Reportaje

GUVERNAREA MOLDOVEI PERSECUTĂ AVOCAŢII CARE NU SE TEM SĂ PARTICIPE ÎN CAUZE DE REZONANŢĂ – AVOCATA ANA URSACHI

08 decembrie, 2016
GUVERNAREA MOLDOVEI PERSECUTĂ AVOCAŢII CARE NU SE TEM SĂ PARTICIPE ÎN CAUZE DE REZONANŢĂ – AVOCATA ANA URSACHI

„Guvernarea Moldovei persecută avocaţii care nu se tem să participe în cauze de rezonanţă împotriva politicienilor şi oamenilor de afaceri care nu îi convine”, consideră avocata Ana Ursachi. Ea a participat prin skype la o conferinţă de presă la agenţia INFOTAG, împreună cu colegii ei, Eduard Rudenco şi Iulian Rusanovschi.

Ursachi a spus că regimul de la guvernare, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, nu încearcă să pornească dosare penale împotriva avocaţilor traficanţilor de droguri.

„În holdingul lui Plahotniuc este un fost colaborator al MAI, Valentin Zubic. Acesta este specialist în falsificarea dosarelor penale. Zubic le permite traficanţilor de droguri să se ocupe de afacerilor lor în RM, iar aceştia îi oferă în schimb depoziţii împotriva oamenilor care nu convin guvernării. Există mai multe exemple de acest fel. Acum, în baza depoziţiilor organizate de Zubic, a fost pornită o cauză penală pe numele lui Eduard Rudenco. Motivul este că Eduard îşi îndeplineşte profesionist şi cinstit obligaţiunile sale de avocat al omului de afaceri Veaceslav Platon. Iar acest lucru nu-i place lui Plahotniuc, care încearcă să se răfuiască cu businessmanul prin intermediul organelor de drept pe care le controlează”, a spus Ursachi.

Ea a menţionat că, în holdingul lui Plahotniuc, de mituirea martorilor şi de falsificarea dosarelor împotriva oricui se ocupă încă o persoană – Dorin Damir.

„Aceasta este o metodă folosită încă din aprilie 2009, când zeci de tineri au fost arestaţi după protestele din centrul Chişinăului. Damir „s-a antrenat” cu şapte ani în urmă, iar acum acest instrumentar este folosit deja împotriva avocaţilor”, a spus ea.

Ursachi susţine că autorităţile o urmăresc pe motiv că, aflându-se în Europa, ea a transmis instanţelor internaţionale competente şi mai multor parlamentari europeni informaţia despre activitatea criminală a lui Plahotniuc şi a celor din anturajul lui în baza exemplelor lui Platon şi Sergiu Cebotari.

„Mărturiile despre activităţile criminale ale lui Plahotniuc au ajuns până în instanţele potrivite. Săptămâna viitoare voi desfăşura o conferinţă de presă pentru jurnaliştii străini, cărora le voi povesti nişte episoade din trecutul şi prezentul lui criminal. Într-un ziar dintr-o ţară europeană se pregăteşte un articol în limba engleză, care va cuprinde informaţii senzaţionale despre Plahotniuc. Sper că acesta va fi tradus şi va apărea şi în Moldova”, a anunţat Ursachi, care a subliniat că în curând se va întoarce în RM.

„Vreau din start să dezmint afirmaţiile că eu mă ascund de Plahotnuiuc în Europa. Voi veni acasă şi voi arăta, dacă este necesar, chiar şi în instanţă, orarul întrevederilor mele cu apărătorii drepturilor omului, cu deputaţi europeni, cu jurnalişti din ţările europene. Aici eu încerc să aduc la cunoştinţa comunităţii internaţionale adevărul despre ceea ce se întâmplă în Moldova în ultimii ani, despre dezordinea pe care a făcut-o în ţară banda lui Plahotniuc”, a menţionat avocata.

Iulian Rusanovschi a comunicat că procurorii încearcă să intenteze o a doua cauză penală împotriva Anei Ursachi după un motiv inventat.

„Procurorii au înţeles că prima cauză despre implicarea Anei Ursachi în omorul intenţionat, săvârşit acum 18 ani, nu are perspective de examinare în judecată şi de aceea au schimbat tactica. Au scos din arhivă un dosar penal din 2004 împotriva unui oarecare Fiodor Trişin. El a înşelat câţiva chişinăuieni, luând de la ei sume mari de bani, promiţând să le vândă apartamente inexistente. Acum se încearcă implicarea Anei Ursachi în acest dosar. Avocaţii biroului „Ana Ursachi şi partenerii” într-adevăr au apărat interesele deponenţilor înşelaţi. Sub presiunea procurorilor, unele victime au dat acum nişte mărturii neclare precum că au văzut alături de Trişin o femeie blondă (Ursachi este blondă – „I.”). Şi iată că în baza unor astfel de argumente „de fier” încearcă să o facă pe Ursachi complice la afacere”, a menţionat avocatul.

Ursachi a menţionat că ea nu l-a cunoscut nici pe Trişin, nici pe victimele escrocheriilor lui.

 

Comentarii [ 1 ] Adaugă

  1. 08.12.2016 06:53:30 Raisa
    Este clar pentru toti ca d-na Ursachi trebue sa intoarce acasa in Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.