Reportaje

GRIGORII PETRENCO CONSIDERĂ CĂ INIŢIATIVA SPEAKERULUI PRIVIND TICHETELE DE MASĂ REPREZINTĂ O NOUĂ SCHEMĂ DE CORUPŢIE

08 februarie, 2017
GRIGORII PETRENCO CONSIDERĂ CĂ INIŢIATIVA SPEAKERULUI PRIVIND TICHETELE DE MASĂ REPREZINTĂ O NOUĂ SCHEMĂ DE CORUPŢIE Președintele Partidului „Casa Noastră Moldova”, Grigorii Petrenco, consideră că proiectul de lege cu privire la tichetele de masă, propus spre examinare în Parlament de către speakerul Andrian Candu, reprezintă o nouă schemă de corupţie pentru stoarcerea veniturilor de la cetăţeni.

 

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, politicianul a menţionat că, deşi această iniţiativă se încearcă a fi aducă de presa controlată drept o inovaţie de progres, în realitate aceasta este doar o nouă modalitate de a-i lipsi pe angajaţi şi angajatori de banii pe care i-au muncit”.

 

El a atras atenţia la faptul că proiectul include noţiunea de „operator”.

 

„Anume aceste 2-3 firme cu statut de „intermediar” sunt principalii participanţi la tranzacţiile încheiate. Angajatorii vor fi obligaţi să încheie cu ele contracte pentru asigurarea cu hrană a angajaţilor prin intermediul întreprinderilor de alimentaţie publică. Suma care va fi încasată pentru hrana în bază de tichete este de 45 lei pe zi. În acelaşi timp, punctul 5 al alineatului 10 al proiectului de lege prevede că dacă cetăţeanul a mâncat o farfurie de supă şi două felii de pâine în sumă de 30 de lei, restul de 15 lei nu i se va întoarce. Nu este exclus că aceşti bani vor reveni operatorului intermediar”, a spus fostul deputat.

 

El a atras atenţia la faptul că „astfel de firme intermediare vor face comandă de nişte tichete deosebite, care vor fi nu pur şi simplu nişte hârtii, ci un fel de documente cu trei niveluri de protecţie, inclusiv cu hologramă”.

 

„Adică operatorii ar putea câştiga şi de pe tipărirea tichetelor”, presupune Petrenco, care a estimat că proiectul de lege cu privire la tichete ar aduce cuiva venituri de 1 mlrd. lei pe an.

 

Potrivit lui, „aceasta este o nouă schemă de ordinul celor intermediare, pe care parazitează coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, şi ruda sa, Andrian Candu”.

 

„Trebuie să atrageţi atenţia la faptul că nici un domeniu profitabil nu a scăpat de atenţia lor. Căci cea mai mare plăcere a lui Plahotniuc este să se baze în buzunarul oamenilor. Noi plătim pentru electricitate firmei intermediare „Energoalians”. Pentru apelurile de intrare şi ieşire plătim companiei monopoliste „Moldtelecom”. Numai pentru apelurile de ieşire, firma intermediară din Elveţia câştigă pe seama noastră, a cetăţenilor RM, până la 1 mil. euro lunar. Toate aceste firme îşi ascund mărimea veniturilor în off-shore. Întreaga ţară a fost transformată de clanul lui Plahotniuc într-o zonă off-shore gigantă. Această activitate trebuie oprită categoric”, susţine Petrenco.

 

Politicianul a îndemnat opoziţia parlamentară să atragă o atenţie deosebită la documentul propus.

 

...ŞI INTENŢIONEAZĂ SĂ FIE PERSOANĂ TERŢĂ ÎN PROCESUL ÎMPOTRIVA LUI ILAN SHOR

 

Preşedintele Partidului "Casa Noastră Moldova", Grigorii Petrenco, intenţionează să solicite includerea sa în calitate de persoană terţă în procesul de judecată împotriva omului de afaceri Ilan Shor, care este acuzat de delapidare de la Banca de Economii.

 

El a relatat pentru agenţia INFOTAG că pregăteşte o cerere la judecătoria sectorului Buiucani, în care îşi va argumenta poziţia. "Dosarul în care apare omul de afaceri cu o reputaţie dubioasă Ilan Shor este de rezonanţă. Fiecare dintre noi, cetăţenii Republicii Moldova, am fost afectaţi de furtul din băncile moldoveneşti. Pentru majoritatea cetăţenilor rămâne un mister de ce autorităţile desfăşoară procesele de judecată împotriva lui Ilan Shor şi a omului de afaceri Veaceslav Platon în regim închis. Intenţionez să particip la ambele procese, ca persoană terţă, alături de partea de acuzare şi apărare. Fiecare dintre noi trebuie să cunoască ce fel de argumente aduc părţile, cum se comportă în instanţă, ce spun martorii. Cu părere de rău, reieşind din dosarele penale din ultima perioadă, justiţia moldovenească, rămâne cea mai închisă structură de stat", consideră ex-deputatul. El a explicat că anterior a depus o cerere pentru a participa ca persoană terţă în cazul lui Veaceslav Platon, dar aceasta a fost respinsă sub un pretext fals. "Judecătorii m-au întrebat: "Către cine înaintez cererea?". Am precizat că e vorba de Veaceslav Platon. Am specificat şi suma pe care cer să fie compensată. În opinia mea, unul dintre argumentele judecătorilor de a-mi interzice prezenţa la şedinţă este ridicol. Cică biroul в„–609, unde se desfăşoară audierile, este prea mic pentru ca să încapă toţi doritorii. Am înregistrat în cancelaria instanţei sectorului Buiucani o declaraţie pe numele şefului instanţei, cerând obligarea acestuia de a desfăşura audierile într-o altă sală", susţine Grigorii Petrenco.

Comentarii [ 6 ] Adaugă

  1. 09.02.2017 12:26:49 David
    Dl Petrenco are o 100 de procente DREPATATE!
  2. 09.02.2017 07:21:42 Alexandra
    Opozitia, dl Petrenco, trebue sa fie mai unita si consolidata.
  3. 09.02.2017 07:36:17 Ivan
    In partidului "Casa Noastră Moldova" nu sunt membrii, dl Petrache a ramas singur-singurel!
  4. 10.02.2017 09:04:13 Tiomofei
    Grigore, esti bravo, esti LUPTATOR adavarat!
  5. 10.02.2017 07:19:02 Diana
    Dl PETRENCO a fost inpotriva dl Plahotniuc, acuma este inpotriva si pe dl Candu. De ce, Grigore?
  6. 13.02.2017 10:10:20 Valentina
    De ce presa nu vine la conferinte care organizeaza dl petrenco? Stiu, presa teme deja...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.