa participa la alegeri?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.