Reportaje

SOCIETATEA CIVILĂ ŞI MEDIUL ACADEMIC ÎNDEAMNĂ GUVERNAREA SĂ NU ADOPTE MODIFICĂRILE ÎN SISTEMUL EDUCAŢIONAL

21 februarie, 2017
SOCIETATEA CIVILĂ ŞI MEDIUL ACADEMIC ÎNDEAMNĂ GUVERNAREA SĂ NU ADOPTE MODIFICĂRILE ÎN SISTEMUL EDUCAŢIONAL Societatea civilă şi mediul academic îndeamnă Guvernul şi Parlamentul să nu adopte proiectul Nomenclatorului domeniilor de formare în învăţământul superior, plasat pe site-ul Ministerului Educaţiei pentru discuţii publice.

 

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, a spus că „pe 22 februarie Guvernul se va întruni să examineze proiectul de modificări în sistemul educaţional”. El a făcut apel la miniştri şi, în special, la prim-ministru să nu voteze acest proiect şi să-şi pună întrebarea pentru ce anume votează”.

 

Potrivit lui, „în proiect, care a fost publicat în secret pe site, domeniul „Formarea profesorilor” nu se regăseşte, ceea ce intră în contradicţie cu Codul educaţiei, cu Clasificarea Internaţională Standard a Educaţiei şi cu procesul de acreditare desfăşurat de către ANACIP în raport cu domeniul de formare profesională”.

 

„La guvern mi s-a spus că Ministerul nu are bani pentru pregătirea profesorilor în colegii, pentru a lucra mai departe în gimnazii şi licee. Însă noul proiect propune ca studenţii care doresc să devină pedagogi să mai înveţe un an, iar acest lucru necesită şi mai multe cheltuieli”, a spus Ioniţă.

 

Expertul susţine că, „potrivit proiectului publicat, o persoană cu două specialităţi nu poate activa în instituţiile de învăţământ din sate, iar cei care predau la universităţi nu vor putea preda la licee”.

 

„Se preconizează să fie închise facultăţile ce pregătesc pedagogi şi colegiile cu astfel de specialităţi. Din cauza că ciclul de licenţă va dura cu un an mai mult, nu vor mai fi doritori care să meargă la universitate. Cei care, de exemplu, învaţă la facultatea de matematică vor trebuie să mai înveţe un an de pedagogie pentru a putea preda”, a menţionat Ioniţă.

 

El a prezentat date care arată că în ultimii 10 ani numărul studenţilor a scăzut cu peste 50 mii.

 

„Proiectul a fost elaborat de un grup necunoscut pentru a închide colegiile, iar elevii, după absolvirea şcolii, să meargă direct la universităţi şi astfel să crească numărul studenţilor. Dacă proiectul va fi adoptat, peste doi ani sistemul educaţional va fi distrus”, a spus Ioniţă.

 

El a făcut apel către prim-ministrul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu solicitarea de a adopta acel proiect care a fost elaborat timp îndelungat de o comisie specială şi a fost discutat cu experţii şi cu societatea civilă.

 

Academicianul Mitrofan Ciobanu a spus că în noul proiect se propune ca ciclul de licenţă să fie majorat cu un an, însă nu este clar ce se va întâmpla cu ciclurile doi şi trei de studii.

 

„În străinătate astfel de probleme se discută timp de câţiva ani şi abia atunci se ia o hotărâre. Moldova a făcut o greşeală atunci când a decis să preia experienţa ţărilor unde se închid colegiile. Dacă vom lua exemplu de la fiecare ţară, atunci nu va mai rămâne nimic la noi”, susţine academicianul.

 

Participanţii la conferinţa de presă consideră că, „dacă va fi adoptat proiectul în varianta publicată pe site-ul Guvernului, dar nu proiectul care a fost discutat şi elaborat de grupul de lucru, atunci sistemul educaţional din Republica Moldova se va distruge”. Ei s-au adresat conducerii ţării cu o scrisoare semnată de peste 1,2 mii de persoane.

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 23.02.2017 10:47:07 Grigore
    Nazovite problemu Moldovi, v kotoroi bi Ionita ne razbiralsea i ne ponimal tolc!
  2. 23.02.2017 06:19:30 Fima
    Dl Ionota, aveti o 100 de procente dreaptate...
  3. 01.03.2017 09:20:41 vika
    Dul Grigore(23.02.17) beda v tom cito Ioniţă cac bâ razbiraetsea no vse reşaetsea bez tacih cac on. I lişi potom on; cac expert, delaet vâvod cito polucilosi caşa(ka). Conecino on vsegda budet prav ibo vse stalo istoriei. No pohoje on ne plohoi speţ.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.