Reportaje

AVOCAŢII LUI VEACESLAV PLATON SUSŢIN CĂ VIAŢA LUI ESTE ÎN PERICOL

16 februarie, 2017
AVOCAŢII LUI VEACESLAV PLATON SUSŢIN CĂ VIAŢA LUI ESTE ÎN PERICOL

Avocaţii omului de afaceri Veaceslav Platon susţin că viaţa lui este în pericol real.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, avocatul Eduard Rudenco, a spus că autorităţile Moldovei îi încalcă drepturile de când a fost arestat, în vara anului 2016.

„Amintiţi-vă cum a fost adus el de la Kiev – cu un avion charter, fără hotărâre judecătorească, în toiul nopţii. Să ne amintim cum îl judecă – în regim închis, fără acces pentru presă. El a fost ţinut mult timp într-o celulă aflată la demisol, în condiţii inumane. Apoi a fost transferat într-o celulă reparată. Însă cu o surpriză – cu două camere video ascunse prin care presupun că era urmărit. De la avocaţi sunt smulse documentele, reprezentanţii unei paze înarmate (Platon este păzit de 7-8 persoane din cadrul detaşamentului cu destinaţie specială al Ministerului Justiţiei) îl umilesc şi îl insultă de fiecare dată. Totul se face cu un singur scop: umilirea demnităţii sale umane”, consideră el.

Potrivit lui Rudenco, în ajun, administraţia penitenciarului Nr. 13 a decis să confişte de la Platon cuţitul şi desfăcătorul de sticle.

„Presupunem că el a refuzat să îndeplinească această cerinţă absurdă şi pentru aceasta a fost bătut. Nu a fost efectuată expertiza, însă are zgârieturi pe mâini. Ieri, la şedinţa de judecată, despre care noi nu am fost anunţaţi, a participat un oarecare avocat desemnat. Cum poate omul să ofere ajutor calificat, dacă dosarul lui Platon cuprinde 29 de tomuri?”, se întreabă avocatul.

El a menţionat că s-a adresat cu plângeri în toate instanţele responsabile.

„Noi insistăm pe faptul că în cauza lui Platon au loc acte de abuzuri sistematice. Însă nu am fost auziţi nici la Ministerul Justiţiei, nici la Departamentul Instituţii Penitenciare. Recurgem la o măsură extremă de apărare: solicităm presei şi organizaţiilor internaţionale să reacţioneze la ceea ce se întâmplă”, a declarat Rudenco.

Fosta soţie a lui Veaceslav Platon, Svetlana, a spus că, de când a fost arestat, toate rudele lui primesc ameninţări.

„Astăzi a fost lipsit de dreptul de a primi pachete de acasă pe un termen de două luni. Cu ce drept? El va mânca hrana din închisoare, iar aceasta este o cale sigură spre îmbolnăvire. E pentru a doua oară când este lipsit de dreptul de a primi pachete. Imediat după ce a fost arestat, eu şi mama lui, precum şi actuala lui soţie primim ameninţări. Este o fărădelege totală. Din păcate, aşa este justiţia moldovenească şi oricine din noi poate ajunge în situaţia lui Veaceslav”, a spus ea.

Potrivit unui alt avocat al lui Platon, Ana Ursachi (aflată temporar la Strasbourg), ea a fost avertizată încă în septembrie 2016 că viaţa lui Platon este în pericol real.

„Platon este un martor periculos în dosarul miliardului furat de la bănci. El poate face declaraţii care nu-l avantajează deloc pe coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc, şi pe cei din anturajul lui. Afară de aceasta, Plahotniuc vrea să pună mâna pe activele pe care Platon le are în Moldova. Pe lângă altele, Platon nu este aşa ascultător precum Ilan Şor”, a spus Ana Ursachi, subliniind că a depus o cerere la Comitetul european pentru prevenirea torturii şi a tratamentului inuman sau degradant de la Strasbourg, prezentând ultimele evenimente din dosarul omului de afaceri.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 17.02.2017 08:59:51 Grigore
    Dl Platon este vinovat, da vinovatii sunt si altii!
  2. 17.02.2017 03:08:14 Liviu
    Dl Platon are cineva care trebue sa face ceva ca fie pastrat active lui.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.