Reportaje

FEDERAŢIA SINDICATELOR „SINDLEX” ESTE NEMULŢUMITĂ DE MODIFICĂRILE ÎN LEGEA ASIGURĂRII CU PENSII A ANGAJAŢILOR STRUCTURILOR DE FORŢĂ

25 noiembrie, 2016
FEDERAŢIA SINDICATELOR „SINDLEX” ESTE NEMULŢUMITĂ DE MODIFICĂRILE ÎN LEGEA ASIGURĂRII CU PENSII A ANGAJAŢILOR STRUCTURILOR DE FORŢĂ Federaţia Sindicatelor „Sindlex” este nemulţumită de modificările aprobate de Guvern în Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

 

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele federaţiei, Mihail Laşcu, a spus că, „potrivit modificărilor, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) va prelua, începând cu 1 ianuarie 2017, atribuţiile de stabilire şi plată a pensiilor angajaţilor structurilor de forţă”.

 

„O asemenea hotărâre de Guvern este o ameninţare la securitatea RM şi a angajaţilor structurilor de forţă, căci CNAS va primi toate informaţiile secrete, unde sunt datele despre colaboratorii structurilor de forţă care au participat la operaţiuni secrete. Transmiterea unor astfel de informaţii înseamnă desecretizarea datelor secrete”, a spus Laşcu.

 

Potrivit lui, din grupul de lucru care a elaborat modificările nu a făcut parte nici un reprezentant al structurilor de forţă, au fost doar oameni simpli, care nu ştiu ce consecinţe pot avea modificările propuse”.

 

„Sindlex”, precum şi colaboratorii structurilor de forţă sunt dispuşi să participe la negocierile privind discutarea modificărilor”, a spus Laşcu, care a menţionat că „sindicatele nu cer anularea legii, ci doar anularea modificărilor propuse”.

 

Secretarul general al „Sindlex”, Angela Otean, a spus că „dacă guvernarea crede că în sistemul de pensii al angajaţilor structurilor de forţă au loc escrocherii, este suficient să fie desfăşurat un control, dar nu trebuie făcute astfel de modificări la lege, supunându-i riscului pe aceşti angajaţi”.

 

„În orice ţară european ă sau postsovietică sistemul de pensii al angajaţilor structurilor de forţă este separat de sistemul de pensii al celorlalţi cetăţeni, astfel fiind asigurată securitatea colaboratorilor”, consideră ea.

 

Angela Otean susţine că „Moldova trebuie să înveţe din greşelile României, unde au fost făcute modificări similare, însă, peste cinci ani, dându-şi seama de greşeală, au revenit la sistemul vechi de calculare şi de achitare a pensiilor”.

 

„Vă puteţi imagina ca în acelaşi rând la pensii să stea un om care cândva a fost tras la răspundere pentru încălcare şi cel care l-a reţinut sau care a desfăşurat cauza penală împotriva lui?!”, a spus ea.

 

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor „Sindlex”, Alexandru Gobjila, a spus că „sindicatul s-a adresat autorităţilor cu solicitarea de a oferi un răspuns privind necesitatea modificărilor, însă răspunsul nu a fost primit”.

 

Potrivit lui, „dacă pe parcursul săptămânii următoare nu vom avea răspunsul, atunci veteranii structurilor de forţă şi membrii sindicatelor vor desfăşura proteste”.

 

Participanţii la conferinţa de presă au menţionat că vor transmite o declaraţie în scris Guvernului şi Parlamentului cu solicitarea de a nu adopta modificările în lege, ci de a susţine sindicatele.

 

INFOTAG precizează: Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat o serie de modificări şi completări la Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne. Măsura are ca scop instituirea unei singure instituţii responsabile de stabilirea şi achitarea pensiilor, precum şi asigurarea unui sistem transparent şi eficient de utilizare a mijloacelor publice. În prezent, asigurarea cu pensii a militarilor în termen, a celor care satisfac serviciu prin contract, a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, precum şi a familiilor acestora este efectuată de către şase autorităţi diferite.

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 25.11.2016 08:13:12 Grigore
    Eu sund de pararea ca sistema trebue sa fie transparente la toti...
  2. 25.11.2016 08:18:36 Efim
    Dl Lascu argumente care numiti Dumneavoastra sunt slabe, totul trebue sa fie TRANSPARENT, asta vre dl Filip si guvernu lui.
  3. 28.11.2016 01:53:16 Victoria
    Nu stiu daca guvernu face un pas corect in sfera aceasta?
  4. 28.11.2016 04:55:54 Victoria
    Ei au pensii in merimea 79 mii de lei si mai departe ei vor sa fiu separat de la toti cetatanii RM.
  5. 30.11.2016 09:00:30 David
    De ce ei cer privilegii de la stat?
  6. 02.12.2016 07:00:12 Jora
    Sindicate - principala frinna reformei...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.