Reportaje

PREŞEDINTELE AŞM ŞI SOŢIA SA AU RETURNAT BANII OBŢINUŢI ILEGAL

13 decembrie, 2016
PREŞEDINTELE AŞM ŞI SOŢIA SA AU RETURNAT BANII OBŢINUŢI ILEGAL

„Preşedintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Gheorghe Duca, și soția sa, rectorul Universității Academiei de Științe (UAȘM), Maria Duca, au returnat banii obţinuţi ilegal din bugetul de stat”, susţine președintele Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Ilie Donica.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că suma de 759,6 mii lei, pe care preşedintele AŞM şi soţia sa au primit-o în anul 2014 prin surplusuri salariale şi premii, a fost însuşită ilegal. Procuratura Anticorupţie a confirmat acest fapt, însă a refuzat să intenteze o cauză penală, deoarece soţii au întors o parte din bani în bugetul de stat.

„La moment, în buget au fost returnaţi 484,7 mii lei, iar restul sumei va fi încasată din următoarele câştiguri salariale”, a spus Donica.

El a amintit că Duca activează concomitent în trei locuri – este preşedinte al AŞM, profesor la universitate şi cercetător ştiinţific la Institutul de Chimie. Pentru activitatea sa el primeşte salarii complete, deşi, conform legii, el nu trebuie să primească mai mult de 50% din salariul de funcţie la locul al doilea şi al treilea de muncă.

„De asemenea, în ultimii trei ani, Duca a plecat de 42 de ori în deplasări şi a lipsit din ţară cel puţin 100 de zile pe an. De aceea el nu are dreptul să primească salariu pentru predarea la universitate”, a spus el.

Donica consideră că procuratura se conduce de standarde duble, deoarece, când un poliţist simplu este prins cu mită, i se intentează un dosar penal, iar în cazul soţilor Duca nu este pornită nicio urmărire penală.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 14.12.2016 09:28:38 Ana
    Dl Donica este luptator adavarat!
  2. 14.12.2016 09:31:09 Filaret
    Asa om trebue sa primeasca de la stat premiu... macar 100 000 de lei.
  3. 16.12.2016 09:35:19 ion
    De ce tace prim ministru Filip. Aşa membri de guvern trebue să aibă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.