Reportaje

„UNIAGROPROTECT”: HORTICULTORII DIN NORDUL MOLDOVEI INTENŢIONEAZĂ SĂ IASĂ LA PROTESTE

16 ianuarie, 2017
„UNIAGROPROTECT”: HORTICULTORII DIN NORDUL MOLDOVEI INTENŢIONEAZĂ SĂ IASĂ LA PROTESTE Horticultorii din nordul Moldovei vor ieşi la proteste dacă la următoarea şedinţă a Guvernului nu va fi adoptat regulamentul cu privire la distribuirea asistenţei financiare acordată producătorilor agricoli care au avut de suferit în urma îngheţurilor de la sfârşitul lui aprilie 2016. O declaraţie în acest sens a făcut, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele Asociaţiei producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

 

El a amintit că încă în luna mai a anului trecut Ministerul Agriculturi şi Industriei Alimentare a organizat o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiei pentru a soluţiona problemele în cauză. Ulterior a fost creat un grup de lucru pentru evaluarea prejudiciilor. În octombrie, ministerul a elaborat un regulament potrivit căruia din Fondul de rezerve al Guvernului au fost alocaţi 45 mil. lei pentru susţinerea fermierilor.

 

„După nouă luni de promisiuni, pomicultorii aşa şi nu au primit ajutorul financiar. În acest timp se poate creşte un copil, dar guvernul nu a reuşit să se descurce cu un regulament de trei pagini”, s-a indignat Slusari, care este unul din liderul Partidului platforma Demnitate şi Adevăr.

 

Potrivit preşedintelui asociaţiei „MoldovaFruct”, Iurie Fala, în curând va începe pregătirea livezilor pentru noul sezon, însă fermierii nu au bani pentru a angaja muncitori, iar mulţi au luat credite pentru a pregăti livezile în anul trecut.

 

„Se creează impresia că Guvernul tergiversează intenţionat adoptarea acestui regulament, în speranţa că noi vom uita promisiunile lor”, consideră el.

 

Şeful Federaţiei Naţionale a Fermierilor din RM, Vasile Mârzenco, susţine că „Guvernul trebuie să adopte regulamentul, iar apoi să-i convoace pe reprezentanţii asociaţiilor de profil şi să le spună clar când va efectua plăţile, chiar dacă acum nu sunt bani”.

 

Doi reprezentanţi ai pomicultorilor din raionul Briceni au spus că sunt dispuşi să mai aştepte câteva luni dacă vor exista garanţii că vor primi ajutorul. În caz contrar, mulţi pomicultori îşi vor părăsi gospodăriile, iar tineretul va pleca la muncă peste hotare.

 

INFOTAG precizează: Îngheţurile târzii de primăvară, înregistrate pe 26 şi 27 aprilie, au compromis esenţial recolta de fructe în raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Glodeni, Ocniţa, Râşcani şi, parţial, Soroca. Suprafaţa totală de livezi afectate de îngheţuri constituie 6,42 mii ha, recolta compromisă este aproximativ de 62 mii tone, iar prejudiciile constituie aproximativ 207 mil. lei. Afară de livezi, au mai avut de suferit plantaţiile de sfeclă de zahăr şi de soia.

Comentarii [ 7 ] Adaugă

  1. 16.01.2017 05:07:57 Dumitru
    Atitea vorbe era - ca dau, ca ajut si acuma este clar ca dl Filip na a dat nimic...
  2. 16.01.2017 05:10:42 Stas
    Armasu deja are in buget destul finante, de ce nu plateste datorii?
  3. 17.01.2017 02:03:39 Zinaida
    Bravo dl Slusari, aveti o pozitie clara, dura da dreapta!
  4. 17.01.2017 05:57:42 Ilie
    Dl Mirzenco are o sute de procente dreptate... Asa si este la noi in Moldova.
  5. 17.01.2017 06:00:28 Maria
    Nu stiu daca cineva cunoaste toate probleme in agricultura Moldovei ca dl Alexandru Slusari, el trebue sa fie numit prim-ministru sai ministru agriculturii...
  6. 18.01.2017 10:07:08 Nikoli
    Numai greva TOTALA sa ajuta agrarienii din Moldova.
  7. 19.01.2017 08:51:12 Fima
    Statu trebue sa stie, ca totdeauna agrarienii au 100 de procente dreptate. Dl Slusari, noi va sustinam, suntati bravo!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.