Reportaje

ASOCIAŢIA APOLLO SUSŢINE CĂ, ÎN MOLDOVA, TELEVIZIUNEA DIGITALĂ NU ESTE IMPLEMENTATĂ DIN MOTIVE POLITICE

10 octombrie, 2016
ASOCIAŢIA APOLLO SUSŢINE CĂ, ÎN MOLDOVA, TELEVIZIUNEA DIGITALĂ NU ESTE IMPLEMENTATĂ DIN MOTIVE POLITICE În Moldova, televiziunea digitală nu este implementată din motive politice, consideră preşedintele Asociaţiei APOLLO, unul din activiştii Partidului Platforma DA, Vasile Năstase.

 

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că acest lucru este împiedicat de Vlad Plahotniuc (omul de afaceri şi vicepreşedintele PDM – „I.”), care controlează 85% din acoperirea naţională de televiziune şi nu este interesat ca în Moldova să fie implementată televiziunea digitală, deoarece oamenii vor avea opţiunea de a alege ce post tv să urmărească”.

 

„În Moldova există posibilitatea tranziţiei tehnice de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală. Este suficient ca să fie instalat un convertor special şi atunci oamenii de la periferii vor avea posibilitate să urmărească alte 14 posturi de televiziune, nu doar Moldova-1, care este difuzat aproape în toate localităţile”, a spus Năstase.

 

Potrivit lui, Moldova se află pe unul din ultimele locuri în lista celor 104 ţări în care nu există televiziune digitală.

 

„Aceasta pentru că Plahotniuc, din motive politice, nu permite Guvernului să efectueze tranziţia la televiziunea digitală, deşi din aceasta vor avea de câştigat nu doar locuitorii Moldovei, ci şi posturile de televiziune. În anul 2006, Moldova, împreună cu 104 ţări, a semnat Acordul de la Geneva, prin care s-a obligat ca până în 2015 să treacă de la televiziunea analogică la televiziunea digitală. Abia în luna mai 2015 Guvernul a luat o hotărâre în care se vorbeşte despre tranziţie, însă, chiar şi aşa, nu s-a întâmplat nimic”, a spus Năstase.

 

Doctorul în ştiinţe tehnice, Timofei Andros, a spus că „a propus Guvernului Moldovei două metode de trecere la televiziunea digitală”.

 

„Teritoriul Moldovei poate fi împărţit în şase zone şi televiziunea digitală poate fi implementată treptat. Prin a doua metodă am propus ca în localităţi să fie create grupuri tehnice care să înceapă tranziţia. Însă Guvernul nu a luat în consideraţie metodele propuse. Nu se ştie de ce Guvernul Moldovei nu vrea să treacă la televiziunea digitală”, a spus Andros.

 

După cum a informat anterior INFOTAG, conform acordului Geneva-2006, începând cu 17 iunie Moldova a început să treacă de la televiziune analogică la televiziune digitală. Procesul de tranziţie este prevăzut pentru o perioadă de trei ani, timp în care reţelele ce difuzează semnal analogic şi cele care emit semnal digital funcţionează paralel. Pentru a recepționa semnalul programelor televiziunii digitale terestre este nevoie de un televizor în formatul DVB-T2 (cu receptor încorporat). Pentru celelalte televizoare sunt necesare adaptoare. Din punct de vedere tehnic, tranziția la televiziunea digitală terestră este asigurată de către ÎS „Radiocomunicații”, operator naţional în domeniul difuzării programelor de radio şi televiziune. În Moldova este prevăzută crearea a trei multiplexe cu acoperire naţională. În fiecare se vor difuza câte 15 posturi TV. Multiplexele vor aparţine statului, dar vor fi administrate de persoane juridice, care vor obţine acest drept în urma unui concurs.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 10.10.2016 07:00:21 Liviu
    Pina chid totul hotareste dl Plahotniuc noi nu vedem schimbari in domeniu televiziunii, asta trebue sa fie clar pentru toti, special si pentru Vasile Nastase.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.