Reportaje

LIDERUL „PARTIDULUI NOSTRU” PLANIFICĂ SĂ SE PREZINTE LA SCOTLAND YARD

20 decembrie, 2016
LIDERUL „PARTIDULUI NOSTRU” PLANIFICĂ SĂ SE PREZINTE LA SCOTLAND YARD

Chişinău. Liderul „Partidului Nostru” (PN), primarul de Bălţi, Renato Usatîi, planifică să meargă la Londra pentru a se prezenta la Scotland Yard.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă prin skype la INFOTAG, Usatîi, care se află la Moscova, a spus că este gata să se prezinte în faţa justiţiei din orice ţară a Uniunii Europene, numai nu în Moldova.

„Sunt gata să răspund în faţa legii, însă nu în faţa judecătorilor şi procurorilor cumpăraţi de Vlad Plahotniuc. Şi în Moldova m-aş preda măcar şi mâine, dacă în ţară ar fi o justiţie normală. Însă la noi sistemul de drept lucrează împotriva omului, este orientat spre efectul de a pune pe alţii responsabilitatea pentru crimele săvârşite de Plahotniuc şi de regimul lui. Furtul din cele trei bănci a fost pus doar pe seama ex-premierului Vlad Filat. Spălarea de bani – doar pe seama omului de afaceri Veaceslav Platon. Plahotniuc şi cei din anturajul lui nu doar că au participat la aceste scheme, dar au participat chiar şi elaborarea lor”, consideră Usatîi.

Potrivit lui, fabricarea dosarelor penale împotriva oponenţilor şi foştilor parteneri este o tehnologie realizată de regimul de la guvernare.

„Întreaga ţară urmăreşte al treilea an consecutiv cum împotriva mea şi activiştilor PN sunt intentate cauze penale din motive inventate. Mai întâi Filat a încercat să mă distrugă ca politician, iar acum acest lucru îl continuă Plahotniuc”, a spus omul de afaceri, care a reiterat că nu a luat nici un ban de la „Universalbank” şi nu are nimic comun cu tentativa de asasinare asupra lui Gherman Gorbunţov.

El a subliniat că Gorbunţov (asupra căruia a fost făcută o tentativă de omor în 2012, la Londra – „I.”) a fost adus în Moldova încă în anul 2008 de un partener apropiat al lui Plahotniuc – Iaralov.

„Gorbunţov, care a furat din Rusia milioane de dolari, le-a arătat lor aceste scheme de delapidare a banilor din bănci. Atunci, pentru probă, au încercat „Universalbank”. Şi Filat, şi Şor sunt ucenici ai lui Gorbunţov. Însă atâta timp cât se afla în Moldova, pe numele lui nu a fost deschis nici un dosar penal. Iar după ce a plecat, a fost acuzat şi de spălare de bani, şi de furt din bancă”, a spus Usatîi, care a menţionat că el colaborează activ cu organele de anchetă din România şi din Marea Britanie.

„Specialiştii instituţiilor din aceste ţări desfăşoară investigaţia nu pentru că au fost declaraţii din partea mea. Eu am fost citat ca martor. Ei au început o investigare operativă. Ştiu că sunt dovezi clare că Plahotniuc şi persoane din anturajul lui sunt implicate în tentativa de asasinare a lui Gorbunţov. Ştiu că la comanda lor, pentru killer-ul Vitalie Proca au fost aduse arme pentru asasinarea de la Londra”, a comunicat liderul PN.

El a spus că este dat în căutare internaţională în ţările CSI.

„Însă pot veni oriunde. Poate că în Ucraina mai puţin, căci acolo conduce un personaj similar lui Plahotniuc – Petro Poroşenko”, a menționat Usatîi.

El a explicat că în timpul apropiat va merge într-o ţară a UE, să facă un film despre aceasta, pe care îl va plasa pe internet.

„Să se convingă toţi că eu nu mă ascund şi am un spaţiu relativ liber pentru circulaţie. Însă din cauza acestor dosare penale, sunt nevoit să am grijă de propria siguranţă. Sunt convins însă că, de exemplu, în România nu vor îndrăzni să se prezinte reprezentanţii lui Plahotniuc – Constantin Botnari şi Radu Cijicenco – care au încercat să mă implice în dosarul Gorbunţov şi să obţină de la Proca, aflat în închisoare, depoziţii împotriva mea”, a spus Renato Usatîi.

 

Comentarii [ 11 ] Adaugă

  1. 20.12.2016 07:12:33 Constructiv
    Daca o va face pai numele de balabol va deveni unul international deoarece el deja singur se incurca in minciunele lui. http://www.publika.md/usatii-prins-cu-mata-n-sac-s-a-contrazis-si-a-afirmat-ca-l-cunoaste-pe-proca_2848641.html
  2. 20.12.2016 07:14:40 Adevarul
    Acestea sunt doar niste populisme, el in nici intr-un caz nu o va face, si deja suntem deprinsi de aproape doi ani sa auzim ca are dovezi ce ar confirma vinovatia lui Plaha si pina acum inca nu am vazut nimic ce ar fi confirmat spusele acestuia
  3. 20.12.2016 07:43:54 realist
    Am mai auzit asa declaratii, matinca de la Nastase. El zicea ca se duce la DNA in Romania ca sa depuna marturii impotriva lui Plahotniuc. Cand a ajuns acolo, s-a dovedit ca Nastase umbla doar cu declaratii politice, fara nici o dovada. Fix asa si Usatii
  4. 21.12.2016 02:28:21 Grigore
    Nu stiu daca asta este adavarul, da lumea spune ca Elat - este in proprietate dl Usatii...
  5. 21.12.2016 04:00:16 Svetlana
    Nas Renato ne VINOVAT!!!
  6. 21.12.2016 06:22:17 David
    Moscova nu da Moldovei pe Renato Usatii.
  7. 22.12.2016 09:58:49 Ivan
    Viniti in Moldova, dl Usatii, aici este locu potrivit pentru dumneavoastra!
  8. 22.12.2016 02:34:14 Simion
    De ce Renato nu sa face MIRIVAIA cu Gorbuntov?
  9. 22.12.2016 06:24:27 Grigore
    Chiti babnii a cerut Jurnal TV de la dl Renato...
  10. 22.12.2016 06:26:17 David
    Usatii cu Ana Ursachi sunt prieteni bun!
  11. 23.12.2016 10:26:55 Fima
    Saracu sta la Moscova si nu poate sa intoarce acasa - la Balt.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.