Reportaje

AVOCAŢII OMULUI DE AFACERI VEACESLAV PLATON CONSIDERĂ CĂ INSTANŢA DE JUDECATĂ E DE PARTEA ACUZĂRII

23 ianuarie, 2017
AVOCAŢII OMULUI DE AFACERI VEACESLAV PLATON CONSIDERĂ CĂ INSTANŢA DE JUDECATĂ E DE PARTEA ACUZĂRII Avocaţii omului de afaceri Veaceslav Platon consideră că instanţa de judecată e de partea acuzării.

 

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, avocatul Eduard Rudenco a menţionat că vineri, în cadrul şedinţei, angajaţii detaşamentului cu destinaţie specială „Pantera” al Ministerului Justiţiei „au smuls documentele procesuale din mâinile avocatului în timp ce le transmitea lui Platon”.

 

„Aceste pagini au fost declarate drept adresări ale lui Platon pe pagina sa din reţelele de socializare care cică ar fi trebuit să le plaseze avocaţii. În realitate, acestea erau pur şi simplu nişte documente obişnuite ale procesului. Pe de altă parte, în baza a ce statut sunt prezenţi în sala de şedinţe bărbaţi mascaţi şi înarmaţi? De ce ei, cu acordul tacit al judecătorilor, se comportă provocator şi ameninţător, permiţându-şi acţiuni violente în privinţa participanţilor la proces?”, se întreabă el.

 

Potrivit unui alt avocat al lui Platon, Ana Ursachi (care a participat la conferinţa de presă prin Skype), acest lucru se explică prin faptul că acuzarea şi instanţa de judecată vrea prin toate metodele posibile „să-i închidă gura lui Platon şi avocaţilor lui”.

 

„Procesul împotriva lui Platon poate fi pus în categoria celor de rezonanţă. El este un martor foarte incomod, iar în instanţă vorbeşte ceea ce consideră el de cuviinţă. În pofida caracterului închis al procesului, adevărul despre acesta ajunge la public prin reţelele de socializare. La insistenţa partenerilor americani şi cu banii acestora, în judecătoriile moldoveneşti toate depoziţiile şi declaraţiile sunt înregistrate pe dispozitive audio. Platon vorbeşte în judecată despre rolul coordonatorului coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, în schemele miliardului furat. El a dat comandă instanţei să-i închidă gura lui Platon”, presupune ea, menţionând că magistratul Judecătoriei Buiucani, Victor Boico, a interzis vineri prezenţa lui Platon la şedinţe.

 

„Acest lucru încalcă toate normele Codului Penal şi ale Constituţiei. Această hotărâre nu poate fi atacată, dar, în acelaşi timp, este una fără precedent. Platon va fi nevoit, posibil, să-şi aştepte sentinţa în celula din penitenciarul Nr. 13”, a menţionat ea.

 

Ana Ursachi a atras atenţia la faptul că şeful-adjunct al detaşamentului „Pantera” este fratele lui Dorin Damir, o persoană din anturajul lui Plahotniuc.

 

„De ce judecata rabdă tacit acţiunile persoanelor armate? Din motiv că ea depinde de Plahotniuc. Acum a fost luată decizia ca Platon să nu fie admis la şedinţe, iar mai înainte toate cazurile de rezonanţă se desfăşurau în regim închis. Acelaşi lucru şi în cazul lui Vlad Filat sau în procesele actuale împotriva lui Ilan Şor şi Grigorii Petrenco. Societatea este lipsită de dreptul de a afla ce face în realitate judecata noastră. Cazul lui Platon, căruia i s-a interzis să participe la proces, este o dovadă în plus”, consideră Ursachi.

 

Avocaţii s-au adresat societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare ai Moldovei să susţină ideea că în cadrul audierilor în instanţele de judecată moldoveneşti toţi participanţii la proces să beneficieze de drepturi egale şi să fie într-adevăr protejaţi de lege.

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 23.01.2017 07:51:33 Mihai
    Nu cred ca dl Platon si dl Filat - persoane care sunt cel mai vinovata, nu cred...
  2. 24.01.2017 08:48:37 Fima
    Ursachi si Rudenco spun adavarul!
  3. 24.01.2017 08:50:42 Ana
    Platon a furat tot da nu el singur...
  4. 25.01.2017 04:48:32 Joker
    Da cum sa raspunde dl Platon in Rusia, unde el este in cautare?
  5. 25.01.2017 04:54:02 Efim
    Cine plateste bani pentru serviciil;e avocatii scumpi?
  6. 26.01.2017 08:54:39 Violeta
    Platon nu este vinovat!!!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.