Reportaje

CERCETĂTORUL RUS GUSMAN MINLENBAEV VA DESFĂŞURA ÎN MOLDOVA UN ŞIR DE SEMINARE ŞI LECŢII PUBLICE

27 octombrie, 2016
CERCETĂTORUL RUS GUSMAN MINLENBAEV VA DESFĂŞURA ÎN MOLDOVA UN ŞIR DE SEMINARE ŞI LECŢII PUBLICE Cercetătorul şi ecologistul rus Gusman Minlenbaev va desfăşura în Moldova un şir de seminare şi lecţii publice ce se vor axa pe probleme precum schimbarea bruscă a climei, silvicultura şi agricultura eficientă. Workshop-urile vor avea loc în perioada 28-30 octombrie, la Colegiul Ecologic din Chişinău, fiind organizate de asociaţia „LuRenOm” şi Fundaţia pentru dezvoltare ecologică „EcoDava”.

 

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, cercetătorul a spus că metodele moderne de prelucrare a pământului, folosite în majoritatea ţărilor CSI, epuizează în decurs de 6-8 ani toate rezervele de minerale şi de microelemente din sol. În opinia sa, „produsele cultivate pe un asemenea teren aduc mai multe pagube decât folos”.

 

„În prezent, medicii se ocupă de tratarea simptomelor bolii, dar nu de cauzele ei. O hrană bogată în microelemente poate soluţiona problemele sistemului cardiovascular, dar şi alte boli”, susţine Gusman Minlenbaev.

 

Cercetătorul propune fermierilor moldoveni să reabiliteze terenurile degradate prin plantarea de păduri cu un sistem rădăcinos adânc.

 

„Rădăcinile copacilor vor ridica mineralele şi microelementele utile din adâncul solului, iar frunzele care cad, mugurii şi scoarţa copacilor vor satura straturile superioare ale solului, care mai târziu vor putea fi folosite pentru cultivarea pământului”, susţine el.

 

Cercetătorul mai consideră că este greşit faptul că la vânzarea cerealelor şi a altor produse agricole nu se ţine cont de costul apei cheltuite. O tonă de cereale poate costa mai puţin decât apa care a fost cheltuită pentru acestea.

 

Reprezentantul „LuRenOm”, Alexandru Sainsus, a spus că „în Moldova suprafaţa pădurilor este de numai 9,8%, fiind de câteva ori mai mică decât în ţările de succes precum Japonia şi Germania”.

 

El consideră că metodele pe care le aplică Gusman Minlenbaev sunt avantajoase nu numai din punct de vedere ecologic, dar şi din punct de vedere economic, deoarece cererea la produsele ecologice şi bogate în microelemente mereu va creşte.

 

Organizatorii îi invită pe toţi doritorii să participe la seminare.

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 27.10.2016 05:33:54 David
    Nu cred ca in Moldova noastra asa ceva este p[osibil sa ffie preluata.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.